Vedtekter for Kristian Birkeland Senter for Energi- og Miljøteknologisk Innovasjon

1. Bakgrunn

Kristian Birkeland Senter for Energi- og Miljøteknologisk Innovasjon (Birkelandsenteret) er vedtatt opprettet av Universitetet i Oslo og IFE i henhold til Rammeavtalen av 1. juli 2010.

2. Visjon

UiO og IFE (Partene) skal gjennom nært faglig samarbeid utvikle et innovativt, høyteknologisk forskningsmiljø i Osloregionen som kan bidra til at norsk næringsliv blir internasjonalt ledende innen energi- og miljøteknologi.

Sammen skal Partene fremstå som fremragende og være et nasjonalt tyngdepunkt når det gjelder naturvitenskapelig og teknologisk forskning, utdanning og innovasjon.

3. Formål

Kristian Birkeland Senter for Energi- og Miljøteknologisk Innovasjon skal bidra til å koordinere og styrke samarbeidet mellom Partene, i henhold til Rammeavtalen mellom Partene av 1. juli 2010.

Partene skal konkret:

  1. Styrke forsknings-, utdannings- og innovasjonsvirksomheten gjennom nærmere og bedre koordinert samarbeid mellom Partene på prioriterte fagdisipliner innenfor de tematiske hovedområdene Fornybare energikilder, Energilagring, Energisystemer, Kjerneenergi, Miljø- og klimateknologi, CCS og Datavitenskap (Data Science).
  2. Skape større, felles strategiske prosjekter eller sentre (av typen FME, SFI, SFF, EU) på hvert tematisk hovedområde.
  3. Ta konkrete initiativ for å etablere nye felles internasjonale satsinger og prosjekter med EU, USA, Japan, Kina, Brasil og andre relevante land.
  4. Skaffe ressurser til nye felles prosjekter, initiativ og infrastruktur.
  5. Ta relevante forskningspolitiske initiativ og fronte disse mot myndigheter og media i fellesskap, også på rektor-adm.dir. nivå.
  6. Promovere og synliggjøre samarbeidet UiO-IFE internt og eksternt, spesielt overfor Forskningsråd, myndigheter, næringsliv og andre mulige samarbeidspartnere.

4. Birkelandsenterets hovedaktiviteter

1. Birkelandsenteret skal være pådriver og ta initiativ for at Partene:

  • Oppnår de overordnede målsetningene i pkt. 3 ovenfor.
  • Etablerer nye fellesprosjekter, kurs og hovedfags-/dr. grads oppgaver på prioriterte fagområder.
  • Etablerer nye Professor II stillinger på flere relevante fagområder.
  • Koordinerer relevante prosjektsøknader gjennom Birkelandsenteret.
  • Etablerer et mer omfattende og forpliktende økonomisk og organisatorisk samarbeid med næringsliv og spesielt relevant industri.
  • Styrker felles bruk av eksisterende eksperimentell infrastruktur og tar initiativ til etablering av ny tyngre infrastruktur hos partene.
  • lnitierer workshops/seminarer på relevante fagområder etter behov.
  • Styrker teknologiutvikling og innovasjon fra FoU-virksomheten som kan lede til kommersialisering av relevant teknologi, produkter og metoder.

2. Birkelandsenterets leder skal:

  • Være pådriver for at Senterets målsetninger og hovedaktiviteter oppnås.
  • I samråd med Fakultets-/lnstituttledelsen ta nødvendige initiativ overfor sentrale MatNat- og IFE-ansatte for at det kan etableres en formålstjenlig Samarbeids- og Senterstruktur.
  • Sørge for at partene utnevner hovedområdekoordinatorer på institutt-/sektorleder nivå og Fagkoordinatorer på professor/avdelingsleder nivå.

5. Organisering

Samarbeidet skal koordineres og ledes gjennom Kristian Birkeland Senter for Energi og Miljøteknologisk Innovasjon, jf. Rammeavtalen av 1. juli 2010.

Senteret ledes av en Styringsgruppe bestående av dekan ved UiO/MN-fakultetet, adm.direktør ved IFE og 2–3 ledende ressurspersoner fra hver institusjon. Styringsgruppen møter minst tre ganger årlig og drøfter prinsipielle og strategiske spørsmål. På ett av møtene deltar også relevante instituttledere ved UiO og sektorledere ved IFE.

Prosjektsamarbeidet skal være faglig forankret og styres på faglig nivå, med Hovedområdekoordinator ansvarlig for hvert tematisk hovedområde.

6. Medlemskap

Andre institusjoner eller bedrifter kan etter vurdering og vedtak i Styringsgruppen delta i Birkelandsenteret.

7. Lokalisering

Birkelandsenteret lokaliseres på UiOs campus på Blindern.

Blindern, 23. april 2020.

Publisert 13. juni 2013 14:55 - Sist endret 11. apr. 2023 16:11