Møtereferat 29. januar 2024

Mandag 29. januar 2024, kl. 10.30 - 13.00, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Trine G. Halvorsen, Eili T. Kase, Massimiliano Pio Di Cagno, Liv Mathiesen, Cecilie Morland (gikk kl.11), Jonatan Keus Østhus og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: midlertidig ansatt


SAKSLISTE

Sak-UU 01-24 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Innkalling og agenda ble godkjent. To saker ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 02-24 Referat fra møtet 06.12.23

Godkjent på sirkulasjon 09.01.24.

Sak-UU 03-24 Referat og orienteringssaker

LA-ordningen 2024

For videreføring av ordningen i 2024, har instituttleder bedt om en evaluering av ordningen fra Programrådet for 1. – 7. semester, for å vurdere allokering av undervisningsmidler. Programrådet arbeider med evalueringen. De har fått tilbakemelding fra emneansvarlige på hva som fungerer, hva som kan bli bedre, samt hva de kan tenkte seg videre.

Tilbakemeldingen fra studentrepresentanten er at LA-ordningen fra et studentperspektiv fungerer bra. Undervisningen oppleves som mindre formell med en lavere terskel å spørre spørsmål. I tillegg er ordningen bra for det sosiale miljøet på studieprogrammet, da en kan bli kjent med studenter på kullene over.

Innpassingsopptak for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS

Innpassingsopptaket avholdes også i 2024. Opptaket vil bli evaluert etter gjennomført opptak i 2024.

Discourse

Discourse er et samtaleverktøy som kan benyttes i Canvas og hvor studentene er anonyme. Studieadministrasjonen undersøker om det er noen som er interesserte i å bruke verktøyet inn i undervisningen sin. For mer informasjon om Discourse se: UiO Discourse - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Sak-UU 04-24 PhD-leders deltakelse i utdanningsutvalget (orienteringssak)

Instituttleder ønsker å benytte PhD-leder inn i forskningsledelsen ved instituttet. PhD-leder går dermed ut av Utdanningsutvalget som aktivt medlem, og kalles inn til møter der det er saker direkte knyttet opp mot PhD-utdanningen ved instituttet. Ordningen vil bli evaluert.

Sak-UU 05-24 APOKUS i undervisningen (vedtakssak)

Det har vært et ønske om å benytte e-læringskurs fra Apokus (Apotekenes kompetanse- og utviklingssenter) inn i undervisningen ved instituttet.

Apokus-kurs er ment som faglig påfyll for apotekansatte og som apotekene abonnerer på. Dette er korte e-læringskurs, ofte 30 minutter, som etter gjennomføring kan generere et kursbevis. Bruk av slike kurs som en del av den ordinære undervisningen vil være problematisk av flere grunner.

Apokus er ikke formelt godkjent til bruk i undervisning. For alle tjenester som ønskes brukt i undervisningen gjelder det at de på forhånd må være godkjente av UiO. Dette innebærer en juridisk godkjenning, bl.a. om sikkerhet og at GDPR ivaretas på en god måte. For å søke om å få godkjent nye tjenester må søknaden være godkjent av ledelsen ved instituttet. For mer informasjon se: Finner du ikke det du trenger? - Universitetet i Oslo (uio.no).

Målgruppen og kunnskapsgrunnlaget for disse kursene er ikke tilpasset masterprogrammet i farmasi. I masterprogrammet er undervisningen i hvert emne nøye tilpasset studentenes forkunnskapsnivå og har som formål å bidra til at studentene oppfyller gitte LUBer. Gjennom LUBene i de ulike emnene bygges studentenes kunnskaper og ferdigheter opp på en systematisk måte gjennom hele studieløpet. Både LUBene, undervisningen og evalueringen er under kontinuerlig utvikling og underlagt kvalitetssikringssystemet ved fakultetet, hjemlet i UH-lovens §1-6. Dersom man skulle åpnet for bruk av eksterne e-læringskurs som en del av den ordinære undervisningen, måtte man ha reell mulighet til å påvirke kursenes faglige innhold, nivå og kvalitet, noe som i henhold til UH-lovens §1-5 er instituttets ansvar. Det er vanskelig å se for seg hvordan dette skulle gjennomføres for eksterne e-læringskurs der apotekansatte er målgruppen. Disse lovpålagte kravene medfører at kursene ikke kan benyttes i undervisningen, som obligatoriske arbeidskrav eller som eksamen. Kursbevisene som genereres faller utenfor det Forskrift om studier og eksamener ved UiO §5.1 anerkjenner som mulige eksamensformer.

Utdanningsutvalget mener derfor at Apokus-kurs ikke skal benyttes inn i undervisningen gitt ved instituttet.

Vedtak: Apokus-kurs kan ikke benyttes som en del av undervisningen ved instituttet da tjenesten ikke er godkjent av UiO til bruk i undervisningen. Videre ser Utdanningsutvalget det problematisk å følge opp lovpålagte forpliktelser om å sikre faglig nivå og kvalitet samt at følge opp en kontinuerlig utvikling av eksterne e-læringskurs. Utdanningsutvalget mener derfor at Apokus-kurs ikke kan benyttes i undervisningen som gis ved instituttet.

Sak-UU 06-24 Fritak for obligatoriske aktiviteter i undervisningen (vedtakssak)

I henhold til UH-loven § 3.5 e. Faglig godkjenning av utdanning fra annen institusjon som er regulert av loven, Lov om universiteter og høyskoler (universitets- og høyskoleloven) - Kapittel 3. Faglige bestemmelser – akkreditering - Lovdata og Forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Oslo - Universitetet i Oslo (uio.no) § 3.5 Godskriving, fritak og godkjenning, skal emner godkjennes i den grad de oppfyller de faglige kravene til et emne, med samme antall studiepoeng. Fritak for deler av emner, inkludert obligatoriske aktiviteter er ikke omfattet av loven, og det vil derfor ikke innvilges fritak for deler av emner eller obligatoriske aktiviteter i undervisningen.

Vedtak: Farmasøytisk institutt innvilger ikke fritak for deler av emner og obligatoriske aktiviteter i undervisningen i det 5-årige farmasiprogrammet. De obligatoriske aktivitetene støtter opp under læringsutbyttene i emnene som studentene skal ha tilegnet seg i løpet av studieprogrammet.

Sak-UU 07-24 Deleksamener (vedtakssak)

I henhold til Regler for eksamener ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (uio.no) gjelder følgende for overføring av deleksamener: «Avlagte deleksamener kan ikke overføres til senere semestre. Dette gjelder selv om kandidaten ikke har fullført emnet på grunn av gyldig forfall. Unntak gjelder for deleksamener som er laboratorie- eller feltarbeid. Disse kan etter godkjenning av instituttet overføres til senere semestre, begrenset til maksimalt 4 semestre etter at arbeidet ble gjennomført.»

Utdanningsleder er i dialog med fakultetet i forhold til hvilke undervisningsformer som kan overføres til senere semestre, da denne bør omfatte flere typer deleksamener som f.eks. prosjektoppgaver.

Det vil videre bli gjort en gjennomgang av sensurering av deleksamener, inkl. registrering av disse i FS, slik at dette blir i henhold til gjeldende regelverket MN-fakultetet. Emnebeskrivelsene vil bli oppdatert i henhold til dette.

Programrådet for 1. – 7. semester vedtok i møtet av 7. september 2020 følgende som gjelder for emnet FARM2150 - Legemiddelformulering og kvalitetssikring ved produksjon: «Emnet FARM2150 består av to ulike eksamensformer; en praktisk eksamen som teller 30% av karakteren og en skriftlig eksamen som teller 70% av karakteren. Begge eksamener må bestås for at eksamen blir bestått. Det gis anledning for studenter som ikke består begge eksamener til å avlegge kontinuasjonseksamen kun i den delen de ikke har bestått. Eksamensresultatet er gyldig i inntil 2 år etter avlagt første eksamen. Ved innvilget fjerde forsøk gjelder Fakultetets regler rundt dette.». I henhold til Regler for eksamener ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet kan ikke bestått skriftlig eksamen overføres til senere semestre. Fra og med ordinær eksamen i 2024, vil det derfor ikke være mulig å overføre skriftlig eksamen i FARM2150 til senere semestre. Se Sak-UU 11-24 for overgangsordning.

Vedtak: Deleksamener vil fra V24 bli behandlet i henhold til gjelder regelverk ved MN-fakultetet. Fra og med V24 vil det ikke lenger være mulig å overføre bestått skriftlig eksamen i FARM2150 til senere semestre.

Sak-UU 08-24 Evalueringsrapport fra eksterne programrådgivere 2023 (diskusjonssak)

Utsatt til neste møte i Utdanningsutvalget.

Sak-UU 09-24 Anvendt kunnskap hos studentene (diskusjonssak)

Gjennom studieplanen er det lagt opp til at studentene skal lære å reflektere og anvende kunnskaper og ferdigheter. Samtidig oppleves det at enkelte studenter ikke tilegner seg denne kompetansen, men baserer seg på det de har pugget seg til. Det må derfor jobbes med i enda større grad å påse at studentene trenes i anvendelse av kunnskap og at dette også inngår i eksamen.

Eventuelt;

Sak-UU 10-24 Emnebeskrivelsene for FARM5945 – Masteroppgave i farmasi og FARM5000 – Masterforberedende emne i farmasi (vedtakssak)

Programrådet for 8. – 10. semester har foreslått endringer i emnebeskrivelsene for FARM5000 og FARM5945 for bedre å samkjøre disse. Mindre endringer ble foreslått.

Vedtak: Reviderte emnebeskrivelser i FARM5000 og FARM5945 oversendes MN-fakultetet for endelig godkjenning. Emnene ønskes tidlig-publisert.

Sak-UU 11-24 Overgangsordning for studenter med bestått skriftlig eksamen i FARM2150 – Legemiddelformulering og kvalitetssikring ved produksjon V23 (vedtak)

Vedtak: Studenter som ikke besto eksamen i FARM2150 V23 vil som en overgangsordning, få overført skriftlig eksamen fra V23 til V24. Overgangsordningen gjelder for 2024.

Publisert 27. feb. 2024 06:57 - Sist endret 27. feb. 2024 06:57