Hva ser satellitten av Jorda?

Jordobservasjonsprogrammet Copernicus er et stort Europeisk satellittbasert program for miljøovervåking og samfunnssikkerhet. Satelittene i dette programmet og flere andre satellitter overvåker landet vårt, og gir forskere en mengde data i form av bilder. Men hva "ser" satellittene fra sin bane langt der oppe? Les denne artikkelen fra forskningsnettstedet forskning.no med bilder og grafikk tilrettelagt av Andreas Max Kääb, Institutt for geofag, Universitetet i Oslo - UiO. 

Gardemoen: Satellittbilde av en flyplass.   Satellitten skanner ulike farger etter hverandre, rad for rad. Dette medfører at flyet til høyre som beveger seg en gjengitt i flere farger. FOTO: Sentinel-2A, Copernicus, ESA/Andreas Kääb, Universitetet i Oslo

Gardemoen: Satellittbilde av en flyplass. Satellitten skanner ulike farger etter hverandre, rad for rad. Dette medfører at flyet til høyre som beveger seg en gjengitt i flere farger. FOTO: Sentinel-2A, Copernicus, ESA/Andreas Kääb, Universitetet i Oslo

Forskerne kan tyde bildene fra satellittene, og med den nye miljøsatellitten Sentinel-2A i Copernicus programmet så har de bedre bilder og fargespektre til sine analyser enn de har hatt noen gang.

I en artikkel på forskning.no kan du se en grafisk gjengivelse av de ulike bildene og fargebåndene som satellittene gir forskerne og andre.

Fargebåndene fra satelitten kan kombineres med naturlige og kunstige farger for å framheve vegetasjon, jord, snø, is og vann. Les mer om teknikken i artikkelen på forskning.no, lenke under.

 

Les artikkel:

Hva ser satellitten? forskning.no, 23.1.2016

 

Publisert 27. jan. 2016 16:11 - Sist endret 3. jan. 2023 12:04