Fra grønne tak til våtmarker: Hvordan NBS kan bidra i kampen mot klimaendringer

Under mitt opphold hos NGI har jeg hovedsakelig jobbet under prosjektet NordicLink. Jeg har lest artikler som omhandler naturbaserte løsninger (NBS), sortert og kategorisert informasjon, som videre skal brukes i en litteraturstudie. Dette inngår i arbeidspakke 4, som du kan lese mer om på nettsiden til NordicLink.

Hva er naturbaserte løsninger?

NBS, eller naturbaserte løsninger, er metoder for å løse miljøproblemer ved å bruke naturens egne ressurser og funksjoner. Dette inkluderer å bruke planter, trær og andre naturlige elementer for å regulere klima, redusere flomrisiko, forbedre vannkvaliteten og skape en mer bærekraftig by- og samfunnsutvikling.

NBS kan være en kostnadseffektiv og mer bærekraftig tilnærming til å håndtere miljøproblemer sammenlignet med tradisjonelle teknologiske løsninger. Fordi naturlige ressurser tas i bruk, kan det også bidra til å bevare og gjenopprette økosystemer og øke biologisk mangfold.

Eksempler inkluderer grønne tak og vegger, byparker, regnbed, våtmarker og våtmarksområder, trær og grønne korridorer, og økosystembasert kystsoneforvaltning.

En av fordelene med naturbaserte løsninger er at det kan være en fleksibel og skalerbar tilnærming som kan tilpasses lokale forhold og behov. For eksempel kan de brukes til å håndtere spesifikke miljøproblemer i et lokalt område, eller det kan være en del av en større strategi for bærekraftig utvikling på et regionalt eller nasjonalt nivå. I tillegg krever metoden mindre vedlikehold enn tradisjonelt ingeniørarbeid.

 

Reduserer risiko og konsekvenser

Artiklene jeg leser hos NGI handler i hovedsak om hvordan NBS kan bidra til å få kontroll på ekstremvær og minske skadeomfanget ved klima- og miljøproblemene listet opp nedenfor.

Flom: Flom er en alvorlig trussel mot samfunn, infrastruktur og naturressurser. NBS kan bidra til å redusere risikoen for flom ved å bruke naturlige flomkontrolltiltak, som for eksempel å plante trær og busker, bygge regnbed, rense og gjenopprette våtmarker, og bruke permeable overflater. Disse tiltakene kan absorbere og forsinke vannstrømmer, redusere flomskader og øke økosystemets motstandskraft mot klimaendringer.

Erosjon: Erosjon kan føre til tap av jordsmonn og forverring av vannkvaliteten. NBS kan bidra til å redusere erosjon ved å plante trær og busker for å stabilisere jordsmonnet, bygge terrasser og diker for å redusere vannstrømmer, og bruke bioengineering for å styrke elvebredder og skråninger.

Tørke: Tørke kan føre til tap av avlinger, redusert vannforsyning og økt brannrisiko. NBS kan bidra til å redusere risikoen for tørke ved å bruke regnvannshøsting, gjenopprette våtmarker og våtmarksområder, og plante tørketolerante trær og busker. Disse tiltakene kan forbedre vannresirkulasjonen og skape nye muligheter for jordbruk og annen økonomisk virksomhet.

Forurensning: Forurensning kan føre til alvorlige helseproblemer og økologisk skade. NBS kan bidra til å redusere dette miljøproblemet ved å bruke grønne tak og vegger, plante trær og busker for å absorbere luftforurensning, og gjenopprette våtmarker og våtmarksområder for å filtrere urenheter i vann.

 

Emneord: Geopraksis-bloggen, Geopraksis, Geofarer, NGI Av Ida Helene Magnor Hansen
Publisert 26. apr. 2023 14:50 - Sist endret 6. nov. 2023 19:13
About-image

Bloggen Geopraksis er skrevet av geovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "GEO3050 – Arbeidspraksis i geofag" ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo.