Referat fra møte i Utdanningsutvalget 1. juni

Referat fra møte i Utdanningsutvalget ved Fysisk institutt

Tidspunkt: tirsdag 1. juni kl. 10.15 - 12.00
Digitalt via Zoom

Tilstede:  Helge Balk, Torsten Bringmann, Sverre Holm, Grete Stavik-Døvle, Christine Sundtveten, Johannes Skaar, Johannes Sørby Heines, Lasse Vines, Line Gaard Pedersen
Forfall: Joakim Bergli, Morten Hjorth-Jensen, Espem Murtnes

SAK UU 36/21 
Godkjenning av innkalling og referat

a) Godkjenning av innkalling

 

 Vedtak:

Innkallingen ble godkjent.
Sak 39/21 hadde mangefull innkalling, men ble diskutert )se orientering nedenfor). 

 

b) Godkjenning av referat fra 11. mai 2021

 

Vedtak:

Referatet fra forrige møte i Utdanningsutvalget ble godkjent

SAK UU 37/21 Orienteringssak: Bemanningsplan V2022 v/Utdanningsleder

 

Oppsummering:

Det ble orientert om det videre arbeidet med bemanningsplan for våren 2022. Prøver å balansere bemanning og pris per emne.
SAK UU 38/21 Diskusjonssak: Spesialpensum v/Grete Stavik-Døvle
  Oppsummering:

Masterstudenter ved instituttet kan velge inntil 10 studiepoeng spesialpensum som del av sitt teoretiske pensum til masteren i samråd med sin veileder.
Normalt har spesialpensum blitt definert av veileder og eksaminert av samme person, men i det siste har vi sett en tendens til at veiledere har oppdaget spesialpensum hos andre ansatte og anbefalt sine studenter om å bruke dette når det er relevant.

Studieadministrasjonen har utarbeidet en nettside som skal gi praktisk informasjon for gjennomføring av spesialpensum for veiledere og de som er ansvarlig for pensumet. (krever innlogging).
Nettsiden beskriver hvem som kan ta spesialpensum, og hva de ansvarlige må tenke på. I tillegg er det utarbeidet et forslag til søknadsskjema som skal fylles ut av alle parter (student, fagansvarlig og veileder).

Spesialpensum kan økonomisk sett være dyre studiepoeng, da det stort sett er én student som tar pensumet, og det krever en spesialist til å være eksaminator. Studieadministrasjonen ønsker derfor at UU diskuterer om det er mulig å se for seg noen begrensninger.
Noen pensum tilbys til flere enn én student. Når skal man slutte å kalle det et spesialpensum, og gi det status som et ordinært emne eller selvstudiumsemne?

Spesialpensum er generelt godt likt av studentene, det gir dem mer frihet, og gir en bra supplement til arbeidet med masteroppgaven. Læringsutbyttet for et spesialpensum vil variere litt. Bør vi sjekke om spesialpensa som gjentas årlig heller bør gis som veiledet selvstudium, ev. et ordinært emne?
Flere emner og mer spesialiseringer vil føre til utvanning av faget, vi bør ha færre emner som flere studenter tar.

Vi bør bestemme økonomiske rammer, så som ev. reisekostnader for sensor, sensurveiledning, samt ressursbruk i form av krav om innleveringer, presentasjoner osv. 


Vedtak om rammene gjøres på neste UU

SAK UU 39/21

Diskusjonssak: Bruk av sensor ved skriftlig eksamen V/Christine Sundtveten

 

Oppsummering:

I henhold til Regler for eksamen ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet skal to minst to fagpersoner være involvert i sensur av eksamener. Egne regler gjelder for mastereksamen og om sensur i klagesaker.  Ved Fysisk institutt har vi ikke formelt sett definert hvem som kan være sensor ved skriftlige eksamener (skoleeksamen, hjemmeeksamen, andre skriftlige arbeider som skal sensureres). Dette kommer det en del spørsmål om, og studieadministrasjonen svarer da basert på hva praksis har vært. Studieadministrasjonen ønsker å ha et vedtak om dette.

UU ønsker at sensurer i utgangspunktet må være på ett nivå høyere enn emnet som sensureres.
Studieadministrasjonen og utdanningsleder utarbeider forslag til ny tekst som legges fram for UU i forkant av neste møte.

Helge Balk
Utdanningsleder

Christian Thorn
Sekretær

 

Publisert 7. juni 2021 08:52 - Sist endret 7. juni 2021 12:14