Den globale utfordringen

Hvordan

Karbonfangst- og lagring (CCS) går ut på å fange CO2 der det produseres, som for eksempel ved en kulldrevet kraftstasjon, eller ved et sement- eller stålverk, for så å transportere det til et geologisk reservoar hvor det pumpes dypt ned i undergrunnen og blir lagret permanent, avskåret fra atmosfæren. 

Bildet kan inneholde: økoregion, skråningen, tomt, rektangel, linje.
Illustrasjon © av UNIS

Fangst og transport

De siste 20 årene har det blitt forsket mye på hvordan fange og transportere CO2 på en trygg og effektiv måte i Norge. Den Technology Centre of Mongstad (TCM), som åpnet i 2012 og er verdens største testsenter for CO2-fangst, og Norges nye flaggskip "Langskip CCS" vil bringe denne teknologien til det neste nivå.

Lagring

Så snart CO2en har blitt fanget blir den transportert via rørledning eller skip til en permanent lagringsplass. Her blir den pumpet inn i et dyptliggende geologisk reservoar, vanligvis 2-3 km under bakken eller havbunnen. Et godt geologisk reservoar består av store undergrunnsstrukturer eller ‘beholder’, med en porøs reservoarbergart og en tett takbergart som virker som et segl på toppen av lagringsbergarten. Denne typen reservoar har holdt Norges olje- og gass-reserver trygt bevart under bakken i millioner av år, noe som gir tillit til at CO2 kan bli forsvarlig oppbevart her i lang tid.

Nye lagringsplasser for CO2 krever streng kontroll og lagringsplasser som er i bruk og har nådd lagringskapasiteten sin blir overvåket for å passe på at CO2en ikke forlater reservoaret. Kontroll- og overvåkingsprosessen sikrer at reservoarbergarten har tilstrekkelig porerom, at man kan oppnå maksimale injiseringsrater for CO2, at en kan forutsi migrasjon av CO2 i reservoarbergarten og at takbergarten forblir et effektivt segl.

Kontrollerings- og overvåkingsprosesser krever stor forståelse for de geologiske, geofysiske og geomekaniske egenskapene til reservoaret. Eksperter fra UiOs Institutt for geofag kan bidra til å forske på og gi råd angående potensielle lagringsplasser for CO2 og kan være med på å utvikle og forbedre overvåkningsteknikkene som blir brukt.

Publisert 23. mars 2022 13:56 - Sist endret 1. aug. 2022 15:19