Disputas: Manish Kakar

Siv.ing. Manish Kakar ved Fysisk institutt vil forsvare sin avhandling for graden ph.d. (philosophiae doctor): Intelligent and Adaptive Systems in Cancer Biomedicine

Prøveforelesning

Se prøveforelesning

Bedømmelseskomité

Dr. Olivier C. Haas, Coventry University, England
Professor Dirk Verellen, UZ Brussel, Belgia
Professor Eli O. Hole, Universitet i Oslo

Leder av disputas:  Professor Einar Sagstuen

Veileder:  Dag Rune Olsen

Sammendrag

Sammen med kirurgi er stråleterapi den behandling som helbreder flest kreftpasienter. Behandlingsresultatet er imidlertid avhengig av tilskrekkelig høye stråledose til kreftsvulsten, uten at omliggende friskt vev og organer utsettes for skadelig stråling. Dette forutsetter høy presisjon. Ofte vil svulsten bevege seg under selve behandling forårsaket av f.eks. pustebevegelser. For å være sikker på å treffe svulsten bestråles derfor ofte større områder enn ellers nødvendig. Konsekvensene er flere og mer alvorlige bivirkninger.

Manish Kakar har arbeidet med to ulike strategier for å øke presisjonen i strålebehandling av kreftpasienter:

Ved å måle pustebevegelsen til brystkreftpasienter i en kort periode i staren av strålebehandlingen har det vist seg mulig å forutsi hvordan brystkreftvevet vil bevege seg under hele behandlingsforløpet. Til å forutsi denne bevegelsen er det brukt såkalte ’intelligente’ datamodeller. Ved å ta i bruk denne strategien blir bestrålingen mer målrettet og dosene til friskt lungevev blir mindre.

Den andre strategien har tatt utgangspunkt automatisk påvisning av kreftsvulsten hos lungekreftpasienter i CT-bilder tatt underveis i behandlingen. Automatisk påvisning av kreftsvulsten gjør det mulig å innskrenke bestrålingen til det området hvor svulsten til enhver tid befinner seg. Også her er ’intelligente’ datamodeller tatt i bruk.

Intelligente datamodeller kan også brukes til å forutsi hvordan en kreftsvulst vil respondere på behandling. Ved å ta MR-bilder tidlige i behandlingsforløpet har det vist seg mulig å forutsi behandlingsrespons ved bruk av forutsi effekten av strålebehandling i eksperimentelle kreftsvulster. Dette åpner muligheten for å skreddersy behandlingen til den enkelte pasient i større grad enn i dag.

Arbeidet ble utført ved Institutt for kreftforskning, Oslo Universitets Sykehus i samarbeid med Forsvarets Forskningsinstitutt, og er et eksempel på hvordan samarbeid på tvers av ulike fagfelt kan bidra til bedret kreftbehandling

Kontaktperson

For mer informasjon, kontakt Christine Sundtveten.

Publisert 30. mars 2012 15:40 - Sist endret 13. apr. 2012 10:16