Referat fra møte i Utdanningsutvalget 29. november

Referat fra møte i Utdanningsutvalget ved Fysisk institutt

Tidspunkt: tirsdag 29. november kl. 13.15 - 15.00
Rom V139
Forfall:

Tilstede: Helge Balk, Joakim Bergli, Kathinka Dalland-Evans (Realfagsbiblioteket), Andreas Görgen, Sverre Holm, Espen Murtnes, Johannes Skaar, Grete Stavik-Døvle, Lasse Vines

SAK UU 49/22 

Godkjenning av
innkalling og referat
a) Godkjenning av innkalling 

 

Vedtak:
Innkalling ble godkjent.

 

b) Godkjenning av referat fra 14. oktober

 

Vedtak:
Referatet fra forrige møte i Utdanningsutvalget ble godkjent.

SAK UU 50/22 Orienteringssak: Nytt fra utdanningsleder
Oppsummering:

Orienteringer fra utdanningsleder siden siste UU:

  • Satsing på nukleærfysikk: det planlegges oppstart høsten 2023. Nettsider må publiseres 1. februar. Det er foreslått et eget studieprogram på bachelor og master. KI er også involvert, muligens også Farmasi, i tillegg til aktuelle miljøer ved NMBU.  En del overlapp med FA-programmet. Trenger kanskje 1-2 nye emner, 2-3 emner kan klones ned fra master til bachelor.
    Avhenger av om statsbudsjettet blir godkjent i desember. 
  • Kvanteteknologi: stor interesse fra firmaer, Oslo Science City ønsker å skape plattformer der aktører kan møtes. Ny ansatt på CCSE skal bl.a. jobbe med satsingen.
  • Studiebarometeret: Studieadministasjonen, særlig Helena har tatt grep om å få inn flere besvarelser, noe som har gitt resultater. Alle programmer utenom FA har nådd mål om minst 50% svar på undersøkelsen. Belønning (kinoforestillingi leid sal) finansieres med Koronamidler
  • Emnegjennomføring: Noen emner har gitt ulik informasjon om undervisningstilbud på nettsider og i Canvas. Det har videre vært problemer med å få riktig informasjon på plass vedrørende eksamen og ikke alle emneansvarlige har greid å forholde seg til påkrevde formater og tidsfrister i forhold til hva som er publisert og hva administrasjonen har gitt beskjed om. VI innfører derfor rutiner med nettskjema hvor alle emneansvarlige må melde tilbake at de har kontrollert og er innforstått med det som er publisert om emnene. Emneansvarlige som ikke responderer blir kontaktet til alle har svart.
  • FYS5310: Emnet går normalt som ordinært vår emne, men faglærer har spurt om mulighet for å la en student også ta dette på høsten. Vi har foreslått å opprette emnet som veiledet selvstudium fra høst 23 og å gjøre ment om til veiledet selvstudium for vår og høst fra og med vår 24. Vi er i dialog med emne ansvarlig om dette og vil legge det fram for UU som vedtakssak når det er avklart.
  • Rekruttering på bachelornivå: Studenter er blitt spurt om å være med på korte videosnutter under slagordet Fra viljestyrke til vitenstyrke.
  • Masterrekruttering: det jobbes med å synliggjøre veien videre fra bachelor til master. Et forslag er bl.a. å reklamere for masterstudier på første forelesning på sene bacheloremner. 
  • Kommunikasjonsseksjonen på fakultetet etterlyser flere formidlere som kan brukes til f.eks. Åpen dag.
  • Utdanningsløftet: Fakultetet fikk i overkant av 300 studieplasser i forbindelse med Utdanningsløftet i 2020.  Disse ble trukket tilbake i år og fakultetet i samarbeid med instituttene har redusert plasser på de ulike programmene. FA har til eksempel gått med på å redusere antall plasser fra 100 til 90. ITS hadde planlagt et nytt masterprogram med oppstart H23 innen romteknologi, men alle plassen ble trukket tilbake.  I og med at fakultetet nå har mulighet til flytte på plasser selv så har man valgt å lytte 7 masterplasser fra Elite og 3 fra Informatikk og gi til ITS slik at dette nye programmet likevel skal kunne startes opp.
  • Matematisk institutt jobber med en revisjon av sine programmer og emner. Dei oppretter et nytt begynneremne med matematikere som målgruppe slik som FI har gjort med innføringen av Fysikk i første året (FFÅ). Man ser også på innholdet i emnene MAT1100, MAT1110 og MAT 1120.  Både FA og Elite har disse i sine programmer.  MI sier at det totale innholdet vil bli bevart men at temaer skal stokkes. Dette kan få betydning for vårt nye emne FYS1105 og utdanningsleder ble bedt om å følge opp dette ovenfor MI.    
  • Studiekvalitetsmildler: søknadsfrist i januar.
  • Studieavgift for studenter utenfor EU/Sveits. Høringssvar fra fakultetet kan oppsummeres med at dette ikke bør gjennomføres. Det er ikke lagt opp til stipend for utenlandske studenter (slik det er blitt gjort i Danmark og Sverige).
  • Anders Malthe-Sørensssen er blitt tildelt et nytt SFU (tverrfaglig)
SAK UU 51/22 Vedtaksssak: Bemanningsplan vår 2023 v/Utdanningsleder
Oppsummering:

Gjenstår noen få justeringer. Utdanningsleder er i kontakt med aktuelle kandidater på ulike emner. UU bør fokusere på plassering av emneansvarlig og fast vitenskapelig ansatte, samt  endelig fordeling av ressurser/gruppelærere per emne før bemanningsplanen vedtas. 

Vedtak: Bemanningsplanen med emneansvar for det enkelte emnet våren 2023 er vedtatt.

SAK UU 52/22 Orienteringssak: Bemanningsplan høst 2023 v/Utdanningsleder

Oppsummering:
 

Orientering om bemanningen høsten 2023. 
Gjenstår noen justeringer. Emneansvarlige er på plass. 

SAK UU 53/22

Diskusjonssak: Writing Science - hva ønsker vi å gjøre? v/Grete Stavik-Døvle og Kathinka Dalland-Evans (Realfagsbiblioteket)

Oppsummering:

Fagreferent fra realfagsbiblioteket har jobbet sammen med andre kolleger og ansvarlig for Writing science og laget forslag til hvordan vi kan omstrukturere dagens Writings science. Forslaget ble diskutert på Utdanningsseminar/Instituttseminar i oktober.

UU bes om å sette ned en liten arbeidsgruppe for å konkretisere et nytt opplegg som kan vedtas i januar for studenter som starter høsten 2023.

Forslag til medlemmer i arbeidsgruppe:

  • Kathinka Dalland-Evans (fagreferent Realfagsbiblioteket)
  • Johannes Skaar (programrådsledere master, fysikkprogrammet)
  • Sverre Holm (programrådsleder, ELITE)
  • Espen Murtnes (studieadministrasjonen)
  • Studentrepresenant 

Arbeidsgruppen diskuterer forslaget fra utdanningsseminaret videre. 
Forslag vedtas på UU i januar.

SAK UU 54/22 Orienteringssak: Rapport om obligatoriske arbeidskrav - status v/Utdanningsleder
Oppsummering:

Det orienteres om status fra arbeidsgruppen. Utsettes til neste UU 

SAK UU 55/22 Diskusjonssak: FYS3820 - arbeidspraksis. Emnets fremtid v/Grete Stavik-Døvle
Oppsummering:

Emnet ble opprettet som en pilot med første gjennomføring høsten 2019. Grunnet pandemien fikk vi et stopp i 2020, før emnet ble gjennomført høsten 2021 og 2022. Det er dessverre få som søker om plass, og etter tips fra studenter om å bytte semester er dette nå et emne våren 2023 uten at vi merker endring i antall søknader.

Studieadministrasjonen har kontaktet fakultetet for å få klarhet i hvilke rammer som gjelder. Emnet ble opprinnelig opprettet fordi fakultetet oppfattet at studentene våre ønsket mer arbeidslivsrelevans i studiet sitt. 

Tilbakemeldinger fra studenter på emnet er blant annet at det konkurrerer med flere og mer relevante emner, astronomistudentene har for få frie emner i sin struktur, bedriftsutvalget er snevert, de vet ikke helt hva de kan så de synes det er vanskelig å fortelle en arbeidsgiver dette, C-snitt er for høyt, tenker at praksisplasser i ferier er mer relevant, ikke alle har fått det med seg.

Emnet er ressurskrevende, og det vil være nødvendig å diskutere kost/nytte opp mot ønsker og politiske føringer fremover. 

Det ble foreslått å gjøre om FYS3820 til en form for selvstudium. Studenter som ønsker å ta emnet må selv finne arbeidsgiver og i samarbeid med arbeidsgiver, foreslå et prosjekt som må godkjennes av instituttet. Studieadministrasjonen vil diskutere en slik ordning med fakultetet. 

SAK UU 56/22   Medlemmenes kvarter
Oppsummering:

UUs medlemmer kan komme med oppdateringer og nyheter fra sitt felt.

  • Nytt fra fagutvalget
  • Nytt fra ph.d.-utvalget
  • Nytt fra programrådene.
    Fagutvalgets emneevaluering: for mange spørsmål i undersøkelsen. Kun ett eller to felt, med flere fritekstsvar? Diskuteres videre med utdanningsleder, fagutvalg og studieadministrasjonen.
  • Studieadministrasjonen v/Espen Murtnes:
    FFUs vararepresentanter bes være med på UU når de faste ikke kan møte.

Helge Balk
Utdanningsleder

Christian Thorn
Sekretær

 

Publisert 30. nov. 2022 09:47 - Sist endret 8. des. 2022 12:55