Referat styremøte 17. september 2015

Fysisk institutt 18.9.2015

Til: Styrets medlemmer/varamedlemmer

 

Fra: Instituttadministrasjonen

 

Referat fra styremøte
Tidspunkt: Torsdag 17.9.2015 kl. 13.15 - 15.00

Til stede: Jøran Moen, Eli O. Hole, Anders Malthe-Sørenssen, Ingerid Skjei Knudtsen, Jan C. Müller, Katrine Langvad, Ina Berentsen Kullmann, Mari Martinussen, Clas Persson (observatør)

Forfall: Alex Read, Susanne Viefers, Christine Sundtveten, Anja Røyne

SAK IS 24/15 Godkjenning av dagsorden
 

Vedtak:

Dagsorden ble godkjent.

SAK IS 25/15 Referat fra styremøte 18.6.15
 

Vedtak:

Referat fra styremøte 18.6.15 ble godkjent. Sak 18/15, 19/15 og 20/15 ble kommentert mht. status: 18/15: Er koplet mot sak 21/15, og er således uavklart. 19/15: Prosess med tanke på utlysning må igangsettes snart. 20/15: Er nylig utlyst.

 

SAK IS 22/15 Diskusjons- og vedtakssak- Strategi og rekrutteringsprosesser
 

Bakgrunn:

Denne saken var satt opp på forrige styremøte, men ble da utsatt grunnet tidsnød.

Notatet fra Instituttleder om stillinger og fagstrategi ble sendt ut i forkant. I tillegg ble det sendt ut div. søknader/innspill som har kommet fra enkeltseksjoner de seneste par årene om behovet for nye stillinger. Dette som et bakteppe for diskusjonen.

 

Vedtak:

Styret mener at instituttet ikke kan bruke seksjonene som innretning for fagstrategisk utvikling, og styret ønsker at fagdomene-tankegangen tas opp igjen.

Fagdomener vil også kunne være gunstig som en kommunikasjonsplattform for instituttet.

Videre er det enighet om at Styret må kunne vedta utlysninger av stillinger før en fagplan er på plass, slik at handlingslammelse ikke oppstår. Men handlingsrommet er for lite til at vi kan love ut stillinger over alt hvor det er akutte behov, og det er heller ikke gitt at enkeltseksjoners behov skal være styrende for hvor stillinger settes inn. Vedtak om nye stillinger må være utfall av en strategisk tenkning (Type 1-3) for å utvikle/videreutvikle et fremragende forsknings- og utdanningsmiljø.

Akutt behov for undervisningskrefter må kunne løses med midlertidige stillinger/tiltak.

SAK IS 15/15 Orienteringssak- "ELITE professor"/SOLARIS
 

Bakgrunn:

Oppdatering på status ifm. tildeling av "ELITE professor" (til utvikling av verdensledende forskningsmiljø) til SMN.

 

Oppsummering:

- Totalt 40 MNOK i tildeling over 5 år (men formelt tildelingsbrev har ikke kommet enda).

- Uavklart om det blir FI eller KI som får stillingen.

- Både FI og KI får en stilling hver (år 3), i tillegg til Eliteprofessoren.

- I tillegg egenandeler, som for vår del betyr TEM-stillingen (som allerede ligger i langtidsbudsjettet). Det er lagt inn 5 KD-stipendiater som egenandel for perioden 2015-19

- Evaluering etter 5 år med tanke på evt. videreføring. Instituttet må ta risikoen med videreføring av stillingene dersom finansieringen ikke videreføres. Dette må formelt styrebehandles.

- Ikke avklart om det blir tilsetting via utlysning eller kallelse.

SAK IS 26/15 Andre orienteringssaker
 

Ansatte/sluttet:

  • Guillaume Dumazer er ansatt som forsker (SKO1109) i ett år f.o.m. 1.9.15. Stillingen er eksternt finansiert på prosjektet SHALESEQ med Dag K. Dysthe som prosjektleder.
  • Matylda N. Guzik er ansatt som forsker i 3 måneder f.o.m. 1.9.15. 2 av månedene er finansiert av MN, mens den 3. måneden er finansiert via PES-midler til Sabrina Sartori.
  • Vegard M. Jotens stilling som overingeniør er forlenget for perioden 1.9.15 - 31.12.15. Stillingen er finansiert av Fysisk institutt.
  • Swadesh Patra er ansatt som forsker for perioden 17.8.15 - 30.6.16. Stillingen er eksternt finansiert via prosjektet "ANCHOR" på Plasma- og romfysikk.
  • Thi Thuy Luu er ansatt som forsker for perioden 1.7.15 - 26.4.16. Stillingen er eksternt finansiert på prosjektet SHALESEQ med Dag K. Dysthe som prosjektleder.
  • Therese Renstrøm er ansatt som forsker i 2 måneder f.o.m. 1.8.15. Stillingen er eksternt finansiert på prosjektet gRESONANT (ERC-prosjekt til Ann-Cecilie Larsen)
  • Andreas P. Thörn har fått forlenget sin stipendiatstilling for perioden 1.8.15 - 30.9.15. Forlengelsen er finansiert av FI.
  • Jan K. Bekkeng har fått forlenget sin 20 % førsteaman.-stilling i ett år f.o.m. 1.8.15. Forlengelsen er finansiert av FI og er knyttet til undervisningsoppgaver.
  • Marcel Moura har fått forlenget sin stipendiatstilling for perioden 17.8.15 - 30.4.16. Forlengelsen er delvis finansiert via eksterne prosjekter tilknyttet Kondenserte fasers fysikk, dels via FI (35 %)
  • Xin Song har fått forlenget sin stipendiatstilling for perioden 1.9.15 - 31.12.15. Stillingen er eksternt finansiert på prosjektet NanoThermo med Ole M. Løvvik som prosjektleder
  • Magdalena Edvardsen er ansatt i fast stilling som forskningskonsulent fra 1.9.15. De tre første årene er 50 % av stillingen finansiert av EU-prosjektet NanoHeal med Dag K. Dysthe som prosjektleder.
 

Aktuelle saker:

 

Disputerte:

  • Naveen Goud Ganagona- 22.6.15: "Electrical characterization of impurity-defect complexes in Silicon"
  • Siv Gundrosen Aalbergsjø- 22.6.15: "DFT as a tool for understanding biomolecular radiation damage"
  • Jørgen Kjoshagen Trømborg- 21.8.15: "Modelling the onset of frictional sliding: Rupture fronts, slow slip, and time-dependent junction laws"
  • Lene Norderhaug Drøsdal- 24.8.15: "LHC Injection Beam Quality During LHC Run I"
  • Jon Alm Eriksen- 7.9.15: "Pattern Formation in Granular Fluids"
SAK IS 27/15 Eventuelt
 

1) Informasjonssaker fra Instituttleder:

- Bokutgivelse fra Anders Malthe-Sørenssen

- Nye nasjonale infrastrukturprosjekter hvor FI er involvert. 2 tilknyttet MiNaLab og det 3. tilknyttet OCL.

- Nature-artikkel hvor Erik Adli er involvert

Disse tingene vil også bli behørig markert på Instituttkollokvium neste torsdag

2) Økonomistatus- rapportering 2. tertial:

- Instituttet bruker fortsatt mer penger enn vi tjener, og årsprognosen viser et årsresultat for 2015 på - 7,5 MNOK. Vi har fremskjøvet noen investeringer som bidrar til at dette er et "rødere" tall enn forventet iht. budsjett. Tendensen er allikevel ikke spesielt god, og handlingsrommet til instituttet er ikke så bra som det burde være. Det er fortsatt mye midler bundet opp (15,5 MNOK i internt bundne midler per 2. tertial).

Det kommer et  effektiviseringskutt fra 2016 som ikke er hensyntatt, og som i verste fall for FI vil utgjøre 1,2 MNOK årlig f.o.m. 2016 . Det er to store usikkerhetsfaktorer i tillegg mht. fremtidig økonomisk utvikling: 1) Endring i UiOs finansieringsmodell med et restledd som på sikt kan bli redusert (i dag "tjener" vi 12 MNOK årlig på dette restleddet). 2) Mulige endringer i finansieringsmodell for hele UoH-sektoren, hvor det er grunn til å anta at ny modell vil ha mer innretning mot "produksjon", i form av for eksempel studiepoeng.

 

Jøran Moen
instituttleder

Lars Bernhardsen
administrativ leder

 

Publisert 18. sep. 2015 15:08 - Sist endret 29. okt. 2018 13:04