English version of this page

Takker av etter 35 år på Institutt for geofag og lang tjeneste i geokjemi

Senioringeniør Kristian Backer-Owe har tjent fagmiljøet for geokjemi ved Institutt for geofag i lang tid, og nå ser han frem til roligere dager og en velfortjent pensjonisttilværelse. Det var både markering av 35-år på GEO og avslutning for Kristian på en av de siste dagene hans på kontoret.

Foto: Fra markeringen for siste arbeidsdag ved Institutt for geofag, Kristian Backer-Owe i midten, med institituttbestyrer Bernd Etzelmüller til høyre og med professor Dag Arild Karlsen til venstre. Foto: Gunn Kristin Tjoflot

Fra markeringen for siste arbeidsdag ved Institutt for geofag, Kristian Backer-Owe i midten, med institituttbestyrer Bernd Etzelmüller til høyre og med professor Dag Arild Karlsen til venstre. Foto: Gunn Kristin Tjoflot

Den 29 april var det både markering av siste arbeidsdag ved Institutt for geofag, og imponerende 35-år ved instituttet for Kristian Backer-Owe. Dagen ble markert med kolleger ved instituttet, og det kom også innom flere av hans tidligere ph.d. studenter som han har samarbeidet med. 

Betydelig innsats for organisk geokjemi lab

Kristian Backer-Owe har vært en sentral skikkelse ved Institutt for geofag, og har bidratt betydelig til instituttets forskning og undervisning innen fagområdet geokjemi. Hans virke har vært som senioringeniør ved Organic Geochemistry Laboratorium, som han har vært med å bygge opp og drifte for forskning og utdanning ved instituttet. 

Forskning og veiledning av studenter og forskerkolleger

Backer-Owe startet ved Universitetet i Oslo i fagfeltet biokjemi, men gikk over til geologi og geokjemi. Han ble Cand Scient med hovedfagsoppgave om Agardfjellet FM og geokjemi – Svalbard. Etter det har han vært medforfatter på 22 vitenskaplige artikler, og var den første til å utnytte statistisk behandling av geokjemiske data spesielt innen petroleumsforskning. 

Foto: Også flere tidligere (og nå ferdige) ph.d. stipendiater fra Institutt for geofag som Kristian Backer-Owe har samarbeidet med kom på markeringen; Her er fra venstre: Benedikt Lerch, Jan Hendrik van Koeverden, Tesfamariam Berhane Abay, Kristian Backer-Owe, Jon Halvard Pedersen og Dag Arild Karlsen. Foto: Gunn Kristin Tjoflot
Også flere tidligere (og nå ferdige) ph.d. stipendiater fra Institutt for geofag som Kristian Backer-Owe har samarbeidet med kom på markeringen; Her er fra venstre: Benedikt Lerch, Jan Hendrik van Koeverden, Tesfamariam Berhane Abay, Kristian Backer-Owe, Jon Halvard Pedersen og Dag Arild Karlsen. Foto: Gunn Kristin Tjoflot

Han har videre vært sentral i undervisning, mellom annet med å gi opplæring og støtte i laboratoriet for geokjemi til mer enn 40 Cand. Scient-studenter og master- og ph.d. studenter opp gjennom årene. Noen av hans tidligere ph.d. studenter kom også på denne makeringen den 29. april. 

Hans siste involvering i masterstudentprosjekter ble gjort helt frem til hans siste dag på jobb. Spesielt hans ekspertise innen mikrotermometri og væskeinneslutninger har tjent både forskergruppen i geokjemi og studentene. 

Han har bidratt til forskningsområdet petroleumsgeokjemi og petroleumsystemer både her i landet og internasjonalt. 

Vi ønsker lykke til i fremtiden og takker for mangeårige innsats ved instituttet.

Hilsen kolleger ved Institutt for geofag

Av Gunn Kristin Tjoflot
Publisert 29. mai 2024 09:58 - Sist endret 31. mai 2024 15:43