Referat fra programrådsmøte

Tid: 22.09.2020 klokka 14.15

Sted: Fysikkbygget, V323, Pauserommet hos Elektronikk

Til stede

Ørjan G. Martinsen (leder), Sverre Holm (nestleder), Ketil Røed, Philipp Häfliger, Sven Peter Näsholm, Sindre Norli (student), Espen Murtnes (programkoordinator)

Saksliste

Saks-nummer

Beskrivelse av sak

01/20

Godkjennelse av innkalling

Vedtak: Innkalling godkjennes

Det ble gjennomført en presentasjonsrunde rundt bordet.

Programkoordinator orienterte om at dagens programråd sitter ut året, og at det vil pekes ut et nytt fra 2021 av.
 

02/20

Godkjennelse av referat

Referat fra 17.12.2019

Vedtak: Referat godkjennes

Sindre spør om komitéen som ble nevnt ble opprettet. Den ble ikke det, men arbeidet ble likevel gjennomført. Dette ble ikke nevnt i møtet, men til orientering sier referatet også noe om en evaluering som bør gjøres. Det skal uansett gjennomføres en større evaluering av alle programmer ved MN, så evalueringen bør koordineres opp mot denne.
 

03/20

Opptakskrav til masterprogrammet

Bakgrunn

Noen tall fra årets masteropptak til ELITE:

  Antall søkere totalt Antall kvalifiserte søkere* Kvalifiserte
med dagens opptakskrav
Utenlandske søkere til programmet (SFM-opptak) 192 20 4
Mikroelektronikk og sensorteknologi (MST) 86 57 16
Signabehandling og avbildning(SIA) 42 11 2

*Dette inkluderer søkere som kvalifiserer på overgangsordning. Det vil si at de kvalifiserer til en av de gamle studieretningene på ELDAT, som har blitt videreført i det nye programmet. Denne overgangsordningen brukes siste gang i 2021.

Vi sendte i år ut 45(MST) + 11(SIA) tilbud. Per nå har vi 27(MST) + 3(SIA) studenter. Noe over halvparten av studentene ender dermed opp med å begynne.

Av 127 søkere til ordninært opptak (Norge og EU/Norden), er 28 fra UiO.

Forslag til endringer i opptakskrav som skal gjelde fra 2022, må være sendt til fakultetet cirka februar 2021.

Gjeldende opptakskrav inneholder i hovedsak en liste over emner.

Andre programmer har valgt en annen strategi:

Opptakskrav til Robotikk og intilligente systemer

 

Saken

Hvis årets søkere hadde søkt i 2022, kunne vi sendt ut maksimalt 22 tilbud, og antakelig endt med omkring 12 studenter, til våre 43 plasser.

Søkere til MST diskvalifiseres oftest fordi de mangler deler av matematikken, og/eller FYS1120.

Søkere til SIA diskvalifiseres av samme grunner, men mangler iblant emner innen signalbehandling eller objektorientert programmering.

Opptakskravene burde kanskje også i større grad reflektere de anbefalte forkunnskapene i de obligatoriske emnene.

For MST er dette: For SIA er det:

IN5180:

FYS4231: 

INF4480:

IN4010:

  • MAT1120
  • IN1910
  • IN3190

    For å sørge for at programmet kan ta opp tilstrekkelig med studenter også i 2022, bør vi altså komme opp med forslag til endringer av opptakskravene.

     

    Referat

    Espen kom i løpet av samtalen med noen premisser for diskusjonen:

    • Det kreves at studentene har minimum 60% overlapp mot emner i kravene.
    • Når det kreves FYS- eller INF-emner, betyr det i praksis emner som ved UiO ville havnet i disse kategoriene.
    • Når opptakskravene lettes, skjer dette umiddelbart. Når opptakskravene skjerpes, tar det et par år før før nye krav blir gjeldende.
    • Forslag til nye opptakskrav bør foreligge før nyttår, for at de skal være på plass til 2022.

    Programrådet var enige om at noe burde gjøres for å hindre en drastisk reduksjon av antall masterstudenter, men det var litt forskjellige meninger.

    • Ørjan påpekte at det nye bachelorprogrammet først produserer studenter nå, og at det forhåpentligvis blir flere interne kandidater.
    • Ørjan ønsket å beholde noe elektromagnetisme i opptakskravene.
    • For Philipp var ikke elektromagnetisme viktig. Han ønsket noe mer bakgrunn i mikroelektronikk, og foreslo krav om enten elmag eller mikroelektronikk.
    • Philipp nevnte generelt at forkunnskapene til noen av de obligatoriske emnene ikke dekkes av opptakskravene, kanskje spesielt for IN5180.
    • Sverre og Peter var opptatt av at studentene burde kjenne til bølgeligninger, men at dette ikke nødvendigvis måtte komme fra elektromagnetisme, men kunne komme fra emner som Svingninger og bølger, FYS2130. De mente også at kravet om to programmeringsemner til SIA-retningen, var strengt.
    • Ketil var opptatt av hva programmet ønsket å være, altså hva slags kandidater vi skal produsere. Elektroingeniører, fysikere eller noe i mellom og hva er det i mellom i så fall? Og hva tror de som søker hos oss at de blir?
    • Ørjan påpekte at for lave krav kan gi veilederene en vanskelig jobb, og på sikt kan det gi programmet og institusjonen vår et dårligere rykte. 

    Det var vanskelig å komme opp med forslag i løpet av møtet, og det var enighet om at Espen vil utarbeide konkrete eksempler på opptakskrav til begge studieretninger, basert på diskusjonen. 

     

    04/20

    Studieplasser på masterprogrammet

    Bakgrunn

    Denne problemstillingen henger sammen med sak 03/20.

    ELITE master har for tiden 43 studieplasser, men har de siste to årene produsert 18 studenter per år. I 2020 ble det tatt opp 35 studenter, hvorav 30 er aktive nå. I 2019 ble det tatt opp 35 studenter. Ingen av disse har fullført, og per nå er 23 aktive. Studieplasser henger sammen med økonomi, og hvis programmet ønsker å beholde plassene, bør antall fullførte studenter nærme seg 43. 

    I 2020 ble det satt rammer på 45 tilbud på MST-retningen og 15 på SIA. På grunn av for få kvalifiserte ble det kun gitt 11 tilbud på SIA.

    Mulige løsninger som kan diskuteres:

    • Øke veiledningskapasiteten og dermed kunne gi flere tilbud
    • Bruke samarbeid med eksterne aktører til å øke veiledningskapasiteten
    • Øke antall kvalifiserte søkere ved å justere opptakskrav, jmf. 03/20
    • Sørge for at flere av de som søker faktisk begynner på og fullfører programmet
    • Produsere flere interne kandidater på bachelorprogrammet
    • Redusere antall studieplasser

     

    Referat

    • Ørjan sier det finnes ubrukt veiledningskapasitet i form av postdoktorer og professor 2.
    • Ketil mener vi kunne løst endel av problemstillingen om flere av studentene som takket ja til tilbud faktisk begynte på studiet og fullførte. Espen opplyser at omkring en tredjedel av de som takker ja faktisk aldri møter.
    • Studieretningen Signalbehandling og avbildning har få studenter, hovedsaklig fordi de har få søkere. Ketil og Peter snakker om at synligheten til studieretningen bør økes. Peter nevner at det kanskje kan reklameres for retningen i emnet IN3190.
    • Ørjan nevner et nytt tverrfaglig program Medisinsk teknologi som han vil være en del av, og som kanskje kan "arve" noen av plassene.
    • Det blir også nevnt at økt gjennomføring på bachelorprogrammet kan bidra til flere kandidater med riktig bakgrunn.

     

    05/20

    Status for bachelorprogrammet

    Bakgrunn

    I en evaluering av bachelorprogrammet i forrige programårdsmøte, ble det vedtatt å bytte plass på MEK1100 og FYS-MEK1110, samt å snarest mulig fjerne MEK1100 som obligatorisk emne. Andre tiltak ble også foreslått.

     

    Referat

    Espen orienterer om at FYS-MEK1100 nå er lagt til studentenes andre semester, mens MEK1100 har blitt tatt bort som et obligatorisk emne. Dette var i henhold til vedtak fra forrige programrådsmøte. Espen nevner også at utdanningsplanen til studentene nå er mer åpen, og at man kanskje bør vurdere å flytte noen av emnene som nå ligger i femte og sjette semester til fjerde semester, og på den måten få elektronikk inn tidligere, óg man kan få til et bedre utvekslingssemester.

     

    06/20

    Endringer i emner ved Fysisk institutt

    Bakgrunn

    En komité er nedsatt ved instituttet som har kommet med et forslag til store endringer i førsteårsemnene. Fokuset til komitéen har vært FA-programmet, men dette vil også påvirke ELITE. Ørjan har derfor blitt med i komitéen.
     

    Referat

    Ørjan orienterer om forslaget som foreligger. Deler av FYS-MEK1110, MAT-INF1100 og MEK1100 vil flyttes inn i et nytt emne i første semester, mens et nytt mer avansert emne i mekanikk legges til andre semester samme med et emne i statistikk og dataanalyse. Ørjan tenker at det mer avanserte emnet i mekanikk kan droppes og erstattes med FYS1210 for ELITE-studentene. Han var usikker på til hvilket emne vektoranalysekomponenten skulle legges, og for ELITE er det vesentlig å ha den med i et emne de er en del av.

    Sindre trekker frem en diskusjon som har vært blant studentene om hvorfor FYS1210 kommer så tidlig, når neste elektronikkemne kommer i femte semester. Samt at studentene kunne ønske seg mer elektronikk. Ketil synes det er en interessant kommentar, som bør tas med videre når programmet eventuelt stokker om på emnene som en følge av de nevnte endringene.

     

    07/20

     

    Writing Science ved ELITE

    Bakgrunn

    Masterprogrammet i fysikk innførte i 2019 et obligatorisk opplegg for studentene, som er ment å gi de skrive- og kommunikasjonstrening. Det munner ut i at studentene skriver sin egen prosjektbeskrivelse, se mer info her.

    ELITE kan vurdere om de ønsker å bli med på opplegget.

     

    Referat

    Programrådet er generelt positive til opplegget.

    • Sverre og Ketil ble som kontaktpersoner spurt om å bidra til opplegget som ble gjennomført i 2018, og hadde et positivt inntrykk.
    • Philipp og Ørjan var også positive til mer skrivetrening for studentene.
    • Peter nevnte opplegget som er på IFI hvor studentene skriver et essay i sitt andre semester, og at dette i beste fall kan brukes direkte i oppgaven. Kunne det være aktuelt å bli med på IFI sitt opplegg. Espen nevner at det ikke vil være så lett, siden ELITE administreres ved Fysisk institutt, men det kan eventuelt undersøkes.
    • Ketil ønsker å vite hva som vil være konsekvensene for kontaktpersonene om ELITE blir med på Writing Science. Hvor mye forventes det at de skal bidra?

    Programrådet ser ut til å stille seg positive til deltakelse, men ønsker litt bedre oversikt over konsekvensene før et endelig vedtak. Espen vil undersøke dette nærmere før neste møte.

     

    Eventuelt

    Eventuelt

    Utskiftning i programrådet

    Sven Peter Näsholm har overtatt etter Sverre Holm som kontaktperson på studieretningen Signalbehandling og avbildning, og programrådet ønsker at (Sven) Peter skal overta Sverres rolle i programrådet. Espen har i ettertid funnet ut at Peter da må utpekes av instituttleder ved IFI og har sendt en forespørsel til Utdanningsleder ved Fysikk om dette.

     

     


    Programrådsleder

    Ørjan G. Martinsen

     

     

    Sekretær i programrådet

    Espen Murtnes

     

    Publisert 24. sep. 2020 11:13 - Sist endret 27. nov. 2020 10:40