Om vulkanutbrudd og klimakonsekvenser

Vulkaner finnes mange steder på jorden, og forekommer vanligvis ved tektoniske plategrenser, der platene beveger seg og gir sprekker og svake punkt i jordskorpen. I et intervju i NRK Radio P2 deler Henrik H. Svensen av sin kunnskap om ulike typer vulkaner, konsekvenser av utbrudd og den påvirkningen de kan ha på klimaet. 

Foto: Henrik H. Svensen forklarer om ulike typer vulkaner og hvilken effekt vulkanutbrudd kan ha på klimaet i en episode av det poulære radioprogrammet Ekko på NRK Radio P2. Foto: UiO

Henrik H. Svensen forklarer om ulike typer vulkaner og hvilken effekt vulkanutbrudd kan ha på klimaet i en episode av det poulære radioprogrammet Ekko på NRK Radio P2. Foto: UiO

Geolog Henrik H Svensen har studert ulike typer vulkaner. De finnes som eksplosive- og sprekkvulkaner, men også som latente supervulkaner. Han har også forsket på historiske vulkanutbrudd slik som Laki-utbruddet på Island i 1783-1784. I et lengre intervju i NRK Radio P2 i programmet Ekko deler Svensen av sin kunnskap og erfaringer om vulkaner, utbrudd, og hva konsekvenser et utbrudd kan ha.

Svensen er sentral i forskningsprosjektet Vulcanic Eruptions and their Impacts on Climate, Environment, and Viking Society in 500–1250 CE (VIKINGS), De forsker på om vulkanutbrudd og klimaendringer hadde innvirkning på samfunn i Skandinavia i perioden 500–1250. En tid med store samfunnsomveltninger, befolkningsekspansjon, og nye kongedømmer - og to store vulkanutbrudd er påvist tidlig i perioden! Et stort vulkanutbrudd i 536, og et i 540.

Hør intervjuet med Henrik Svensen på Ekko, 16. nov. på radio.nrk.no.

Publisert 24. nov. 2023 11:31 - Sist endret 24. nov. 2023 11:44