Inngår avtale om meteorologisk samarbeid

Samarbeidet mellom Norge og Russland vil bidra til sikrere værvarsler i nordområdene.

Foto: Statsministerens kontor

En konsekvens av klimaendringene er at den kommersielle aktiviteten i nordområdene øker. Mindre is og kortere vintersesong  gjør at regionen blir mer attraktiv for blant annet oljeindustrien, shippingbransjen og fiskeriene. For å forhindre tap  av menneskeliv, verdier og miljøkatastrofer i disse utsatte områdene er de kommersielle interessene avhengige av gode værvarsler.

Arktisk ekstremvær som polare lavtrykk er allerede vanskelig å varsle, blant annet som en følge av et grovmasket observasjonsnett i nordområdene. Den nye avtalen mellom Norge og Russland legger til rette for flere og bedre observasjoner og varlser i nordområdene, blant annet gjennom nye målestasjoner og utveksling av data og målinger.

- Dette vil bidra til å øke presisjonen og kvaliteten på værvarslene i nordområdene, sier forskningsdirektør ved Meteorologisk institutt, Øystein Hov.

Bredt samarbeid

Hovedformålet med avtalen er å støtte samarbeidet mellom Norge og Russland innen hydrometeorologi. Det innebærer blant annet utveksling av forskningsressurser, eksperter og teknisk informasjon for å opprettholde, forbedre og  videreutvikle forskningsvirksomhet og hydrometeorologiske tjenester i de enkelte landene.

Mer konkret vil samarbeidet gjennomføres innen disse områdene:

  • Forbedring av observasjonssystemene i Barentshavet og tilstøtende områder
  • Utveksling av produkter innen numerisk værvarsling i sann tid
  • Bruk av satellittdata for hydrometeorologiske prognoser
  • Utveksling av produkter innen numeriske havmodeller (herunder bølger og havis) i sann tid, samt felles forskningsaktiviteter for å forbedre kvaliteten på disse produktene

Landene vil jevnlig ha offisielle møter for å vurdere resultatene av felles aktiviteter og utarbeide planer for fremtidig samarbeide.

Viktig for forskningen

Samarbeidet er ikke bare viktig for å forbedre værvarslene i nordområdene, men også i forskningssammenheng. I forbindelse med Det internasjonale polaråret (IPY) ble det startet et omfattende samarbeid med russiske forskere på arktiske værfenomener. Dette samarbeidet har vært vellykket, og avtalen som nå undertegnes gir en ramme for å videreføre arbeidet.

- Utvekslingen av ressurser på denne måten gjør at vi kan jobbe mer systematisk og langsiktig med forståelsen av meteorologien og klimaet i disse områdene. Samtidig legges et grunnlag for videreutvikling av modellene, og dermed enda bedre varsler, sier prosjektleder for IPY-THORPEX, professor Jón Egill Kristjánsson.

Avtalen undertegnes 27. april i forbindelse med den russiske presidenten Dmitrij Medvedevs besøk i Norge. Den russiske ministeren for naturressurser og økologi undertegner på vegne av Russland, men forsknings- og undervisningsminister Tora Aasland vil undertegne fra norsk side.

Protokollen trer i kraft umiddelbart og gjelder i fem år. IPY-THORPEX har bidratt økonomisk med NOK 400.000,-. Konkret vil midlene gå til opprettelsen av to nye målestasjoner øst på Svalbard.

 

 

Av Erlend Hermansen
Publisert 9. nov. 2011 23:25 - Sist endret 9. nov. 2011 23:33