Referat styremøte 20. desember 2022

 

Referat fra styremøte
Tidspunkt: Tirsdag 20.12.2022 kl. 10.15 - 12.00

Til stede: Viefers, Balk, Adli, Strøm, Siem, Skramstad, Gjestvang, Aasheim, Tokstad, Edin (vara), Bernhardsen. Observatør: Gørgen.  Helen Michele Nylænder fra MN var til stede på sak 49/22. 

Forfall

SAK IS 47/22 Godkjenning av dagsorden
Vedtak:

Dagsorden ble godkjent.

 

SAK IS 48/22 Godkjenning av referat fra forrige møte
Vedtak:

Referat fra forrige styremøte ble godkjent. 

 

SAK IS 49/22 Vedtakssak: Nukleærsatsning- nytt senter og nye studieplasser
Bakgrunn:

Det henvises til sak fra forrige styremøte om Regjeringens nukleærsatsning med nytt senter og nye studieplasser. På møtet blir det tre hovedpunkter:

1) Orientering om status 

2) Med bakgrunn i orienteringen på forrige styremøte og saksfremlegg med finansieringsplan, foreslås det å tilsette Eda Sahin i en fast stilling som førsteamanuensis uten kunngjøring.

3) I tillegg foreslås det å lyse ut en ny stilling som førsteamanuensis. Det henvises igjen til saksfremlegg. Det foreligger et første utkast til en kunngjøringstekst.

 Merk at forslagene til vedtak er under forutsetning av at senterbevilgning og studieplassmidler faktisk innvilges slik som forespeilet.  

Oppsummering:

Det henvises til presentasjon fra Andreas Gørgen om det planlagte nye studietilbudet. Noen momenter fra presentasjoner og diskusjon:  

* NMBU vil fokusere på kjernekjemi/miljøkjemi (hvordan radioaktivitet spres i naturen), som vil komplettere vårt tilbud. Her vil vi søke samarbeid blant annet på kurstilbud. Vi ønsker å konkurrere om studenter som ellers hadde gått til et annet lærested (NTNU).

*Studieretningen i kjerne- og partikkelfysikk under masterprogrammet Fysikk vil fortsatt eksistere, men med en annen faglig innretning. Det nye studietilbudet vil ha mer fokus på anvendelser. 

* Kjernekjemis rolle er ikke avklart. Vi ønsker et samarbeid med KI, men det er ikke avklart hva som skjer videre med kjernekjemi på KI. 

* Temaet fusjon må synliggjøres i det nye tilbudet.  

* Rekrutteringsmessig blir H23 mest utfordrende. Det er fare for en viss "kannibalisme" ved at det nye programmet får studenter som  ellers hadde søkt andre av våre programmer. All oppmerksomheten rundt temaet hjelper oss med tanke på rekruttering, blant annet som en konsekvens (dessverre) av krigen i Ukraina og energikrise. Få studieplasser (9+9 til høsten) vil gjøre at studieprogrammene fremstår som litt eksklusive, noe som kan være positivt. 

* Det finnes kompetanse i HEP-seksjonen som burde kunne brukes. Emnet i akseleratorfysikk kan/bør eksempelvis listes opp under anbefalte emner. 

* Fast stilling II (den som skal lyses ut på vanlig måte) er lagt inn med brofinansiering fra senteret de første tre årene.

* Hvordan ser regnestykket ut etter 2027? I prinsippet  er studieprogrammene selvfinansierende i 2030. På sikt er det instituttet som tar risikoen, altså etter at MNs periode med brofinansiering er over. Senteret vil tilføre mye ressurser som vil være en økonomisk buffer. 

* Er det et alternativ å ha en midlertidig tilsetting i fast stilling I slik at vi kan kjøre en normal tilsettingsprosess? Dette er ikke aktuelt, blant annet fordi vi ikke ser at vi har hjemmel for å ansette midlertidig. 

* Adli hevdet at informasjon om de nye faste stillingene har blitt underkommunisert i seksjonsledermøtene. 

* Adli mente at kunngjøringsteksten for stilling II ser litt snever ut. Seksjonen mener at styrken er at man er samkjørt, og man ønsker ikke å få inn en ny person som starter et "enkeltmannsforetak". Allikevel et poeng at tekst må være bred nok.

Vedtak:

1) Styret støtter forslaget om å ansette Eda Sahin i en fast stilling som førsteamanuensis uten kunngjøring. Styret ber administrasjonen oversende saken til MNs ansettelsesutvalg for endelig beslutning. 

2) Styret støtter forslaget om å lyse ut en fast stilling som 1. amanuensis innen lav-energi kjernefysikk . Styret gir administrasjonen fullmakt til å sende saken til MN for endelig godkjenning. Forslag til endelig kunngjøringstekst sendes på sirkulasjon til styret.   

 

SAK IS 50/22

Orienteringssak: Status for arbeidet med Forskningsrådets fysikkevaluering

Det henvises til nyeste versjon av selvevalueringsskjemaet for instituttet. Instituttleder orienterte. 

Oppsummering:

Det jobbes fortsatt med punktene om samarbeid. For temaene innovasjon og kommersialisering er det fylt ut tekst siden forrige møte. 

Om noen i styret ønsker å se grundigere på teksten, så er det åpning for å komme med innspill, spørsmål og kommentarer innen 6. januar. Endelig versjon sendes til styret på sirkulasjon.

Impact cases vil vi be om utsatt frist på. Ledergruppen har begynt å diskutere saken. Vi ønsker et impact case på utdanning (CCSE/Fysikkdidaktikk). 

 

SAK IS 51/22 Orienteringssak: Økonomisk status
Bakgrunn: 

Torsdag 15.12 er hovedtema i instituttledermøtet den meget vanskelige økonomiske situasjonen som MN med underliggende enheter står ovenfor. Siste "skudd for baugen" er den ekstraordinære regningen knyttet til høye strømpriser som UiO har fått, og som blant annet MN må håndtere. Det vil bli gitt en orientering om hovedpunktene fra dette møtet, og hvilke tiltak som vurderes fremover. 

Oppsummering

Instituttleder orienterte. MN som helhet har en meget anstrengt øknomi. Tiltak diskuteres, men ingen vedtak enda. Strømregningen vil for hele MN utgjøre ca. 50 MNOK. 80 % av budsjettet er bundet opp i lønn. På instituttnivå er vi  allerede i gang med tiltak, og vi har vært forsiktige på ansettelsesfronten over en lengre periode. 

 

SAK IS 52/22 Orienteringssak: Bemanningsplan V23
Bakgrunn: 

Utdanningsleder gir en kort orientering om arbeidet med bemanningsplanen før våren 2023, og peker på spesielle utfordringer knyttet til arbeidet. 

Oppsummering:

Det henvises til utdanningsleders presentasjon

* Kommentar til emner med stort frafall: Vet man noe om hvorfor frafallet er så høyt på FYS2130 og FYS2140? Adli poengterte at man i FYS2130 hadde et stort frafall veldig tidlig i semesteret, så mye av frafallet skyldes nok studenter som aldri hadde intensjoner om å fullføre emnet. Man burde lage statistikk på frafall ut fra hvem som faktisk møter på første forelesning. 

* Masterstudenter i undervisningen: Viktig at disse studentene ikke er ansatt på "falske premisser". Dette er en problemstilling fordi vi nå har flere stipendiater tilgjengelig enn tidligere, som gjør at masterstudentene kan ende opp med færre timer jobbing enn de har blitt forespeilet.

* Det ble fra Adli påpekt en feil i tabellen over emner med få studenter.  

 

SAK IS 53/22 Faste orienteringssaker
Nyansatte (i kunngjorte stillinger):
  • Rinku Mishra: Forsker (SKO1109) i 3 år fra 21.11.22. Eksternt finansiert på ERC-prosjektet “Polar 4DSpace" og diverse ESA-finansierte prosjekter. Tilknyttet Seksjon for plasma- og romfysikk (W. Miloch). 

  • Gaute Holen: Stipendiat i 3 år fra 29.11.22. Eksternt finansiert på ERC-prosjektet “Polar 4DSpace". Tilknyttet Seksjon for plasma- og romfysikk (W. Miloch).

  • Anjali Choubey: Stipendiat i 3 år fra 1.12.22. KD-stilling tilknyttet SOLARIS/Seksjon for halvlederfysikk.   

  • Ole G. Finnerud: Stipendiat i 3 år fra 19.12.22. Eksternt finansiert på NFR-prosjektet "Prosjekt  Novel tracks towards Multi-TeV colliders for particle physics (102694101)". Tilknyttet HEP-seksjonen (E. Adli) 

Aktuelle saker: Referat fra seksjonsledermøter 17.11 

 

Publisert 3. jan. 2023 10:25 - Sist endret 3. jan. 2023 10:25