English version of this page

Bidrag frå 'I media' - Side 2

En ny film og TED-talk med tittelen 'The continents are moving. When will they collide?' ble lansert i TED-Ed serien på YouTube i begynnelsen av mars 2023. Leksjonen er av Jean-Baptiste Philippe Koehl, forsker ved Institutt for geofag og CEED. Så langt har filmen blitt sett av over 360 000 personer. Se denne og to til fra Koehl her!

Hausten 2022 vart det fyrste forskingstoktet i GoNorth-ekspedisjonen gjennomført. Eit mål med ekspedisjonen er mellom anna å utforska den geologiske forhistoria til danninga av Polhavet. Professor Jan Inge Faleide er med i leiinga av GoNorth, og er intervjua av Geoforskning.no om ekspedisjonen.

Det franske ekteparet Krafft levde og døde for en dypere forståelse av vulkanenes mysterier. Dokumentaren Fire of Love beskriver deres liv og arbeid. På filmvisningen 1. sept. på Oslo Pix var Olivier Galland, forsker ved Institutt for geofag invitert til å introdusere filmen for publikum. 

Tørkeforhold som vi opplever nå på Østlandet, kan bli vanligere i fremtiden. 'Det betyr at vi bør tenke annerledes om måten vi bruker og forvalter vannressursene våre på, sier hydrologiprofessor Lena Merete Tallaksen i et nylig intervju til Energi og Klima. 

En samling av mineraler og mineralbeskrivelser – The Planetary Terrestrial Analogues Library (PTAL) skal hjelpe forskerne med å forstå overflaten på Mars. Ressursen er nå klar til ESAs neste Mars-rover oppdrag (trolig utsatt til 2028), og befinner seg fysisk på UiO. PTAL-prosjektet er ledet av professor Stephanie Werner, som nylig er intervjuet av forskning.no.

I et innlegg på geoforskning.no tar fire professorer ved Institutt for geofag opp spørsmål om geologifagets rolle i samfunnet; Hvor går norsk geologi? Les hele innlegget fra Knut Bjørlykke, Ellen Roaldset, Per Aagaard og Helge Hellevang, Institutt for geofag på nettportalen geoforskning.no.

Små asteroider treffer Jorda hver dag og brenner opp. Men hva med de virkelig store asteroidene? NASA og ESA skal nå teste ut å endre kursen til en for oss ufarlig asteroide ved hjelp av en kollisjon. Kommentar fra prof. Stephanie Werner, CEED til forskning.no.