English version of this page

PANDA – Et paleomagnetisk datagap på 100 millioner år: Undersøkelse av unormal oppførsel av jordens magnetfelt i midten av paleozoikum

Foto: Gamle bergarter som undersøkes er mellom annet fra kysten av Orknøyene. Foto: Simon Lloyd

Gamle bergarter som undersøkes er mellom annet fra kysten av Orknøyene. Foto: Simon Lloyd

Dette prosjektet har sine hovedsider med mer informasjon om forskning og mål på engelsk.

Les mer om prosjektet på engelske websider.

Kort om prosjektet

Den geologiske æraen Paleozoikum er kjent som Jordens oldtid, og omfatter periodene Kambrium, Ordovicium, Silur, Devon, Karbon og Perm. I midten av Paleozoikum (~440-340 millioner år siden) oppsto det liv på land, og de første plantene og skogene utviklet seg. I æraen var det flere kriser for alt levende liv.

Foto: Steinprøver vil bli undersøkt for magnetfelt bevart i mineraler. Foto: Gina Akre/Titan.uio.no
Steinprøver vil bli undersøkt for magnetfelt bevart i mineraler. Foto: Gina Akre/Titan.uio.no

I geovitenskap kan vi bruke paleomagnetisme for å rekonstruere hvor jordas geologiske plater befant seg ved å måle magnetfelt bevart i bergarter. For midtre Paleozoikum har vi lite kunnskap om jordens magnetfelt, fordi data fra denne tidsperioden ofte viser komplekse magnetiseringer.

I PANDA-prosjektet ønsker vi å undersøke sedimentære og magmatiske bergarter fra sent Silur til tidlig Karbon ved hjelp av de seneste høypresisjonsteknikker og -instrumenter og slik kartlegge magnetiseringer av mineraler i bergartene. Hovedmålen med PANDA-prosjektet er å undersøke jordens magnetfelt i midtre Paleozoikum, vise om det var unormalt, og i så fall hvor lenge dette varte.

Finansiering

Prosjektets engelske navn er: 'PANDA – 100 Myr paleomagnetic data gap: Investigating anomalous behaviour of Earth’s magnetic field in the middle Paleozoic'. Prosjektet er finansiert som et FRINATEK – Forskerprosjekt for unge talenter av Norges forskningsråd/NFR. Prosjektet har prosjektnummer 334622, og tildelingen ble gitt til Annique van der Boon, PHAB/GEO, UiO.

Varighet for PANDA-prosjektet er fra 2023 til 2026.

Samarbeid

Utstyr / infrastruktur

Prosjektet drar nytte av og bruker infrastrukturen 'The Ivar Giæver Geomagnetic Laboratory (IGGL)'. Denne infrastrukturen er fra 2016 er bygd opp og utviklet ved Universitetet i Oslo. og har tjent som en nasjonal infrstruktur på paleomagnetisme over flere år. Infrastrukturen benyttes av flere større forskningsprosjketer ved Universitetet i Oslo. 

Ivar Giæver Geomagnetic Laboratory (engelsk beskrivelse)

Logo: The Ivar Giæver Geomagnetic Laboratory (IGGL), Department of Geosciences, University of OsloIGGL-laboratoriet ble etablert og bygd opp i forbindelse med Senter for Jordens utvikling og dynamikk  – CEED (2013-2023), et senter for fremragende forskning (SFF) ved Universitetet i Oslo, med Institutt for geofag som vertsinstitusjon.

Publikasjoner

Fant ingen resultater i Cristin

Publisert 26. sep. 2023 14:47 - Sist endret 26. sep. 2023 14:47