English version of this page

PEAT-THAW: Thawing permafrost peatlands – carbon source or sink in a +2°C world?

Tining av permafrost i torvmyrer i utkanten av permafrostregioner på den nordlige halvkule, kan frigjøre klimagasser, men kan også åpne for dannelse av ny torv som lagrer karbon. Tining av permafrost i torv kan enten komplisere eller bidra til å nå og opprettholde 2°C-målet, men vi har ingen god forståelse av denne effekten eller vi har pålitelige anslag. Med PEAT-THAW har vi som mål å få en bedre forståelse av permafrosttorv i karbonsyklusen og for klimaet.

Bildet viser permafrost i torvmyrer: Bildet til venstre: Tinende permafrosttorv kollapser i en nydannet dam i en torvmyr i Finnmark. Bilde til høyre: Anfisa Pismeniuk (til høyre) og Clarissa Willmes tar prøver av permafrost under felles feltarbeid i prosjektene PEAT-THAW, ACT-Pilot og BioGov høsten 2023. Foto: Prosjekt teamet

Permafrost i torvmyrer: Bildet til venstre: Tinende permafrosttorv kollapser i en nydannet dam i en torvmyr i Finnmark. Bilde til høyre: Anfisa Pismeniuk (til høyre) og Clarissa Willmes tar prøver av permafrost under felles feltarbeid i prosjektene PEAT-THAW, ACT-Pilot og BioGov høsten 2023. Foto: Sebastian Westermann

Dette prosjektet har sine hovedsider med mer informasjon om forskning og mål på engelsk.

Les mer om prosjektet på engelske websider.

Kort introduksjon til prosjektet

Torvmyrer med permafrost lagrer omtrent 300 gigatonn karbon, som er omtrent en tredjedel av det totale karbonet som er lagret i permafrost. Disse permafrost-torvområdene ligger nesten utelukkende nær den sørlige grensen til permafrostregioner på den nordlige halvkule, og har en såkalt "varm" permafrost.

De største områdene med torvmarkspermafrost finner vi i Russland, Canada og Alaska, men også Norge har betydelige lmyrlandskap med permafrost i Finnmark nord i landet. Disse har tint i flere tiår og permafrost vil forsvinne helt fra de fleste i de neste tiårene. På disse norske permafrostmyrene stedene kan vi allerede nå observere hva som kan skje i de mye større permafrost-torvmyrne på verdensbasis når klimaet varmes opp ytterligere.

I PEAT-THAW skal vi systematisk ta prøver fra permafrost-torvmarker i Norge og analysere dem i laboratorieforsøk ved Seksjon for jord- og vannfag ved NMBU. Vi vil spesielt gjennomføre "inkubasjonseksperimenter" der vi utsetter prøvematerialet for kontrollerte temperatur- og fuktforhold og måler de resulterende utslippene av karbondioksid og metan. I tillegg vil vi utnytte luftbilder tatt for flere tiår siden og nyere droneflybilder tatt med DroneLab@UiO for å planlegge prøvetakingsstedene.

Mål

Et viktig mål for forskning i PEAT-THAW er å fremme forståelsen av karbonsyklusen til tinende permafrost i torvmyr som er et stort globalt karbonreservoar. Torvmyr som carbonlager er foreløpig ikke med i Earth System Model-simuleringer om fremtidens klima.

Vi vil spesielt prøve å svare på spørsmålet om torvmyrer, som er sensitive økosystemer, kan bli en stor kilde til klimagasser i en fremtidig varmere verden. Arbeidet er designet for å bidra til bedre numeriske modeller av permafrostens karbonsyklus, som igjen kan brukes til å forbedre fremtidige prognoser av klimagassutslipp.

Finansiering

Prosjekttittel er "PEAT-THAW: Thawing Permafrost Peatlands – Carbon Source or Sink in a +2°C World?". Prosjektet mottar støtte fra Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslos satsing på bærekraftsforskning. Prosjektet er ledet av Sebastian Westermann.

Prosjektet startet opp i august 2023 og vil vare til og med 2026.

Samarbeid

Prosjektet er en del av Senter for biogeokjemi i antropocen (CBA) og gjennomføres i nært samarbeid med Seksjon for jord- og vannfag, ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. PEAT-THAW er basert på et samarbeid med forskere fra Institutt for geofag, Institutt for biovitenskap, begge Universitetet i Oslo, samt kolleger fra Norsk institutt for vannforskning i det større BioGov-projektet.

De samarbeidende partnerne i PEAT-THAW er:

Utstyr / infrastruktur

Prosjektet drar nytte av infrastruktur for forskning 'The Drone Infrastructure Lab' ved Institutt for geofag, og laboratorier ved Seksjon for jord- og vannfag, ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, der eksperimenter blir gjennomført. 

The Drone Infrastructure Lab (engelsk beskrivelse)
Seksjon for jord- og vannfag, NMBU

Publisert 29. sep. 2023 11:03 - Sist endret 29. sep. 2023 11:03

Kontakt

Sebastian Westermann, førsteamanuensis og prosjektleder

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere