Kongsfjorden 2008

Ved Ny-Ålesund på Svalbard ble det i 2008 utført in-situ-målinger for å karakterisere innvirkningen av skyer, sjøis og snødekte overflater på strålingsbalanse og klimautvikling.

 Foto: Jeff Koskulics

Ved hjelp av  instrumenter festet til en ballong er det for første gang utført samtidige in-situ-målinger av solstråling i skyer samt av størrelse og form til dråper og iskrystaller. Målinger er også utført på bakken av innkommende og reflektert solstråling. Dessuten er solstråling målt over og under snødekt sjøis, absorpsjon og spredning i sjøvann er undersøkt og prøver er tatt av snø og is for analyse av urenheter og absorpsjon.

Disse målingene brukes til å lage bedre modeller for vekselvirkningen mellom solstråling, atmosfære og overflater i arktiske strøk og derigjennom en mer nøyaktig beskrivelse av strålingsbalansen i klimamodeller.

Ett av resultatene fra denne aktiviteten er en metode for å finne gjennomsnitts-albedo, over et stort område dekket av snø, is, og vann, ut fra målt solstråling i ett punkt ved overflaten. Dette kan gjøre det lettere å sette ut enkle lys-sensorer i Arktis som kan følge forandringen av reflektert og absorbert stråling gjennom året, noe som kan brukes til å validere og forbedre klimamodeller. 

 

Av Børge Hamre
Publisert 9. nov. 2011 21:43 - Sist endret 9. nov. 2011 21:47