Referat styremøte 11. mai 2023

Fysisk institutt 15.5.2023

Til: Styrets medlemmer/varamedlemmer

 

Fra: Instituttadministrasjonen

 

Referat fra styremøte
Tidspunkt: Torsdag 11.5.2023 kl. 13.15 - 15.05

Til stede: Viefers, Balk, Adli, Strøm, Siem, Lindstrøm, Skramstad, Aasheim, Bernhardsen (sekretær), Gørgen (observatør). Inger Anne Pedersen var til stede på sak 21/23.

Forfall: Tokstad 

SAK IS 15/23 Godkjenning av dagsorden
Vedtak:

Dagsorden ble godkjent.

 

SAK IS 16/23 Godkjenning av referat fra forrige møte
Vedtak:

Referat fra forrige styremøte ble godkjent. 

 

SAK IS 17/23 Vedtakssak: Oppnevning av nytt medlem i PhD-utvalget
Bakgrunn:

 

Ann-Cecilie Larsen har bedt om avlastning som medlem i PhD-utvalget. Forslaget er at Justin Wells overtar som fast medlem for gjenværende periode. Han har akseptert dette med forbehold om styregodkjenning.

Vedtak:

Justin Wells overtar for Ann-Cecilie Larsen som fast medlem av PhD-utvalget for gjenværende periode, dvs. ut 2024.

 

SAK IS 18/23

Vedtakssak: Ny stilling som førsteamanuensis i BMF-seksjonen etter Eirik Malinen

 

Bakgrunn:

Det henvises til sak 12/23 fra forrige styremøte, da denne saken ble lagt frem som en orienteringssak. Det henvises til fremleggsnotat fra instituttleder, som også inkluderer et utkast til en kunngjøringstekst. Notatet inneholder de deler som MN nå krever at skal inkluderes når enhetene skal begrunne behovet for å lyse ut faste vitenskapelige stillinger.

Vedtak:

Styret godkjenner at det lyses ut en fast stilling som førsteamanuensis tilknyttet Seksjon for biofysikk og medisinsk fysikk. Styret gir administrasjonen fullmakt til å ferdigstille en kunngjøringstekst, samt å oversende saken til MN for endelig godkjenning.

 

Kommentar:

Det ble spurt om forskere som søker og som oppfyller kvalifikasjonskravene, har noen form for fortrinnsrett. Svaret er at  forskere ikke har fortrinnsrett til en stilling som førsteamanuensis. 

Styret ønsker å se den endelige kunngjøringsteksten (til informasjon).

Fremleggsnotatet må det jobbes noe mer med før det går til MN. Blant annet gjelder dette jobbanalysen.

 

SAK IS 19/23 Vedtakssak: IIer-stilling Bent W. Schoultz
Bakgrunn: Det henvises til notat fra Kjerne- og energifysikk-seksjonen v/ Sunniva Siem hvor det bes om at BWS tilsettes i en 20 % førsteamanuensis-stilling fullfinansiert av Norsk Medisinsk Syklotronsenter (NMS). Det henvises også til kandidatens CV
Vedtak:

Styret godkjenner at Bent W. Schoultz tilsettes i en 20 % stilling som 1. amanuensis i 3- tre- år fra 1.6.23. Styret forutsetter at stillingen fullfinansieres av NMS.

 

SAK IS 5/21SAK IS 20/23

Diverse orienteringssaker fra instituttledelsen

Oppsummering:

Fra instituttleder:

* UiOs utdanningspris til Dag Kr. Dysthe. Hovedbegrunnelsen ligger i Dysthes fabelaktige innsats med LagLivLab.

* Evaluering av naturvitenskap 2022-2023: Det ble henvist til Forskningsrådets nettside. Man er nå inne i siste fase av evalueringen. Instituttet kommer til å bli innkalt til digitalt intervju i september. Evalueringsrapportene for de administrative enhetene offentliggjøres våren 2024. 

* Akademia-avtalen mellom UiO og Equinor: Dette er snakk om grunnforskningsprosjekter som Equinor finansierer innenfor deres interessesfære. Det er en skissefrist til MN 22. mai. Et konkret forslag- initiert av forskningsdekan- er å fremme en talentutvikling på områder som kommer til å bli strategiske satstningsområder på SMN. Det ene området er innen kvanteteknologi hvor man har en konkret, eksellent kandidat. Equinor ønsker å satse på/er interessert i kvanteteknologi, så området er av interesse for dem. Det ligger et ønske fra MN-ledelsen om at instituttet i løpet av prosjektperioden- hvis prosjektet lykkes med å få finansiering- lyser ut en fast stilling som denne kandidaten kan søke på. Utvelgelsesprosessen skjer av Equinor, men etter å ha diskutert søknadene med representanter fra MN-ledelsen. 

Instituttledelsen har lenge tenkt på hvordan man skal få igang en satsning på kvanteteknologi, og det skisserte opplegget foran vil kunne "kickstarte" en slik satsning.

Det er åpning for å sende inn skissefrister også fra andre miljøer. Kjerne- og energifysikk og fusjon ble nevnt. SMN og Njord er også aktuelle fagmiljøer. 

Det ble kommentert at det er gunstig om prosjekter man søker om midler til, ikke er helt avhengig av enkeltpersoner. 

Fra forskningsleder:

Det henvises til presentasjon. Når det gjelder videre prosess, så skal det også være en diskusjon i instituttledermøte for å koordinere søknader som involverer flere institutter. 

Fra utdanningsleder:

* Emne innen solenergi på masternivå på ITS skal legges ned. Vi ønsker å tilby noe tilsvarende hos oss. En arbeidsgruppe er nedsatt i sakens anledning. Planlagt oppstart H24 med E. Monakhov som emneansvarlig. 

* Rekruttering: Mye diskutert for tiden. 150 masterplasser på MN som helhet som ikke er fylt. Dialogmøte med MN 30. mai om rekruttering. Bachelorprogrammet i nukleærteknologi har hatt veldig god søkning, selv om det er "spist" noe fra FA-programmet. KI laget et større prosjekt rundt manglende rekruttering til MENA-programmet hvor et eksternt firma var involvert. Dette har ført til klart økende søkertall.

* Bemanningsplan H23 i mål. 

* Oppmøte på ikke obligatorisk undervisning: Flere tilbakemeldinger på dårlig oppmøte. Nettskjemaer med sluttevalueringer har med spørsmål om dette. Bør være et tema på neste utdanningsseminar. 

* Obligatoriske oppgaver: Også et tilbakevendende tema. Viktig at studentene ser koplingen mellom læringsutbyttet i emnet og obligene. 

* ChatGPT: Også et høyaktuelt tema på neste utdanningsseminar. 

 

SAK IS 21/23 Økonomistatus etter rapporteringer 1. tertial
Bakgrunn:

Det henvises til økonomirapport, samt ledelsesvurdering og kommentarer på resultatindikatorer

Oppsummering:

Inger Anne presenterte status, og det henvises til hennes presentasjon. Det ble kommentert ferske tall fra revidert statsbudsjett som gir UiO ca 142 MNOK ekstra. 

 

SAK IS 22/23 Vedtakssak: IIer-stilling Liv Stavsetra
Bakgrunn:

Det henvises til notat fra Kjerne- og energifysikk-seksjonen v/ Sunniva Siem hvor det bes om at Liv Stavsetra tilsettes i en 20 % førsteamanuensis-stilling tilknyttet Norsk Nukleært forskningssenter og fullfinansiert gjennom senterbevilgningen. Det henvises også til kandidatens CV

Vedtak:

Styret godkjenner at Liv Stavsetra tilsettes i en 20 % stilling som 1. amanuensis i 4- fire- år fra 1.6.23. Styret forutsetter at stillingen fullfinansieres gjennom bevilgningen til Norsk Nukleært forskningssenter. 

 

SAK IS 23/23 Vedtakssak: IIer-stilling Tomas Eriksen
Bakgrunn: Det henvises til notat fra Kjerne- og energifysikk-seksjonen v/ Sunniva Siem hvor det bes om at Tomas Eriksen tilsettes i en 20 % førsteamanuensis-stilling tilknyttet Norsk Nukleært forskningssenter og fullfinansiert gjennom senterbevilgningen. Det henvises også til kandidatens CV og publikasjonsliste 
Vedtak:

Styret godkjenner at Tomas Eriksen tilsettes i en 20 % stilling som 1. amanuensis i 4- fire- år fra 1.8.23. Styret forutsetter at stillingen fullfinansieres gjennom bevilgningen til Norsk Nukleært forskningssenter. 

 

SAK IS 24/23 Andre orienteringssaker
Nyansatte (i stillinger som er kunngjort):
  • Pablo  Fernández Garrido har tiltrådt i stilling som postdoc i tre år fra 27.3.23. Stillingen er finansiert fra UiO Life Science konvergensmiljø AHeadForLife med Atle Bjørnerud som FI-partner. 
Aktuelle saker:

 

Referat fra seksjonsledermøter 9.3 og 30.3

Susanne Viefers
instituttleder

Lars Bernhardsen
administrativ leder

 

Publisert 14. juni 2023 13:11 - Sist endret 15. juni 2023 10:07