Deteksjon av verden


La oss se på det mest vanlige av slike kilde/blink/detektor-tilfeller: måten vi oppfatter verden på.

Det vi tenker på som "lys", består i virkeligheten av milliarder på milliarder av partikler vi kaller "fotoner". Som alle partikler, har fotonene også bølge-egenskaper. På grunn av dette bringer fotonene med seg informasjon fra den fysiske verden de har beveget seg gjennom fordi de vekselvirker med det de treffer.

Forestill deg for eksempel at det er en lyspære bak deg og en tennisball foran deg. Fra lyspæra (kilden) kommer fotoner som reflekteres fra tennisballen (blinken), og når fotonene treffer øyet ditt (detektoren), slutter du ut fra retningen fotonene kommer fra at det er en rund gjenstand foran deg. I tillegg kan du ut fra bølgelengden til fotonene du ser slutte at gjenstanden er grønn og gul.

Hjernen din analyserer informasjonen og skaper bildet av en "tennisball".

Vi bruker informasjonen fra reflekterte lysbølger til å oppfatte omverdenen. Andre dyr, som delfiner eller flaggermus, sender ut og detekterer lydbølger. Faktisk kan hvilken som helst type reflekterte bølger (eller partikler som jo har bølge-egenskaper) brukes til å skaffe informasjon om omgivelsene.

 

Publisert 4. mars 2011 09:48 - Sist endret 9. mars 2011 12:35