Referat fra styremøte 3. mars 2022

Fysisk institutt 15.3.2022

Til: Styrets medlemmer/varamedlemmer

 

Fra: Instituttadministrasjonen

Referat styremøte
Tidspunkt: torsdag 3.3.2022 kl. 13.15 - 15.00

Til stede: Viefers, Balk, Adli, Strøm, Siem, Gjestvang, Aasheim (studentrepr.), Torvund (studentrepr.). Observatør: Gørgen. I tillegg var Inger Anne Pedersen til stede på sak 3/22.

Forfall: Skramstad, Murtnes

Ikke møtt: 

SAK IS 1/22 Godkjenning av dagsorden
Vedtak:

Dagsorden ble godkjent.

 

SAK IS 2/22 Godkjenning av referat fra forrige møte
Vedtak:

Referat fra forrige styremøte ble godkjent. 

 

SAK IS 3/22 Orienteringssak: økonomi- langtidsprognose 2022-26
Bakgrunn:

 

Det henvises til prognose med detaljerte tall samt kommentarer til denne. Inger Anne Pedersen vil orientere ifm. denne saken.

Noen oppsummerings-punkter:

* Ganske stor risiko i lønnsdataene som ligger til grunn, fordi det har vært en del manuelt arbeid knyttet til disse.

* Akkumulert resultat forventes å bli dårligere enn i prognosen grunnet (antakelig) for lave forventede lønnskostnader. 

* I-lab investerer i 2022 i utstyr som det allerede er bevilget midler til. Dette gjelder også NorFab. Dette forklarer de spesielt høye kostnadene i prognosen i 2022 når det gjelder investeringer. 

* Driftsmidler til NorFab: Der tar vi i prognosen høyde for at Forskningsrådet fortsetter å dekke disse, noe vi ikke kan garantere. 

* Det kommer en AVIT-utlysning fra UiO i år. 

* Noen andre institutter- herunder KI- har enda verre utvikling på økonomien. IFI på den annen side går p.t. med store overskudd. 

 

SAK IS 4/22

Orienteringssak: brofinansiert PoreLab-stilling

 

Oppsummering:

Instituttleder orienterte. Det ble henvist til politikk for eksternfinansierte sentre ved UiO

* Alle SFFer skal gjennom en midtveisevaluering. PoreLab evalueres i 2023. UiOs anbefalte politikk for sentrenes etterliv er omtalt på s.7 på den foran nevnte nettsiden.  PoreLab har bedt om at det lyses ut en førsteaman.-stilling med finansiering fra senteret ut 2027, og som deretter overtas av instituttet. Instituttleder legger til grunn at en slik utlysning vil forutsette et styrevedtak, men det vil ikke komme før etter midtveisevalueringen.  

* Det er viktig at stillingen forankres i seksjonen, og at den har en faglig innretning som favner bredere enn bare PoreLab-aktiviteten. Det er flere andre seksjoner som har sterke behov for nyrekrutteringer, og isolert sett er neppe Kondenserte faser verst stilt.  

* PoreLab vil styrkes i midtveisevalueringen dersom de kan si noe om støtte fra instituttet til en slik stilling. 

 

SAK IS 5/22 Vedtakssak: Eksternt finansiert IIer-stilling
Bakgrunn:

 

Oslo Universitetssykehus ønsker å finansiere en IIer-stilling hos oss. De har ytret ønske om å få dette formelt godkjent hos oss så fort som mulig, og saken settes derfor opp på dette styremøtet. Det henvises til følgende dokumenter:

* saksfremlegg fra instituttledelsen

* finansieringsbekreftelse fra OUS

* støttebrev fra Seksjon for biofysikk og medisinsk fysikk

* kunngjøringstekst "Head of the Department of Radiation Biology, Institute for Cancer Research, Oslo University Hospital combined with an adjunct full Professor position (20%), University of Oslo"

* utkast til kunngjøringstekst IIer-stilling

Vedtak: 

Styret godkjenner opprettelsen av en prof. II-stilling innen preklinisk protonterapi fullfinansiert av Oslo Universitetssykehus. Stillingen utlyses i samarbeid mellom FI og OUS. Stillingen er av fem års varighet med muligheter for forlengelse.

 

SAK IS 5/21SAK IS 6/22

Orienteringssak: Oversikt over søknader til Forskningsrådets hovedfrist 2. februar 

 

Bakgrunn:

Forskningsleder orienterte, og det henvises til oversikt over alle søknader med prosjekttittel og prosjektleder, samt en samleoversikt. Den eksterne YRT-søknaden ble kommentert spesielt. Dette fremstår som en lovende kandidat som faglig sett passer godt inn i eksisterende aktivitet, og som er spesielt godt koplet til Teoretisk fysikk. 

 

SAK IS 7/22 Orienteringssak: oppdatering av UiOs veikart for infrastruktur
Bakgrunn:

Det er igangsatt en prosess med oppdatering av UiOs veikart for infrastruktur, hvor instituttene er nvitert til å (a) melde inn infrastrukturbehov, (b) melde inn større nyanskaffelser og (c) korrigere eventuelle feil i det opprinnelige veikartet.

Oppsummering:

Det henvises til presentasjon fra forskningsleder Andreas Gørgen, som  holder i denne prosessen hos oss.

 

SAK IS 8/22 Orienterings- og diskusjonssak: Forslag om fornyelse av prof. II stilling til Gaute Einevoll
Bakgrunn:

Anders Malthe-Sørenssen har henvendt seg til instituttet og bedt om at IIer-stillingen til Gaute Einevoll fornyes for 4 nye år fra 1.5.22. Det henvises til Malthe-Sørenssens begrunnelse samt søknaden fra Einevoll. Saken kom for sent til at vi ønsker å legge den frem som en vedtakssak i dette styremøtet, men ledergruppen (som fikk saken kun kort tid før mandagens ledermøte) ble enige om å orientere styret om saken, og så ta sikte på at den kan behandles på sirkulasjon i etterkant. Vi vil gjerne ha styrets bifall til en slik løsning.

 

Oppsummering:

Inntrykket er at dette er en IIer-stilling som instituttet får mye igjen for. Det ble stilt spørsmål om det kan være mulig å finne eksterne midler som kunne ha betalt for stillingen. 

Det ble kommentert at han har veiledet kandidater ved IBV. Hva med de økonomiske implikasjonene av dette? Dvs. bør IBV dekke deler av lønnskostnadene? Hva med undervisning; hva bør vi eventuelt kreve der? 

Veien videre:

1) sjekke ut eksterne finansieringsmuligheter

2) sjekke ut forholdet til IBV med tanke på eventuell medfinansiering.

3) sjekke mulighetene hans for mer formell deltakelse i instituttets undervisning.

Kontorsjef og utdanningsleder følger opp disse punktene før styret får saken til behandling på sirkulasjon. 

 

SAK IS 9/22 Andre orienteringssaker
Nyansatte (i stillinger som er kunngjort):
  • Daria Kotova har tiltrådt i stilling som forsker i 3 år fra 26.1.22. Stillingen er eksternt finansiert på ERC-prosjekt til W. Miloch i Seksjon for plasma- og romfysikk.
  • Julia Marzioch har tiltrådt i fast stilling som senioringeniør fra 1.2.22. Stillingen er tilknyttet Seksjon for biofysikk og medisinsk fysikk, og er finansiert via basis. 

  • Yaqi Jin har tiltrådt i stilling som forsker i 15 måneder fra 1.1.22. Stillingen er eksternt finansiert på prosjektene 'Swarm-VIP' og 'FORSWAR' tilknyttet Seksjon for plasma- og romfysikk.

Aktuelle saker:

 

Referat fra seksjonsledermøter 16.12, 13.1 og 27.1.

Susanne Viefers
instituttleder

Lars Bernhardsen
administrativ leder

 

Publisert 15. mars 2022 17:23 - Sist endret 15. mars 2022 17:23