REFERAT FRA MØTE I UTDANNINGSUTVALGET 7. JUNI 2018

   
REFERAT FRA MØTE I UTDANNINGSUTVALGET VED FYSISK INSTITUTT.
   
TORSDAG 7. JUNI, kl 13.00-14.30 - V139
   
Til stede: Arnt Inge Vistnes, Marte Julie Sætra, Helge Balk, Christine Sundtveten, Karsten Trulsen, Dag Kristian Dysthe, Lasse Vines, Ørjan G. Martinsen, Oskar Hafstad, Andreas Görgen, Grete Stavik-Døvle, Espen Murtnes
   
SAK 22/18 Innkalling og referat
a) Innkalling
  Forslag til vedtak: Innkallingen godkjennes
b)

Referat fra møtet 04.03.2018

Referat fra enkeltsak 20/18 (sirkulasjon) (opprettelse/endring av emner)

Referat fra enkeltsak 21/18 (sirkulasjon) (Om endring i eksamensform i FYS-STK3155/4155)

  Vedtak: Referatene godkjennes etter at referatet fra enkeltsak 20/18 blir inkludert.
   
SAK 23/18 Referatsaker
   
 


Disputerte siden forrige møte i UU:

10.04: Ingerid Skjei Knudtsen - "Quantitative 18F‐FDG positron emission tomography in radiotherapy of lung cancer"

13.04:  Laura Franconi - "Insertable B-Layer integration in the ATLAS experiment and development of future 3D silicon pixel sensors"

07.05: Heine Nygard Riise - "Materials and junctions for a novel oxide solar cell"

08.05:  Oliver Pabst - "Electrical properties of human skin: From linear recordings of exogenous electrodermal activity to non-linear memristor measurements"

(oppdatert 31.05.2018)

 

Antall disputaser ved FI så langt i 2018: 5

   
 

Mastereksamen siden forrige møte i UU:

ELDAT: 2

FYSIKK: 1

(oppdatert 31.05.2018)

 

Antall mastereksamener ved FI total 2018: Eldat: 4, Fysikk: 7

 

For informasjon om avlagte og kommende disputaser: http://www.mn.uio.no/fysikk/forskning/aktuelt/arrangementer/disputaser/

For informasjon om avlagte og kommende mastereksamener: http://www.mn.uio.no/fysikk/studier/aktuelt/arrangementer/mastereksamen/

   
SAK 05/18 Bemanningsplan høsten 2018
 

Vedtakssak (omgjort fra orienteringssak)

Ansvarlig for bemanningsplanen orienterte om arbeidet med bemanningsplan for høsten 2018. Det kom kommentarer om hjelpelærere i emnene FYS3220 og FYS3231. FYS4480 nevnes som et emne som har blitt omgjort fra det ordinære emnet FYS-KJM4480 til et selvstudiumsemne. Det vises ellers til at det fortsatt gjenstår noen detaljer, spesielt i forhold til stipendiater og innleide gruppelærere, men Utdanningsleder håper utvalget kan godkjenne at planen tas videre til instituttledelsen.
 

Vedtak: Det godkjennes at bemanningsplanen tas videre til instituttledelsen.

   
SAK 24/18 Internsensorer
 

Diskusjonssak (mulig vedtakssak)

Det er behov for flere internsensorer.

Christine orienterte om at  de fleste nåværende sensorer har sittet i fire år og bør byttes ut. Siden det er så mange mastereksamener konsentrert rundt juni, blir det veldig høy belastning på de relativt få internsensorene. Hun mener derfor at oppgavene bør spres på flere personer.

Karsten nevnte at Matematisk institutt har et "sensurregnskap" som gjør at ansatte får en uttelling for denne type arbeid.

Utvalget sender saken videre til seksjonsledermøtet.

   
SAK 25/18 Profesjonell kompetanse
 

Diskusjonssak

Dag Kristian Dysthe, programrådsleder for masterprogrammet i fysikk, har arbeidet med et forslag til hvordan profesjonell kompetanse kan implementeres i dagens mastergrad. Han presenterte opplegget for utvalget. Presentasjonen kan ses her.

- Ørjan er positiv og mener det er bra arbeidet kobles mot masteroppgaven. Han lurer på om ELITE-programmet kan delta i samme opplegg, og Dag Kristian er positiv.

- Helge lurer på om det er tenkt å være obligatorisk. Dag Kristian mener det bør være obligatorisk i begynnelsen.

- Andreas lurer på hva som skal gjøres med studenter som er borte, for eksempel på studieopphold i utlandet i lengre og kortere perioder? Dag Kristian sier at opplegget må være smidig og fleksibelt for slike tilfeller.

- Marte Julie er bekymret for om opplegget kan ta for mye tid for studentene. Arnt Inge foreslår at man anbefaler en maksimal tid studentene bør arbeide med opplegget i løpet av en uke, inkludert samlinger. For eksempel tre timer per uke.

Organiseringen av opplegget vil bli en utfordring, da Dag Kristian drar på sabbatsår til høsten. Vikarierende programrådsleder Wojciech Miloch får ansvaret for å lede prosjektet videre, noe som består i å få studieretningene til å velge en person som kan bistå i de ukentlige samlingene, samt å koordinere samlingene med Åsmund Eikenes.

Utvalget er generelt positive til opplegget.

   
SAK 26/18 Forslag til masteroppgaver
 

Vedtakssak

Det er ønskelig at masterprogrammene har forslag til mulige masteroppgaver liggende på hver av studieretningene sine nettsider. Der bør det også være mulig å se tidligere masteroppgaver.

- Andreas synes det er positivt, og lurer på hvor på nettet det skal ligge. Studieadministrasjonen sier det høyst sannsynlig skal ligge på programsidene til masterprogrammene, under hver enkelt studieretning.

- Ørjan lurer på hvor utfyllende listen over oppgaver bør være. Det opplyses at den ikke trenger å være fullstendig, og studenter kan selvsagt velge andre temaer enn de som listes opp. Målet er at studentene skal forstå hva en masteroppgave innen feltet kan være for noe.

- Christine sier Signalbehandling ved IFI har noe lignende nå.
 

Vedtak: Følgende forslag overbringes instituttledelsen:
Det skal opprettes en oversikt over mulige masteroppgaver innen hver studieretning på våre masterprogrammer. Beskrivelsene bør være tilpasset behovet, slik at studenter får et visst innblikk i hva oppgaven går ut på og vil innebære. Oversikten skal inneholde veileder(e)s navn og kontaktopplysninger. Oversikten må kompletteres med blant annet opplysninger om at studenter ikke har noe krav på oppgaver selv om de er annonsert i oversikten. Det er også meningen å legge ut lenker til et utvalg nylig fullførte masteroppgaver på de samme websidene.

   
SAK 27/18 Retningslinjer for obligatoriske oppgaver
 

Vedtakssak

Det foreslås at Fysisk institutt skal implementere retningslinjer for håndtering av obligatoriske oppgaver, lignende det Matematisk institutt og Institutt for informatikk har. Se forslag til retningslinjer her.

Endringen gjør at godkjente obligatoriske innleveringer fra nå av blir gyldige i fem år, mens de i dag har syv semestres gyldighet.

Vistnes orienterte. Det var ingen synspunkter eller spørsmål.
 

Vedtak: De foreslåtte retningslinjene vedtas og blir gjeldene fra høsten 2018.

   
SAK 28/18 Instituttet kan kreve at studenter bruker egen datamaskin - Vurdere endring av datarom
 

Diskusjonssak

Det er mulig å kreve av studentene at de benytter egen datamaskin i undervisningen.

Fysisk institutt burde vurdere når og hvordan dette eventuelt skal påvirke vår undervisning og bruk av rom.

Arnt Inge sier man antagelig vil forsøke å endre datarommet V329 allerede fra høsten av, ved å fjerne kanskje halvparten av maskinene som står der i dag.

Dag Kristian foreslår at de som har behov for Linux, kan benytte en kiosk-løsning.

   
  EVENTUELT
     
  Overbooking 

Grete orienterer om overbooking ved våre masterprogrammer. Altså antallet tilbud om plasser som blir gitt i forhold til det antallet plasser som finnes. Det er alltids noen som takker nei eller ikke møter, og derfor gir man flere tilbud enn det finnes plasser. I år er opptakskravene ved programmene endret, slik at det er stor usikkerhet omkring antall kvalifiserte søkere. Grete presenterer foreløpige tall for utvalget.

Angående bachelorprogrammene foreslår Grete følgende, basert på tidligere avgjørelser:

FA har 90 plasser --> Det gis 160 tilbud

ELITE har 40 plasser --> Det gis 90 tilbud

- Ørjan sier man på ELITE-programmet kan gi enda noen flere tilbud.

- Dag Kristian sier at de har erfart at forsiktighet ved overbooking gir for få studenter.

- Arnt Inge sier at Lærerassistentprogrammet som nå er innført i FYS-MEK1110 og som innføres i FYS1120 og MAT-INF1100 høsten 2018, forhåpentligvis vil gi lavere frafall og flere interne søkere til våre masterprogrammer.

     
   
   
Merk at personsensitive opplysninger er taushetsbelagte, og bare diskuteres av
medlemmene som har mottatt opplysningene. Dette gjelder både opplysninger
forelagt i forkant, under og etter møtet. Personsensitive papirer skal makuleres
etter møtet.
   
   
Arnt Inge Vistnes
Utdanningsleder                                                                        Espen Murtnes
                                                                           Studiekonsulent
   

 

Publisert 11. juni 2018 13:22 - Sist endret 12. juni 2018 10:00