English version of this page

Aktuelt - Side 9

Publisert 1. des. 2015 11:29

Jordobservasjonsprogrammet Copernicus er Europas store satellittbaserte program for miljøovervåking og samfunnssikkerhet. Deltagere i programmet er European Space Agency (ESA), EU-kommisjonen, medlemslandene i EU og det europeiske miljøbyrået EEA med flere. Også Norge deltar. Stipendiat Solveig Havstad Winsvold, ved Institutt for geofag, UiO har vært medforfatter på en artikkel om Sentinel 2 på Norsk Romsenter sine nettsider.

Publisert 28. okt. 2015 16:41

Professor Bernd Etzelmüller, Institutt for geofag om "Mannen" i en atikkel fra NRK Møre og Romsdal. Flere aktører melder om økt interesse for geofare etter fokus på rasfare i forbindelse med det ustabile fjellpartiet Åkeneset med "Mannen". Les mer om dette i artikkelen på NRK sine websider den 20.10.2015.

Publisert 28. okt. 2015 16:40

In October deffended Heïdi Sevestre at Department of Geosciences and UNIS her PhD thesis. In her PhD she has investigated the global distribution of surge-type glaciers and uncovered differences in geometry between normal and surge-type glaciers. Read about her research in an article at UNIS webpages.

Publisert 9. okt. 2015 12:20

Svalbards fjell er eldre enn vi før har trodd. På forskningstokt for å ta prøver på Spitsbergens tinder fant forskerne fjell som var eldgammelt og lite utsatt for erosjon. Studie fra UNIS, Institutt for geofag m.fl. Se flotte bilder fra Svalbards fjellverden​!

Publisert 29. sep. 2015 12:45

Isbreer, snø og permafrost på verdens høyeste fjell gjennomgår store endringer, noe som kan gi store konsekvenser for både mennesker og miljø. En tverrfaglig forskergruppe har sett på hva som er drivere av klimaendringer i alpine områder, og hva risiko som følger med endringen. Dette har resultert i boken The High-Mountain Cryosphere.

Publisert 1. sep. 2015 13:33

Etter å ha blitt vist i 26 byer og sett av 800 000, nå kan du se Space Expo utstillingen på Youngstorget frem til og med søndag 6. september. Tre foredrag fra ansatte på Institutt for geofag, Universitetet i Oslo er med på det faglige programmet.

Publisert 23. juni 2015 14:52

De første dagene i juni var Ilulissat på Grønland arrangørsted for de internasjonale Climate Days, der Nordic Centre of Excellence SVALI hadde sin avslutningskonferanse som en del av programmet.

Publisert 27. mai 2015 16:19

Et landskapet kan formes av frostprosesser i bakken. Resultatene av slike prosesser kan vi se på overflaten. Store flyttsteiner som ligger igjen etter at isbreer har trekt seg tilbake. Steinsirkler er også et fenomen der frost har sortert steiner i jorden og flyttet de opp til overflaten. Les mer om frost som "landskapsarkitekt" på geoforskning.no i Kristin Sæterdal Myhra, ph.d. ved Institutt for geofag, sin artikkel.

Publisert 11. mai 2015 15:33

Institutt for geofag har fått gode plasseringar for to fagområder i QS World University Rankings som vart publisert i slutten av april. Fagmiljøet i naturgeografi, hydrologi og geomatikk (bildet) går opp til 50 plass, og fagmiljøet i geologi har plassering mellom nr 51 og 100 i rangeringa som blant anna baserer seg på sitering og omdømme.

Publisert 31. mars 2015 09:37

Breane i Norge er no undersøkt for areal- og lengdeendringar, og studien viser at breane stort sett har minka over heile Norge. Det er breane i Nord Norge som har minka mest i areal av dei norske breane. Dette kjem fram i artikkelen "Breendringer i hele Norge" på nettstaden til Senter for klimaforskning - CICERO, som er skrive av Solveig Havstad Winsvold frå Institutt for geofag, samt Liss M. Andreassen, NVE.

Publisert 10. mars 2015 09:17

Glasiologer og andre forskere og studenter fra hele verden møttes i Kathmandu i Nepal første uke i mars 2015 på International Symposium on Glaciology in High Mountain Asia. PhD student Désirée Treichler fra Institutt for geofag deltok på det faglige programmet, og fikk pris for beste studentforedrag om hydrologiske konsekvenser av endringer i bremasse i høyfjells Asia.

Publisert 11. feb. 2015 14:52

Austfonna, Europas største isbre finn vi på øya Nordaustlandet på Svalbard. Forskarar har målt at isbreen har bevega seg med auka hastigheit i dei siste åra, og i 2014 vart det målt ein fart på heile 3800 meter. Glasiolog og professor Jon Ove Methlie Hagen, Institutt for geofag har vorte intervjua om breframstøta til Austfonna og seier at slike bevegelsar i isbreen er eit naturlig, syklisk fenomen og dette er vanleg for isbreane på Svalbard.

Publisert 28. nov. 2014 19:00

Tidligere i november holdt professor i hydrologi Lena M. Tallaksen en invitert "Leonardo Lecture" forelesning på konferansen HYPER-Droughs 2014 i regi av European Geosciences Union (EGU). Med en invitert forelesning hedres forskere for sin forskning innen hydrologi. I tillegg mottar forskeren et diplom.