Møtereferat 7. mai 2024

Tirsdag 7. mai 2024, kl. 09.00 - 11.30, Grupperom 298B, Farmasøytisk institutt

Til stede: Anne Berit C. Samuelsen, Trine Grønhaug Halvorsen, Eili Tranheim Kase, Massimiliano Pio Di Cagno, Hege Thorsen, Lavin Kadir, Jonatan Keus Østhus og Kristin Johanne Grasmo

Ikke til stede: Liv Mathiesen


SAKSLISTE

Sak-UU 31-24 Godkjenning av møteinnkalling og agenda

Møteinnkalling og agenda ble godkjent. To saker ble meldt inn under eventuelt.

Sak-UU 31-24 Referat fra møtet 04.04.24

Godkjent på sirkulasjon 25.04.24.

Sak-UU 32-24 Referat og orienteringssaker

Nye medlemmer av Utdanningsutvalget

Lavin Kadir er nytt medlem av Utdanningsutvalget for de midlertidig ansatte med Ole Martin Drevland som vara.

Periodisk programevaluering KLIFA

Den periodiske programevalueringen av den erfaringsbaserte mastergraden i klinisk farmasi starter opp høsten 2024, med oppstart i midten av høstsemesteret. Evalueringen vil gjennomføres i løpet av høsten 2024 og våren 2025.

Digital oppmøteregistering

Det er flere emner som ønsker å prøve ut digital oppmøteregistering på obligatoriske aktiviteter. Studieadministrasjonen tar opp igjen arbeidet med å undersøke hvordan dette praktisk kan gjennomføres.

Profesjonsmeldingen

Profesjonsnære utdanningar over heile landet, Meld. St. 19 (2023–2024) - regjeringen.no har kommet. I meldingen fremkommer det bl.a. at kandidatmåltall fjernes, Rethos skal revideres og videreføres, ordningen med vurdering av jevngodhet videreføres og HK-direktoratet vil samarbeide med institusjonene om å samle inn og formidle tiltak for at studentene med N2 skal styrke kompetansen i norsk. I tillegg blir innpassingsopptaket for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS omtalt. Pr. i dag er dette det eneste komplementerende studieløpet av sitt slag innen farmasi.

Skolelaboratoriet i Livsvitenskapsbygget (LVB)

Institutt for biovitenskap og Kjemisk institutt har begge skolelaboratorier hvor lærere får undervisning i bl.a. laboratoriemetoder som de tar med tilbake til skolen. Dette kan være en god måte å drive rekrutteringsarbeid på. Utdanningsutvalget vil derfor se på muligheten til å utvikle undervisningopplegg rettet mot lærere, samt besøk av skoleklasser, hvor skolelaboratoriet i LVB kan benyttes.

Ny UH-loven

Ny UH-lov trer i kraft 1. august. UiO-sentralt arbeider med å få den nye UH-loven implementert i UiO sitt regelverk. Det vil komme mer informasjon om det som vil ha betydning for oss. Det har bl.a. kommet inn justeringer/presiseringer som gjelder fusk og plagiat, og KD legger opp til at institusjonene skal arbeide for samkjøring av retningslinjer.

Sak-UU 33-24 Søknad om endring av emneansvarlig for FARM3110 – Farmakoterapi 2 og fysiologi 3 H24 (vedtakssak)

Vedtak: Utdanningsutvalget støtter søknaden. Ragnhild Paulsen vikarierer for Cecilie Morland høsten 2024. I tillegg til emneansvarlig Ragnhild Paulsen består emnekomiteen av Rigmor Solberg og Cecilie Morland.

Sak-UU 34-24 Kunstig intelligens i studieprogrammet (diskusjonssak)

For masteroppgaver hvor KI er brukt skal det legges inn en deklarasjon for bruk av denne i henhold til KURT`s Forslag til deklarasjon av KI i oppgaver - KURT – Kompetansesenter for undervisning i realfag og teknologi (uio.no). Veilederne følger opp dette med studentene sine.

Utdanningsutvalget vil arbeide videre med bruk av KI i undervisningen og utarbeide retningslinjer for studieprogrammet. Samtidig ser Utdanningsutvalget at emneansvarlige må vurdere hva som er hensiktsmessig bruk av KI i den enkelte oppgave.

Det vil også arbeides med å formilde til studentene hvilke retningslinjer som gjelder og hvilket ansvar som følger ved bruk av KI. Bruk av KI må også inngå som tema i FARM5000 – Masterforberedende emne i farmasi.

Utdanningsutvalget fortsetter diskusjonen på møtet 19. juni 2024.

Sak-UU 35-24 Søkertallene for opptaket til masterprogrammet 2024 (orienteringssak)

Utdanningsleder presenterte kort søkertallene for 2024 pr. 15. april. Det er en svak nedgang i antall søkere og 1. prioritetssøkere til det 5-årige masterprogrammet i farmasi, UiO, sammenlignet med 2022 og 2023.

Sak-UU 36-24 Kandidatundersøkelsen 2023 (orienteringssak)

Utdanningsleder ga en kort presentasjon av utvalgte resultater i undersøkelsen gjeldende for det 5-årige masterprogrammet i farmasi. Kandidatundersøkelsen gjelder perioden 2018 – 2023. Det var 125 kandidater som svarte på undersøkelsen. Av disse var det 20 menn. Tilbakemeldingen er gjennomgående at kandidatene våre kommer fort ut i relevant arbeid, og at de opplever at utdanningen i stor grad er arbeidslivsrettet i forhold til videre karriere og arbeidsliv.

Sak-UU 37-24 Utdanningsdag på instituttseminar H24 (diskusjonssak)

Neste instituttseminar vil bli avholdt høsten 2024, og Utdanningsutvalget har ansvaret for programmet på utdanningsdagen. Datoene for seminaret kommer om ikke lenge.

Mulige temaer:

  • LA-ordningen
  • Tverrfaglig samarbeid i undervisningen på tvers av institutter.
  • Emne i farmasi for ikke-farmasøyter.
  • Framtidens utdanning ved MN-fakultetet.

Utdanningsutvalget vil arbeide videre med utformingen av programmet.

Sak-UU 38-24 Temamøte om skikkethet 23. mai 2024 (diskusjonssak)

Utdanningsleder ga tilbakemelding på at temaet treffer bredt. Det er mange involverte i undervisningen som dette er aktuelt for og både midlertidig, teknisk og vitenskapelige ansatte har meldt seg på. Utdanningsutvalget ser at det kan være aktuelt å følge opp temamøtet med flere temamøter om skikkethet.

Sak-UU 39-24 Evalueringsrapport fra eksterne programrådgivere 2023 (forts. Sak-UU 27-24) (diskusjonssak)

Det har vært avholdt møter med emneansvarlige i FARM5140 – Idrettsfarmasi og antidoping og FARM5160 – Klinisk laboratoriemedisin for sammenslåing av emnene. Det jobbes videre med sammenslåing av emnet.

Det vurderes om det faglig er mulig å slå sammen emnene FARM5170 – Legemidler ved behandling av degenerative- og livsstilssykdommer og FARM5180 – Legemidler ved kreft og autoimmune sykdommer.

Sak-UU 40-24 Nettsidene og promotering av farmasiprogrammet (diskusjonssak)

Søkere til høyere utdanning har frist for omprioritering 1.juli. Det er indikasjoner på at søkerne fram til denne fristen oppsøker informasjon om studiene de har søkt på. Programsidene er nå oppdaterte i forhold til karriereintervjuer, hva som skjer ved instituttet og nyheter fra farmasiverdenen.

Eventuelt:

Sak-UU 41-24 Søknad om endring av emneansvarlig for FARM4100 – Persontilpasset legemiddelbehandling (vedtakssak)

Det søkes om av Niklas Nilsson, SAHF, vikarierer som emneansvarlig for FARM4100 høsten 2024 og våren 2025.

I utganspunktet skal alle emneansvarlige for emner på 1. – 7. semester være fastvitenskapelig ansatte. Dette er viktig i forhold kontinuitet, samhandling mellom emneansvarlige i samme semester og på tvers av semestre, pågående langsiktige prosesser for studieprogrammet og også i forhold til fortløpende tilbakemeldinger dersom det skulle være noe som haster. Utdanningsutvalget ser samtidig at ressurssituasjonen for seksjonen er vanskelig, og at det er viktig at emneansvarlig for FARM4100 innehar klinisk kompetanse noe Niklas Nilsson har som klinisk farmasøyt.

For å behandle søknaden endelig trenger Utdanningsutvalget en mer utfyllende beskrivelse med hvordan man vil følge opp Niklas Nilsson i forhold til kontinuitet i emnet.

Sak- UU 42-24 Eksamensansvarligs rolle i eksamensgjennomføring (diskusjonssak)

MN-fakultetet har utarbeidet forlag til mandat for emneansvarligs rolle i eksamensgjennomføring. Mandatet planlegges publisert i løpet av kort tid.

Utdanningsutvalget synes mandatet ser bra ut, og hovedsakelig i overensstemmelse med rutinene instituttet allerede forholder seg til. Det vil bli spilt inn at instituttet praktiserer at ferdigstilling av oppgavesettet og godkjentlister for obligatoriske aktiviteter må være inne 10 virkedager før eksamen. Dette da administrasjonen trenger tid til ferdigstilling før oversending til MN-fakultetet.

Publisert 30. mai 2024 13:45 - Sist endret 30. mai 2024 13:45