Møte om fjerde semester i FA

Utdanningsleder kalte inn emneansvarlige og stedfortredere i emnene FYS2130, FYS2140 og FYS2150 til et møte, etter at det har kommet inn kommentarer fra studentene om at emnene ikke ser ut til å kommunisere så godt med hverandre.

Tid: 1. juni 2018, 09:00 - 10:20   Sted: V139

Til stede: Arnt Inge Vistnes (utdanningsleder), Henrik Sveinsson (FYS2130), Lasse Clausen (FYS2130), Nina Edin (ny på FYS2150), Carsten Andrew Lütken (FYS2150), Alex Read (FYS2150), Magne Guttormsen (FYS2140), Maria Vetleseter Bøe (FYS2140), Andreas Görgen (programrådsleder FA), Espen Murtnes (studiekonsulent og referent).

 

Referat:

Arnt Inge innleder med litt bakgrunn og ber de emneansvarlige beskrive vårens semester for deres emner.


FYS2130

Det har vært 40-50 på forelesning av cirka 140 påmeldte. 20-30 på gruppetimene. Et større prosjekt omkring 1. mai, som har fått noe redusert arbeidsmengde i forhold til tidligere år. Antall obliger er redusert fra 14 til 7. Henrik kommenterer at han fortsatt synes det er for mange obliger. De gir lite tilbakemeldinger i Devilry, men oppfordrer studentene til å komme på gruppetime for å få tilbakemeldinger der.


FYS2140

170 leverte hjemmeeksamen, mens cirka 150 leverte eksamen. 60-70 på forelesningene. Det har vært for få lærekrefter, spesielt med tanke på at emneansvarlig er ny. Emnet er delt i tre, og studentene må ha godkjent to av fire obliger fra hver del. Magne ønsker mer forståelse inn i obligene, og at de blir noe mindre. Hjemmeeksamen dekker det meste av det numeriske pensum. I år kolliderte hjemmeeksamen med noen MENA-emner. Dette bør unngås. Det oppleves at emnet stort sett fungerer bra, at det er små justeringer som skal til. Magne gjennomførte, noe motvillig ifølge ham selv, podcasting av forelesningene. Utstyret fungerte godt, overraskende nok. 


FYS2150

46 studenter til å begynne med, men en håndfull har falt fra underveis.Det er 5 timer obligatorisk lab hver uke i 15 uker, med noe forberedelse (prelab) i Canvas. Det skrives rapport fra seks tilfeldige labdager. Man har mottatt tilbakemeldinger fra studentene på at prelab'en fungerer godt som en forberedelse til rapportskrivingen, men at det ikke fungerer så godt som en forberedelse til lab'dagen, som jo var hovedhensikten. Man har forsøkt å unngå innlevering av rapport samtidig med andre innleveringer i andre emner.* De emneansvarlige opplever at det har vært et krevende semester på grunn av manglende bemanning. For øvrig har man spurt studentene spesifikt om hvordan de opplever arbeidsbelastningen i FYS2150 i forhold til de andre emnene, og de svarer at belastningen ikke er høyere i FYS2150 enn andre emner.

* T.o.: I TP (TimePlanleggingssystemet) er det mulig å legge inn innleveringer med tentative datoer, og på den måten sjekke at studenter ved forskjellige programmer ikke får en for stor arbeidsbelastning enkelte uker.

 

Fourier-transformasjon

Arnt Inge sier at fourier-transformasjon er et av temaene studentene opplever som lite samkjørt mellom emnene. Dette undervises nemlig i alle de tre emnene. Det sies at dette temaet oppleves som vanskelig for studentene. Alex sier studentene virker mer komfortable med det mot slutten. I FYS2150 møter de fourier-transform i to laboppgaver, den ene ganske sent i semesteret. Henrik anbefaler at fourier-transform bør være noe studentene diskuterer i grupper (med gruppelærer tilgjengelig) for å sikre at studentene oppfatter hva det er for noe. Han mener at mange har uriktige oppfatninger. Henrik og Lasse lurer på om det kanskje er mulig å flytte fourier-transform noe tidligere i FYS2130.
 

Learning Assistant Program

Andreas Görgen og Cathrine Tellefsen har forsøkt ut et opplegg i FYS-MEK1110 med såkalte læringsassistenter. Dette har fungert godt og skal videreføres i FYS1120 til høsten, og det er deretter tenkt at dette skal innføres i FYS2130 og FYS2140 neste vår.

Andreas forteller kort hva opplegget går ut på:
Alle gruppelærere får pedagogisk opplæring, cirka én time per uke. Undervisningen i gruppetimene skal være mer strukturert. I FYS-MEK har man delt timene i to, hvor den første delen brukes til diskusjon/forståelse i firemannsgrupper, mens del to brukes til regning i den samme gruppa. Det brukes også en del tid på å skape et godt læringsmiljø, og i begynnelsen av semesteret startet man timene med en slags lek for at studentene skulle bli kjente og trygge på hverandre. Det endte opp med dannelse av firemannsgrupper. Dette skulle bidra til at diskusjonen og samarbeidet etterpå gikk bedre. Man bruker også hverandrevurdering i timene, som gjør at studentene får en bedre forståelse av hva som vurderes, og ikke minst nytten av en leselig håndskrift. I FYS-MEK har to lektorstudenter vært ansatt for å hjelpe gruppelærerene og emneansvarlig med dette nye opplegget. Andreas har hatt ukentlige møter med disse, i tillegg til gruppelærerene. Gruppetimene har ikke vært obligatoriske, men at det tas opprop og de som deltar på et visst antall timer slipper en oblig. Oppmøtet på gruppetimene var mer enn doblet fra i fjor. Studentene har fått beskjed om at de må delta på hele timen, og ikke deler.

Carsten synes dette høres bra ut, og påpeker at deler av FYS2150 allerede fungerer på en lignende måte. 
 

Obligatoriske oppgaver

Det er mange obliger i fjerde semester. FYS2150 har ikke obliger, men obligatorisk oppmøte ukentlig og seks innleveringer. FYS2140 har 12 obliger, mens FYS2130 har redusert antallet fra 14 til 7 våren 2018. I FYS-MEK har man med hell redusert fra 12 til 6 obliger, hvor minst 5 må godkjennes. Det gis også fritak for en oblig ved deltakelse på gruppetimer, og fritak for ytterligere en oblig ved deltakelse på spinntur (hyttetur arrangert av Fysisk Fagutvalg). I FYS3110 har Olav Syljuåsen med hell forsøkt hverandrevurdering. Arnt Inge oppfordrer de emneansvarlige til å se om de kan gjøre justeringer både for å utjevne arbeidstrykket for studentene, óg for å redusere arbeidsbelastningen. Lærerressursene ved instituttet er en presset ressurs. 
 

Andre temaer

Henrik sier det nå er lov å pålegge studentene å ta med egen maskin til gruppetimer hvor man benytter data, og at det derfor burde være mulig å bygge om V329 til et ordinært seminarrom. Espen vil sammen med Arnt Inge se mer på dette.

Arnt Inge sier studiedekanen forsøker å få frigjort StoreFy-lesesal til undervisningsformål, men at hun har møtt motstand fra "øvre Blindern" som ønsker lokalet til eksamen. (Henrik sint.) Hun er for øvrig fortsatt på saken, og Arnt Inge håper det ordner seg etterhvert. 

Arnt Inge sier vi må huske å endre emnebeskrivelsene til emnene i god tid før neste vårsemester starter. Espen legger inn påminnelse i kalenderen og vil minne de emneansvarlige på at dette må gjøres hvis man skal gjøre endringer.

I FYS2150 vil det fremover bli flere studenter (Espen anslår cirka 80 våren 2019, antakelig over 100 i senere semestre). Arnt Inge sier instituttet ikke har mulighet til å doble bemanningen på emnet selv om antallet studenter dobles, og anbefaler derfor at man ser på muligheter til å gjøre emnet mindre ressurskrevende. Arnt Inge påpeker at emnet vil få noe mer ressurser med flere studenter, men ikke en økning tilsvarende den forventede økningen i studentmasse.

Arnt Inge nevner at FA-programmet muligens vil gjennomgå noen endringer i ikke umiddelbar fremtid. Det er ønskelig å inkludere fysikkrelevant statistikk, samt noe mer eksperimentalfysikk på et tidligere tidspunkt.

 

 

Espen Murtnes, 1. juni 2018

 

Publisert 1. juni 2018 15:24 - Sist endret 4. juni 2018 14:10