English version of this page

IceSAFARI – Safer flights for drones and small aircraft: better understanding of icing conditions in clouds

Droner og små fly brukes til en lang rekke formål over hele året. Med IceSAFARI-prosjektet vil vi bedre forstå isings-forhold i skyer (blanda-fase skyer) for å redusere risikoen for tekniske feil ved flyging av droner forårsaket av isingsforhold i den kalde årstiden.

Drone med kamera flyr over et isfjell. Foto: prakobkit/Colourbox.com

Foto: prakobkit/Colourbox.no

Dette prosjektet har sine hovedsider med mer informasjon om forskning og mål på engelsk.

Les mer om prosjektet på engelske websider.

Kort om prosjektet

Den kommersielle bruken av droner øker i konstruksjons- og bygningsarbeid, landbruket, transportsektoren, kommunikasjon- og overvåkning globalt. Denne økningen medfører at det er nødvendig å operere droner hele året, og i alt slags vær. Kraftig nedbør og sterk vind er åpenbare faktorer som begrenser flygefohold for både operatøren og selve flyet/dronen. 

Logo for IceSAFARI-prosjektet.For flyging av små ubemannede fly/droner om vintersesongen er risikovurderingen av isforhold en kompleks oppgave, spesielt når dronen opererer utenfor siktelinjen eller på egen hånd (autonomt).

Et mål med IceSAFARI-prosjektet er å bedre forstå isforhold i skyer (mixed phase skyer) for å redusere risikoen for tekniske feil ved flyging av droner forårsaket av isforhold i den kalde årstiden.

Finansiering

EEA/Norway Grants 'Safer flights for UAVs and small aircraft: better understanding of icing conditions in clouds (IceSAFARI)', stipend fra EEA med prosjektnummer RO-RESEARCH-0031.

Forskningsprosjektet startet i september 2020 og vil vare til og med februar 2024.

Samarbeid

Prosjektet gjennomføres med forskere fra Norge og forskere fra forskningsinstitusjoner i Romania. Partnerinstitusjoner i forskningsprosjektet IceSafari er disse:

Verktøy / infrastruktur

Dette prosjektet drar nytte av og bruker den nye infrastrukturen 'The Cold Climate Container'. Dette er et laboratorium som kan gi stabile kalde forhold for vitenskaplige utprøvninger, feks for bruk av instrumenter i kalde omgivelser.

Besøk websiden for The Cold Climate Container (engelsk beskrivelse)

The Cold Climate Container og laboratorium er en infrastruktur ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo. Kontaineren med instrumenter ligger sentralt på Blindern, og er i bruk i ulike forskningsprosjekter ved Universitetet i Oslo. 

Publisert 6. sep. 2023 20:19 - Sist endret 7. sep. 2023 11:42

Kontakt

Trude Storelvmo, professor og prosjektleder

Robert Oscar David, forsker og CO-prosjektleder

-----

IceSAFARI er koordinert av The National Institute of Aerospace Research/INCAS

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere