Frå arkivet - Side 6

Publisert 24. mai 2013 13:44

Fremtidens olje må pumpes opp fra nanotynne sprekker i skiferstein. Da må geologene forstå hvordan de enkelte molekylene beveger seg i svært tynne sprekker og ganger. Forskere fra Physics of Geological Processes (PGP) har allerede gjort de første beregningene.

Publisert 24. mai 2013 12:46

Dei siste åra har den globale oppvarminga ikkje stige som forventa, og dette reiser spørsmål om klimamodellane er gode nok. I ein artikkel i Dag og tid, den 5. april uttalar professor Berntsen, Institutt for geofag seg om ein modell som han og andre forskarar utviklar, som er mindre sensitiv for CO2 påvirkning.

Publisert 6. mars 2013 09:06

Utvikling av modeller for å beregne potensialet for reduksjon av CO2 fra skipsflåten har vært sentralt i dr. avhandlingen til Magnus Strandmyr Eide ved Institutt for geofag. Avhandlingen «Modeling present and future global shipping emissions, abatement potentials and possible impacts», har blitt omtalt i artikkelen Tror på biodrivstoff-boom i skipsfarten, Norsk Teknisk Ukeblad, 3.3.2013.

Publisert 18. feb. 2013 09:06

Norge har mange flotte og høye fjell, men forskerne er uenige om hvordan de har blitt dannet. Har de eksistert helt fra den Den kaledoniske fjellkjede kom til for 400 millioner år siden, eller ble de til ved den tertiære landhevingen?. Professor emeritus ved Institutt for geofag, Johan P. Nystuen uttaler seg i artikkelen Har vi feil fakta om fjellene? i A-magasinet den 15. februar 2013 (Aftenposten).

Publisert 7. feb. 2013 10:26

Tre UiO-ansatte fikk tildelt toppforskningstipendet ERC Advanced Grants fra det europeiske forskningsrådet i 2012. En av de heldige er Andreas Kääb fra Institutt for geofag, professor i geomatikk, som skal kartlegge endringer i bremasse ved hjelp av måling med laser og satelittradar. Endringer i bremassen kan mellom annet si oss noe om klimaendringer og om nedsmeltning av isbreer har effekt på havnivået.

Publisert 7. feb. 2013 10:26

Brøggerprisen 2013 er tildelt Roy Gabrielsen, professor i petroleumsgeologi  ved Institutt for geofag under den geologiske vinterkonferansen i Oslo i januar. Brøggerprisen er ein æresbevisning til ein geolog som gjennom ein livslang innsats har bidratt på ein unik måte til forståelsen av norsk geologi eller geovitenskap generelt. Prisen deles ut av Norsk Geologisk Forening.

Publisert 23. jan. 2013 18:18

Norge har flere permanent frosne områder og disse er nå kartlagt. Permafrost er jord eller fjell som ikke tiner to somrer på rad, og som dermed er underlagt konstant frost/tele. En av dem som står bak det nye kartet fra Norsk kartverk/Geodata er Bernd Etzelmüller, professor ved Institutt for geofag. 

Publisert 9. jan. 2013 15:04

Isbreer, jordskjelv, vulkaner og masseutryddelser. Jornalisten fra froskning.no har snakket med tre geofag-forskere om hvordan de valgte forskningsfelt, deribland en naturgeograf (glasiolog) ved Institutt for geofag, UiO.

Publisert 12. nov. 2012 14:09

Professor Trond Helge Torsvik fra Institutt for geologi og hans forskergruppe får støtte fra Forskningrådet til å etablere et nytt Senter for fremragende forskning (SFF) - Centre for Earth Evolution and Dynamics. Et mål med det nye senteret er å utvikle en modell som forklarer hvordan mantelen i Jordens indre påvirker jordplatenes bevegelser og forårsaker massive vulkanutbrudd som forårsaker endringer i klima og miljø på jorden. Les mer i intervjuet i Aftenposten den 12.11.2012.

Publisert 12. nov. 2012 14:09

Det er snart ti år siden de tre første sentrene for framragende forskning startet opp ved Universitetet i Oslo. Hva har de oppnådd i perioden frem til i dag? Professor Bjørn Jamtveit ved Institutt for geofag er leder for Senter for geologisk prosessers fysikk (PGP), og har blitt intervjuet sammen med de to andre senterlederne av forskningsmagasinet Apollon.

Publisert 12. nov. 2012 12:48

Ny forskning gir forståelse av klodens klimafølsomhet for CO2. En modell utviklet av forskere fra Institutt for geofag, CICERO og Norsk Regnesentral, viser at oppvarmingen av atmosfæren kan gå saktere enn tidligere antatt.

Publisert 24. okt. 2012 15:16

Åtte år med utgravningar på Svalbard vart avslutta med eit seminar ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) i Longyearbyen nyleg. Forskarane beskriv økosystemet i havet i nord for 147 millionar år sidan, og reiser nye spørsmål. Resultat frå utgravningene er tilgjengelege i ei spesialutgåve av Norsk Geologisk Tidsskrift.

Publisert 24. okt. 2012 14:30

Den Nordatlantiske oscillasjonen er et værfenomen som har innvirkning på hva vintervær vi får her i Norge og måles i NAO-indeksen. I avsetninger i en innsjø på Grønland har en gruppe forskere nå klart å kartlegge NAO svingningene for de siste 5200 årene. Den Nordatlantiske oscillasjonen er i stadig endring, fra dag til dag og år til år, sier professor Trond Iversen, Institutt for geofag, UiO.

Publisert 3. okt. 2012 14:03

Skifergass, skiferolje, tjæresand og tungolje representerer store reserver av fossil energi. Men hvor mye kan utvinnes og kan vi håndtere miljøproblemene, spør Knut Bjørlykke i sin kronikk på forskning.no.

Publisert 11. sep. 2012 12:36

I Dagens Næringsliv er professor emeritus Knut Bjørlykke intervjuet i artikkelen "Gamlelandet" om arbeidet sitt som senior ved Institutt for geofag, UiO. - Vi geologer får et annet perspektiv på tid, sier Bjørlykke, når han studerer den 430 millioner år gamle fossilen som står utenfor inngangspartiet på Geologibygningen på Blindern, Universitetet i Oslo.

Publisert 7. sep. 2012 20:47

I august 2012 startet det 37 % flere nye studenter på bachelorstudiet på Institutt for geofag, Universitetet i Oslo enn det som var tilfelle høsten 2011. - Vi er glade for å ta i mot så mange studenter i år, sier professor Valerie Maupin som er undervisningsleder ved Institutt for geofag.

Publisert 30. aug. 2012 21:17

Nye målinger fra Himalaya viser at breene smelter, men ikke så raskt som tidligere fryktet. – Vi nærmer oss sannheten om smelting i Himalaya, mener den norske forskeren bak studien.

Publisert 30. aug. 2012 21:16

For første gong er det vitskapleg bevist at mest alle isbreane i Himalaya minkar. Funnet blir publisert i tidsskriftet Nature denne veka, og førsteforfattar er professor Andreas Kääb ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo.

Publisert 30. aug. 2012 21:15

Klimaet i Europa går mot at det blir økt avrenning i nord og vest, og tørrere i øst og sør, viser en ny studie der Lena M. Tallaksen, professor ved Institutt for geofag er en av forfatterne. Studien er publisert i Hydrology and Earth System Sciences i 2012 og 2010.