Referat fra programrådsmøte CS

Tid: 5. januar 2023, klokka 14.15 - 16.05

Sted: Møterom V139, Fysikkbygningen

Til stede: Morten Hjorth-Jensen (leder, FI), Andreas Austeng(IFI), Øyvind Ryan(MI), Sebastian Westermann(GEO), Tom-Ruben T. Kvalvaag(student), Tiril A. Gjerstad(student), Torbjørn Rognes(IFI), Torbjørn Ergon(IBV), Anna H. Aasen(student), Mats Carlsson(ITA), Espen Murtnes (sekretær)

Forfall: Karsten Trulsen(MI) og Michele Cascella(KI)

Referat

Saks-nummer

Beskrivelse av sak

01/23

Vedtak

Godkjennelse av innkalling

 

Vedtak: Innkalling godkjennes uten bemerkninger.
 

02/23

Orientering / Diskusjon

Ved Espen og Morten

 

Status for Computational Science
 

Statistikk for CS-programmet fra 2018 til 2022. (PDF)

Statistikk fra Studiebarometeret. (Egen side)

Referat

  • Morten gjennomgår bakgrunnen til programmet, mens Espen gjennomgår vedlagte statistikk. Det påpekes at det vil være nyttig å se  statistikken fordelt på studieretninger.
  • Espen nevner også studiestart, mens Morten nevner CS-seminarene som har blitt avholdt ved CCSE annenhver uke. Andreas nevner at det kan være nyttig om kontaktpersonene får invitasjon til seminarene, slik at de er informert og kan promotere det ovenfor sine studenter

Vi gjennomførte en runde med erfaringer fra medlemmene:

  • IFI nevner at koordineringen av studiestart er for dårlig, og at CS-studentene faller litt mellom stoler.
  • Geo sier de har vanskelig for å komme i kontakt med potensielle studenter, og kanskje en slags felles CS-rekrutterings-kampanje i forkant av søknadsfristen på våren, kan hjelpe de mindre retningene som i hovedsak rekrutterer studenter med en annen faglig bakgrunn.
  • Som et appropo nevner Tiril at biologistudentene ikke vil kvalifisere til programmet, på grunn av manglende matematikk.
  • Studentene ved IFI bekrefter at studiestarten var litt rotete, og sier at det er vanskelig å ha oversikt over de andre studentene ved programmet/retningen. Anna foreslår at studentene kanskje burde starte en sosialkomité/forening for studenter ved programmet.
  • Torbjørn Rognes fra Bioinformatikk sier de har hatt litt få studenter, men at det har tatt seg opp. De opplever også å være litt isolert der de sitter i Nemko-bygget. Han lurer på om det kanskje kan være en god idé å slå sammen deler av programmet.
  • Torbjørn Ergon fra Biovitenskap har hatt veldig få studenter, og ingen som har fullført. De rekrutterer ikke fra egne rekker, og opplever ikke så stor interesse for retningen.
  • Mats fra Astro sier de hadde med CS-retningen sin hadde håpt å rekruttere andre typer studenter, uten astro-bakgrunn. Men de opplever at det er de samme studentene som søker til denne retningen som til det ordinære masterprogrammet deres. Men de får gode studenter på retningen. De gir som regel tre tilbud hvert år.
  • Morten nevner at tverrfaglighet hele veien har vært et mål, og lurer på om vi kan bli bedre på dette? Andreas peker på at det er forskjellige grader av tverrfaglighet og at de typisk jobber i skjæringspunktet mellom informatikk og matematikk. Tverrfaglighet et et punkt å ta med seg inn i evalueringen.

 

03/23

Orientering / Diskusjon

Ved Espen og Morten

 

Periodisk programevaluering
 

Computational Science skal i henhold til retningslinjer og fakultetets forslag, gjennomføre en periodisk programevaluering i 2023, som beskrevet på denne siden.

Referat

Siden det ble brukt mye tid på forrige sak, som også var relevant for dette, gikk vi raskt gjennom hovedrammene for denne evalueringen.

Programrådet skal gjennomføre en intern evaluering, helst før sommeren. Det skal nedsettes et eksternt utvalg som, blant annet basert på den internte evalueringen, skal evaluere programmet innen november. Alfred Hansen og Ola Skavhaug har vært oppnevnt som eksterne programrådsgivere og er mulige kandidater til en ekstern komité.

Andreas nevner en erfaring fra MAMI-programmet, hvor man opplevde at evalueringen hadde liten verdi. Programrådet bør derfor definere hva vi lurer på og hva vi ønsker å få ut av evalueringen, slik at den kan være et verktøy i det videre arbeidet med programmet.

Anna nevner at det gjerne må være en kvinne med i komitéen. Anne Solberg nevnes, men hus er nok diskvalifisert på grunn av sin involvering i programmet, men kan kanskje bidra i den interne evalueringen.

Hvordan skape studenttilhørighet, og hvor bør studentene oppleve at de hører til er et sentralt spørsmål for evalueringen, sammen med oppbygningen av programmet og studieretningene.
 

04/23

Vedtak

Ved Espen

 

Erstatning av obligatorisk emne

En CS-student var på utveksling til Berkeley våren 2022. Hen fikk ikke tatt alle de emner hen hadde planlagt på forhånd, men fant to emner på 10 studiepoeng som så ut til å overlappe mot MAT4110: Advanced matrix computations og Numerical solution of differential equations

Matematisk institutt har i etterkant sagt at ingen av disse emnene overlapper mer enn to poeng med MAT4110. 

Kan programrådet likevel godkjenne at disse to emnene erstatter MAT4110 i studentens utdanningsplan, gitt at emnene ser ut til å dekke intensjonen bak emnet MAT4110, selv om det ikke er direkte overlapp?

Vedtak

Det vedtas at de to Berkeley-emnene Advanced matrix computations og Numerical solution of differential equations etter en helhetsvurdering kan erstatte MAT4110 for denne studenten.

 

05/23

Orientering

Ved Morten

 

Nytt program ved Matematisk institutt CS/DS

Matematisk institutt vil fra høsten 2024 opprette et nytt studieprogram som antakelig vil få navnet beregningsvitenskap/datavitenskap. 

Referat

Morten viser frem en side om det nye programmet og oppfordrer programrådet til å se på siden og vurdere eventuelle konsekvenser for vårt program. 

 

00/22

Eventuelt

Eventuelt-saker kan gjerne sendes inn på forhånd eller foreslås i begynnelsen av møtet.

  • Utnevnelse av nye medlemmer til programrådet - Espen vil forhøre seg med medlemmene og deretter foreslå for instituttleder å utnevne en oppdatert versjon av programrådet.
  • SFM-opptaket nevnes som en kilde til frustrasjon, all den tid det nesten aldri er kvalifiserte søkere.  Mye tid og arbeid går med til å behandle søkere til ingen nytte.  Flere studieretninger ønsker derfor å ikke ha SFM-opptak. Matematisk institutt fjernet for en tid siden SFM-opptaket på alle sine masterprogrammer. Det foreslås at programrådet går i dialog med fakultetet og UiO sentralt for å fjerne SFM-opptaket til de studieretningene som måtte ønske dette.
  • Til informasjon (ikke tatt opp på møtet):
    Eventuelle større endringer i programmet som skal gjelde fra 2024, bør vedtas før 15. mars i år.

 

 


Programrådsleder

Morten Hjorth-Jensen

 

 

Sekretær i programrådet

Espen Murtnes

 

Publisert 6. jan. 2023 14:19 - Sist endret 2. apr. 2024 17:03