English version of this page

Bidrag frå 'I media' - Side 17

Den Nordatlantiske oscillasjonen er et værfenomen som har innvirkning på hva vintervær vi får her i Norge og måles i NAO-indeksen. I avsetninger i en innsjø på Grønland har en gruppe forskere nå klart å kartlegge NAO svingningene for de siste 5200 årene. Den Nordatlantiske oscillasjonen er i stadig endring, fra dag til dag og år til år, sier professor Trond Iversen, Institutt for geofag, UiO.

Skifergass, skiferolje, tjæresand og tungolje representerer store reserver av fossil energi. Men hvor mye kan utvinnes og kan vi håndtere miljøproblemene, spør Knut Bjørlykke i sin kronikk på forskning.no.

I Dagens Næringsliv er professor emeritus Knut Bjørlykke intervjuet i artikkelen "Gamlelandet" om arbeidet sitt som senior ved Institutt for geofag, UiO. - Vi geologer får et annet perspektiv på tid, sier Bjørlykke, når han studerer den 430 millioner år gamle fossilen som står utenfor inngangspartiet på Geologibygningen på Blindern, Universitetet i Oslo.

I august 2012 startet det 37 % flere nye studenter på bachelorstudiet på Institutt for geofag, Universitetet i Oslo enn det som var tilfelle høsten 2011. - Vi er glade for å ta i mot så mange studenter i år, sier professor Valerie Maupin som er undervisningsleder ved Institutt for geofag.

Nye målinger fra Himalaya viser at breene smelter, men ikke så raskt som tidligere fryktet. – Vi nærmer oss sannheten om smelting i Himalaya, mener den norske forskeren bak studien.

For første gong er det vitskapleg bevist at mest alle isbreane i Himalaya minkar. Funnet blir publisert i tidsskriftet Nature denne veka, og førsteforfattar er professor Andreas Kääb ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo.

Klimaet i Europa går mot at det blir økt avrenning i nord og vest, og tørrere i øst og sør, viser en ny studie der Lena M. Tallaksen, professor ved Institutt for geofag er en av forfatterne. Studien er publisert i Hydrology and Earth System Sciences i 2012 og 2010.