Referat fra styremøte 11. mai 2017

Fysisk institutt 12.5.2017

Til: Styrets medlemmer/varamedlemmer

 

Fra: Instituttadministrasjonen

 

Referat fra styremøte
Tidspunkt: Torsdag 11.5.2017 kl. 12.15 - 14.00

Til stede: Jøran Moen, Dag Kr. Dysthe, Kristian Bjørke, Hilde Lynnebakken, Hans Borg, Andreas Görgen, Eline Prytz Andersen (studentrepr.), Lars Willas Dreyer (studentrepr.), Heidi Sandaker, Arnt Inge Vistnes (utdanningsleder og observatør)

Forfall: Susanne Viefers, Halvor Strøm

Forfall:

SAK IS 17/17 Godkjenning av dagsorden
 

Vedtak:

Dagsorden ble godkjent.

SAK IS 18/17 Godkjenning av referat fra forrige styremøte
 

Vedtak:

Referat fra forrige styremøte godkjennes.

SAK IS 19/17 Vedtakssak: Utlysning av fast stilling som førsteamanuensis innen biofysikk og medisinsk fysikk
 

Bakgrunn:

Det henvises til sak 15/17 i forrige styremøte. Siden forrige styremøte har en søkekomite sondert etter potensielle søkere (med balanseperspektiv i bakhodet), og saken har også vært tatt opp i Instituttledermøtet. Her kom det kun noen mindre kommentarer på kunngjøringsteksten. Det foreligger et revidert fremleggsnotat etter behandling av saken i seksjonsledermøtet og instituttledermøtet. Rapport fra søkekomiteen og en litt revidert kunngjøringstekst ble sendt ut per epost. Nok en revidert tekst ble vist frem på møtet. 

 

Innspill:

Styret ønsker følgende justeringer i teksten:

- Få inn noe om kommunikasjonsferdigheter (outreach) under ønskede kvalifikasjoner.

- Formuleringen om skandinavisk språk bør endres (gjøres mindre kategorisk).

- I punkt 2 under "desired qualifications" må det stå "Ability to build a strong research network, and..."

 

Vedtak:

Styret godkjenner utlysning av en fast stilling som førsteamanuensis innen biofysikk og medisinsk fysikk. Administrasjonen får fullmakt til å lage en endelig kunngjøringstekst med sikte på utlysning snarest mulig.

SAK IS 20/17 Orienterings- og diskusjonssak: Instituttets satsning på Livsvitenskap (LV)- videre fremdrift
 

Bakgrunn:

 

Det foreligger nå en endelig rapport fra arbeidsgruppen som har laget et forslag til en livsvitenskapsstrategi for Fysisk institutt. Rapporten er sendt ut per epost. 

LV-strategien ble forelagt seksjonslederne i møte 27.4.17. Det kom ingen spesielle kommentarer i møtet. Seksjonslederne ble oppfordret til å diskutere rapporten internt og komme med innspill tilbake til ledergruppen. 

Ett forlag i rapporten er å opprette et LV-forum. Et forslag til et mandat for et slikt forum ble ettersendt til styremøtet.

Det er ønskelig fra ledelsens side å opprette dette LV-forumet fra juni 2017.

 

Oppsummering:

Det henvises til presentasjonen fra Heidi Sandaker.

- Det kom spørsmål om LV-bygget: Instituttleder informerte om at vi ønsket å samle en del LV-aktivitet i det nye LV-bygget. Bygget er ikke stort nok til å romme all LV-aktivitet, så det blir også mye LV-aktivitet utenfor bygget. Vår LV-aktivitet blir ikke inkludert i bygget, med unntak for evt. Konvergensmiljøer vi er involvert i, som er tenkt inn i bygget. Men disse vil komme og gå.  

- Viktig å tenke hvordan vi kommuniserer hva livsvitenskap egentlig er.

- LV-forum-mandatet:

- "Deputy" skal ikke ansettes, slik det nå står i teksten.

- Viktig at vi kan drive egne LV-prosjekter, ikke bare være bidragsytere i andres prosjekter. Per dato er det ikke slik. Her vil forumet ha en viktig rolle; bidra til at vi kan etablere et større prosjekt med "rot" i FI.

- Hva skal til for at de involverte ansatte faktisk bruker tid på dette forumet? Må være noe å hente ved å delta i forumet.

- Instituttleder foreslo å gjenopprette ideen om FISP (Fysisk institutts strategiske program), hvor forumet kan få en konkret oppgave i å utarbeide forslag på en FISP innen LV. Dette forslaget tas videre. Det innebærer at LV-forumet må komme frem til mulige samarbeidsområder og utarbeide en FISP-søknad. Oppkalling av KD-stillinger for  2018 forutsetter at dette gjøres i løpet av september 2017.

SAK IS 21/17 Orienteringssak: NJORD-initiativ
 

Bakgrunn:

Det foreligger et initiativ om etablering av et tverrfaglig fysikk-geofysikk senter (NJORD).

Bjørn Jamtveit fra fagmiljøet var til stede på møtet og informerte om planene. Noen utfyllende momenter:

- Den disiplinære tilnærmingen til hvordan forskningen er organisert gjør at tverrfaglige satsninger av typen PGP har vanskelig for å bli hørt i en disiplinær enhet.

- En rekke praktiske utfordringer av mer adm. karakter slik PGP i dag er organisert med to involverte institutter, men uten en overbygning.

- Organisering av senteret vil følge SMN-malen med nødvendige tilpasninger. Det betyr et senterstyre med instituttlederne inkludert.

- Senteret vil beholde en del av dekningsbidraget som kommer inn fra prosjektene. Dette skal sikre nødvendig handlefrihet.

- MN vil vedta oppretting av senteret, og det vil også formelt være der en evt. nedleggelse vedtas.

- Adm. støttefunksjon vil bli lagt inn i senteret, og dekkes via dekningsbidraget som tilfaller senteret.

- På Geofag har geohazards blitt veldig populært med stort tilfang av masterstudenter. På andre områder er tilfanget mye mindre. Det anslås 6-7 masterstudenter som er tilknyttet ansatte ved Geofag og også tilknyttet PGP. Hvordan senteret kan bidra til flere masterstudenter vil de bli utfordret på å lage en strategi for.

- Senterdannelsen får ingen innvirkning på organiseringen av instituttene.

- Lederansvaret til senterleder må defineres tydelig. Viktig med avklaring rundt PoreLab, som jo styres fra NTNU.

- Det kom ingen innvendinger til tanken om å opprette et senter, så det er grunnlag for å jobbe videre med saken.

SAK IS 22/17 Andre orienteringssaker
 

Ansatte/sluttet:

  • Vetle W. Ingeberg er ansatt som stipendiat i tre år f.o.m. 1.5.17. Stillingen er eksternt finansiert på prosjektet Nuclear Shapes and Resonances med Sunniva Siem som prosjektleder.
  • Ina G. Eikjeland er ansatt som forsker i perioden 1.5.17 - 28.2.18 med innovasjonsmidler fra UiO knyttet til BioZement-prosjektet. Anja Røyne er prosjektleder.
  • Marcel Moura er ansatt som forsker for perioden 1.4.17 - 30.6.17 knyttet til SFFen PoreLab.
  • Fredrik K. Eriksen er ansatt som forsker for perioden 1.4.17 - 30.6.17 knyttet til SFFen PoreLab.
  • Guillaume Dumazer er ansatt som forsker for perioden 1.4.17 - 30.6.17 knyttet til SFFen PoreLab.
  • Gry M. Tveten er ansatt som forsker for perioden 1.4.17 - 31.12.20. Dette er en Unge forskertalenter-bevilgning fra NFR, hvor Tveten allerede har vært ansatt i 3 måneder.
  • Victor H. Modamio er ansatt som forsker i perioden 8.5.17 - 30.6.17. Stillingen er eksternt finansiert på prosjektet Nuclear Shapes and Resonances med Sunniva Siem som prosjektleder.
  • Anja Røyne sin stilling som postdoc er forlenget for perioden 1.4.17 - 9.6.17. Forlengelsen er finansiert via prosjektene 'BioZement' og 'Interfacial forces in calcite-fluid systems'.
  • Jørgen Mundgjel er tilsatt i fast stilling i IT-gruppen allokert til SMN. Oppstart var 1.4.17.
  • Christin Schülke er tilsatt som stipendiat i 3 år f.o.m. 1.4.17. Stillingen er eksternt finansiert via EU-prosjektet 'Training4CRM (Marie Curie)' med Ørjan G. Martinsen som prosjektleder.
 

Aktuelle saker:

 

Disputerte:

  • Sunniva Rose- 29.3.17: "Aspects of the Thorium fuel cycle"
  • Anne Schad Bergsaker - 5.4.17: "An experimental study of deformation processes in chalk and calcite"
  • Marius Røthe Arnesen - 21.4.17: "Image guided strategies for individualised radiotherapy of locally advanced cervical cancer" 

 

SAK IS 23/17

Eventuelt

Det ble her meldt inn to saker:

1) I forrige styremøte ble mandat for phd.-utvalget vedtatt, men i ettertid har det kommet innspill på at utvalget bør ha en nestleder/stedfortreder. Etter forslag fra Adm. leder vedtok styret følgende tilleggssetning i mandatet under "Sammensetning": Utvalget skal ha en nestleder/stedfortreder, som utvalget selv peker ut. 

2) MN ønsker standardiserte navn på det FI har bestemt skal hete Studieutvalget, og har derfor bedt instituttene om å endre til Utdanningsutvalget. På bakgrunn av dette og etter forslag fra Adm. leder vedtok styret å endre navnet på Studieutvalget til Utdanningsutvalget.

     

Jøran Moen
instituttleder

Lars Bernhardsen
administrativ leder

 

Publisert 11. mai 2017 18:08 - Sist endret 11. mai 2017 18:14