Referat styremøte 27. sept. 2018

Fysisk institutt 28.9.2018

Til: Styrets medlemmer/varamedlemmer

 

Fra: Instituttadministrasjonen

 

Innkalling til styremøte
Tidspunkt: Torsdag 27.9.2018 kl. 13.15 - 14.45

Til stede: Jøran Moen, Anette Gunnæs, Susanne Viefers, Halvor Strøm, Hilde Lynnebakken, Kristian Bjørke,  Halvor Strøm, Knut Berge Sæbjørnsen (studentrepr.), Ylva Knausgård Hommedal (studentrepr.), Arnt Inge Vistnes (observatør).

Forfall: Heidi Sandaker

Ikke møtt:

SAK IS 31/18 Godkjenning av dagsorden
 

Vedtak:

Dagsorden ble godkjent.

SAK IS 32/18

Godkjenning av referat fra forrige møte

 

Vedtak:

Referatet fra forrige møte godkjennes.

SAK IS 33/18 Orienterings- og diskusjonssak: Ny fast stilling til Seksjon for halvlederfysikk
 

Bakgrunn:

Det henvises til saksfremlegg fra instituttleder, begrunnelse fra seksjonen og utkast til kunngjøringstekst. Dette er trinn I av en to-trinns styrebehandling.

  Noen innspill i diskusjonen:

Rent prinsipielt uheldig å ta denne stillingen nå, i mangel av konklusjon på den mer overordnede diskusjonen om stillinger. På instituttseminar senere i høst skal prioritering av stillinger diskuteres.

Begrepet kvanteteknologi er brukt flere ganger. Mulig begrepet er brukt "feil" i teksten. Bør ikke brukes som synergiargument overfor Teoretisk fysikk, siden Halvlederfysikk legger noe annet i begrepet enn hva som er vanlig internasjonalt.

Ingen synergi verken med Strukturfysikk eller Teoretisk fysikk i prosessen med kunngjøringsteksten.

For tidlig å nedsette en søkerkomite allerede nå. Da blir terskelen for styret til å evt. si nei til stillingen i trinn II større. På den annen side er det fordelaktig å ha hatt stillingen innom instituttledermøtet før styrevedtak, siden da styret får et mer fullstendig bilde (inkludert balanseperspektivet) av saken når endelig vedtak skal gjøres. 

  Videre prosess: Styret anmoder Seksjon for halvlederfysikk om å diskutere/avklare innretningen på stillingen med Seksjon for strukturfysikk og Seksjon for teoretisk fysikk. Dette må gjøres i løpet av oktober.

SAK IS 34/18

Orienteringssak:  Initiativ for Honors Program

 

Bakgrunn:

Anders Malthe-Sørenssen orienterte, og det henvises til hans presentasjon. Denne saken er allerede diskutert i seksjonsledermøte- se sak 41 i møte 24. mai og sak 63 i møte 30. august.

  Oppsummering etter spørsmål og diskusjon:

Programmet er planlagt oppstart allerede høst 2019, og programpresentasjon må være klar til 30.11.18. Det er nedsatt en hurtigarbeidende arbeidsgruppe- hvor Øystein Prytz er representant fra FI- som skal ha mesteparten av jobben gjort innen midten av november.

Studieretningen i realfag er ønsket plassert til Fysisk institutt, men det forutsetter tilførsel av adm. ressurser.  Det er også et mer ressurskrevende program mht. blant annet faglig veiledning. Tre årsverk til en vitenskapelig stilling (førsteamanuensis) er lovet av MN. Hva som skjer etter de tre årene er ikke avklart, men vi ønsker dette inn som en varig øket basisfinansiering.

Med mindre det blir tilført flere studieplasser, er det snakk om 10 plasser til realfag.

Ingen spesifikke opptakskrav utover de som gjelder for de vanlige studieprogrammene. Man satser på at det begrensede antall plasser gir nok konkurranse til at opptakskravene i praksis blir høye.

Det er også diskutert en Honors mastergrad, med mer fleksible opptakskrav.

SAK IS 35/18

Orienteringssak:  Rapportering 2. tertial

  Bakgrunn: Inger Anne Pedersen vil orientere. Det henvises til ledelsesvurderingøkonomirapporten og presentasjon fra Inger Anne Pedersen.
  Oppsummering:

Lønnsvekst i 2019 er lagt inn, men kun på kostnadssiden. Derfor gir tallene neppe et realistisk bilde av den økonomiske situasjonen.  Rammekutt kan ikke utelukkes grunnet store investeringsbehov på blant annet bygningsmasse ved UiO.

Lønnskostnaden har også økt mer i 2018 enn det som er hensyntatt i prognosen, blant annet grunnet en høyere pott til lokale lønnsforhandlinger og økte pensjonskostnader.  

Dårlig prosjektår i 2018 gir effekter i langtidsprognosen, og vi trenger bedre uttelling på nye prosjekter fremover.

SAK IS 36/18SAK IS 36/18SAK IS 36/18 Andre orienteringssaker
 

Ansatte/sluttet:

  • Ina K. B. Kullmann er ansatt som vitenskapelig assistent i perioden 1.9.18 - 5.10.18. Stillingen er eksternt finansiert via EU-prosjektet gRESONANT med Ann-Cecilie Larsen som prosjektleder.
  • Carl A. Lindstrøm har fått forlenget sin stipendiatstilling i 1 måned fra 1.9.18. Forlengelsen er finansiert v.h.a. konverterte driftsmidler.
  • Espen Flage-Larsen er ansatt i en 20 % forskerstilling i ett år fra 1.6.18. Stillingen er eksternt finansiert via prosjektet AUS User Liaison EFL i regi av SINTEF.
  • Gunnhild N. Grønlid er ansatt som konsulent tilknyttet ekspedisjonskontoret i perioden 27.9.18 - 10.7.19. Vikariatet skyldes at Line Resvold skal ut i permisjon.
  • Andreas V. Solbrå har fått forlenget sin stipendiatstilling for perioden 15.8.18 - 14.2.19. Forlengelsen er finansiert av IBV.
  • Huy Hoang har fått forlenget sin stipendiatstilling for perioden 7.8.18 - 6.3.19. Forlengelsen er eksternt finansiert via prosjektet '4DSpace Weather'.
  • Andreas Haraldsrud er ansatt som forsker (uten doktorgrad) i 20 % stilling i ett år fra 1.7.18. Stillingen er finansiert via CCSE.
  • Henning V. Myhrehagen er ansatt som universitetslektor i 20 % stilling i ett år fra 1.8.18. Stillingen er finansiert av Fysisk institutt.
  • Le Xu er ansatt som forsker (uten doktorgrad) i perioden 1.8.18 - 30.11.18, hvorav 75 % er finansiert av FI og 25 % av PoreLab (som allerede har finansiert 4 måneder tidligere). Forlengelsen er knyttet til ferdigstillelse av doktorgrad.  
  • Greyson Christoforo har fått sin 50 % forskerstilling forlenget i ett år fra 1.9.18. Stillingen er fortsatt eksternt finansiert via prosjekt 'ESS in kind' med Erik Adli som prosjektleder.
  • Francesca De Mare har tiltrådt i postdoc.-stilling i tre år fra 1.9.18. Stillingen er eksternt finansiert på prosjektet '4DSpace turbulence' med Jøran Moen som prosjektleder.

  • Yaqi Jin har tiltrådt i postdoc.-stilling i tre år fra 12.9.18. Stillingen er eksternt finansiert på prosjektet 'Ionospheric exploration with NorSat-1', med Lasse Clausen som prosjektleder.

  • Nina Thorud er tilsatt i fast stilling som seniorkonsulent/senterkoordinator på NJORD-senteret, med oppstart 1.9.18. Stillingen er finansiert av hhv. Institutt for geofag (50 %), Fysisk institutt (20 %) og PoreLab (30 %).

  • Anthony Hansen er tilsatt i fast stilling som avdelingsingeniør på I-lab med oppstart 15.8.18. Stillingen er på "kvoten" til IBV.

  • Per Rikvold er tilsatt i en 10 % forskerstilling i 2 år fra 6.8.18. Stillingen er finansiert via PoreLab.

  • Anders Lauvland har tiltrådt i stilling som stipendiat i 4 år fra 6.8.18. Dette er en KD-stilling tilknyttet Skolelaben med undervisningsoppgaver inkludert.

  • Kristine Sønstevold Beckmann har tiltrådt i stilling som stipendiat i 4 år fra 9.8.18. Dette er en KD-stilling tilknyttet Kjerne- og energifysikk med undervisningsoppgaver inkludert.

  • Even Håland har tiltrådt i stilling som stipendiat i 4 år fra 15.8.18. Dette er en KD-stilling tilknyttet Høyenergifysikk med undervisningsoppgaver inkludert.

  • Abbas Tariverdi har tiltrådt i stilling som stipendiat i 3 år fra 1.9.18. Dette er en KD-stilling tilknyttet Elektronikk.

 

Aktuelle saker:

Oppsummering fra seksjonsledermøter 23.8 og 30.8

 

Disputerte:

  • Wei Zhan- 21.6.18: 'Band gap mapping of alloyed ZnO using probe-corrected and monochromated STEM-EELS'
IS 37/18

Orienteringssak: Saker som ble tatt på sommerfullmakt av instituttleder

- Tilsetting av Yaqi Jin som postdoc i tre år på prosjektet 'Ionospheric exploration with NorSat-1'

Jøran Moen
instituttleder

Lars Bernhardsen
administrativ leder

 

Publisert 28. sep. 2018 14:06 - Sist endret 1. nov. 2018 16:03