Norwegian version of this page

News - Page 4

Publisert 3. apr. 2018 15:03

De første månedene av 2018 har vært kalde, og kuldebølgen har fått kallenavnet «The Beast from the East». Med temperaturer ned mot minus 30 grader i flere europeiske land har kulden krevd flere menneskeliv. Masterstudent i meteorologi og oseanografi Eirik Næsset Ramtvedt, Institutt for geofag har skrevet om hva som har forårsaket kuldeperioden som vi har hatt i vinter.  

Publisert 26. sep. 2017 10:51

Trude Storelvmo, nylig tilsatt førsteamanuensis i meteorologi ved Institutt for geofag får ERC Starting Grant frå European Research Council for prosjektet Mixed-phase clouds and climate (MC2). Hun er en av seks norske unge forskere som får denne prestisjetunge støtten i årets tildeling fra EU.

Publisert 2. juni 2017 15:05

Professor i meteorologi Ivar Sigmund Angell Isaksen ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo, gikk bort etter en tids sykdom den 16. mai 2017. Isaksen var professor ved Instituttet fra 1981, og senere professor emeritus. Hans fagfelt var atmosfærekjemi der han var en internasjonalt kjent forsker og sentral for å bygge opp dette forskningsområdet.

Published Apr. 19, 2017 9:45 AM

The EGU General Assembly 2017 bring together geoscientists from all over the world to a conference covering all disciplines of the Earth, planetary and space sciences. Also this year several researchers from LATICE will present their work at this conference.

Publisert 23. feb. 2017 16:37

Viten artikkel nylig fra stipendiat i meteorologi Hans Brenna, Institutt for geofag, Universitetet i Oslo - UiO om klimamodeller og deres begrensninger. Hva innebærer det at det har vært avvik mellom observasjoner og klimamodellene? Les mer om dette i artikkelen den 22. februar i Aftenposten Viten.

Publisert 28. jan. 2017 11:55

Klimadebatt: Innlegg skrive av fire professorar ved Institutt for geofag (Tallaksen/Lacasce/Stordal/Etzelmüller) om nødvendigheita av å forstå klimaet ut ifrå forskningsbasert kunnskap, feks prosessar som styrer klimaet, både naturlege og menneskeskapte faktorar. På trykk i Aftenposten måndag 16. januar.

Publisert 30. sep. 2016 13:17

Ungforsk ble i år arrangert for 20 gang. Flere forskere fra Institutt for geofag var på programmet i år, og hadde presentasjoner om alt fra georessurser, platetektonikk, til værvarsling og rester av den tropiske stormen "Karl"!

Publisert 21. juni 2016 11:22

I en kronikk i Aftenposten skriver seks professorer fra Universitetet i Oslo, om status i global oppvarming, nødvendighet av et krafttak for klima, og om Norge bør innføre et liknende krafttak for å få en ambisiøs norsk klimapolitikk slik som røykeloven. Denne ble oppfattet som ambisiøs da daværende helseminister Dagfinn Høybråthen fikk gjennom røykeloven. Fra Institutt for geofag er Lene M Tallaksen og Frode Stordal med på kronikken.

Publisert 1. apr. 2016 09:41

Alle som er glad i å ferdes i norsk natur vet at de ofte kan støte på myrlendt terreng. Inntil nå har det vært stor usikkerhet om hvor stort areal denne landskapstypen utgjør, men en kartlegging i 2015 (NIBIO) viser at det er et betydelig areal. LATICE forskere m.fl. har en kronikk i Nationen (19.03.16) om utbredelse og betydningen myra har som ressurs, og for eksempel som karbonlager. 

Publisert 2. feb. 2016 11:38

Gigantbreen Austfonna på Svalbard vert tjukkare og tjukkare på midten, og tynnere på kantane. Forskarane trur smeltevatn som fylgjer med eit varmare klima smører breen i botnen slik at den sklir ut.

Publisert 16. des. 2015 10:39

I forrige uke ble FNs klimatoppmøte i Paris avsluttet, og en avtale om CO2 reduksjon ble fattet. I kjølvannet av klimatoppmøtet har MNs nyhetsportal titan.uio.no intervjuet klimaforskere fra geo, ibv og kjemi om hva de mener om utfallet?, hva betydning vil det ha for deres forskning?, og utfordringer fremover? Les disse i artikkelen: Paris-avtalen: En seier for klimaforskningen