English version of this page

UiO-droner måler metanutslipp ved ILRIs Kapiti-gård, Kenya

Ny teknologi og droner fra DroneLab@UiO brukes i forskningsprosjektet CircAgric-GHG for å måle metanutslipp fra flokker av drøvtyggere på ILRIs Kapiti-gård, Kenya i Afrika. Doktorgradsstipendiat Alouette van Hove ble intervjuet om dette av ILRI i mai, les intervjuet her.

Foto: Alouette van Hove, Alouette van Hove, stipendiat ved ved Universitetet i Oslo gjør seg klar til å fly dronen over Kapiti-gården i Kenya. Foto: Vibeke Lind, NIBIO.

Kenya: Alouette van Hove, stipendiat ved ved Universitetet i Oslo gjør seg klar til å fly dronen over Kapiti-gården i Kenya. Foto: Vibeke Lind, NIBIO.

Alouette van Hove, en doktorgradsstipendiat, forsker Norbert Pirk og avdelingsingeniør John Hulth, alle fra Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo, besøkte Kapiti-gården i Kenya i februar 2024 for å teste bruken av droner for å måle mengde metanutslipp fra flokker av drøvtyggere på ILRIs Kapiti-gård. Dronutstyret kom fra det avanserte DroneLab@UiO ved Universitetet i Oslo, og dette var første gang droner ble brukt for å måle utslipp fra drøvtyggere i en afrikansk sammenheng.

Foto:I tillegg til bruk av droner ble vindstyrke og vindretning målt ved å henge opp utstyr i en flukstårn nær fjøset. Vindhastighet og -retning har mye å si for distribusjonen av metan og må beregnes i studien. Foto: Vibeke Lind, NIBIO.
I tillegg til bruk av droner ble vindstyrke og vindretning målt ved å henge opp utstyr i en flukstårn nær fjøset. Vindhastighet og -retning har mye å si for distribusjonen av metan og må beregnes i studien. Foto: Vibeke Lind, NIBIO.

Teamet fra UiO deltar i banebrytende forskning for å måle metanutslipp ved hjelp av droneutstyr. Prosjektet fokuserer på å måle metanutslipp fra ulike flokker av drøvtyggere; kameler, geiter, kyr og sauer på ILRIs Kapiti-gård. Målet er å få en dypere forståelse av metan som kommer fra husdyr, som er en betydelig bidragsyter til utslipp av klimagasser. Funnene har potensial til å utvikle bærekraftige strategier for å redusere klimaendringer i jordbrukssektoren.

Forskningen er en del av det internasjonale forskningsprosjektet CircAgric-GHG ledet av NIBIO - Norsk institutt for bioøkonomi, i samarbeid med Universitetet i Oslo og andre partnere. Les mer om CircAgric-GHG her: www.circagric.org

The International Livestock Research Institute (ILRI), er en forskningsinstitusjon som arbeider for å forbedre husdyrhold i utviklingsland. ILRI har Kenya og Etiopia som vertsnasjoner og har 14 kontorer spredt over Asia og Afrika. Les mer på: www.ilri.org

Les mer om UiOs Drone Infrastructure Lab/DroneLab@UiO.

Les intervjuet i artikkelen: 

First use of a drone to measure ruminant methane emissions in Africa, ILRI news, 30.05.2024

Se en film om droneteknologien og droner fra DroneLab@UiO brukt i denne forskningen, forklard av Norbert Pirk, forsker ved Institutt for geofag, UiO:

Video: Anette Tjomsland Spilling/NIBIO

Publisert 21. juni 2024 13:14 - Sist endret 21. juni 2024 19:17