Praksis hos NORSAR

Hei!

Jeg heter Jenny, og jeg går mitt 6. (og siste) semester på bachelor i Geofysikk og Klima ved UiO. Dette semesteret tar jeg emnet GEO3050 – Arbeidspraksis, og har vært så heldig å få praksis hos NORSAR.

 

Hvem er NORSAR, og hva driver de med?

NORSAR er en uavhengig forskningsstiftelse som er spesialisert innen geovitenskap og geoteknologi, og da spesielt innen seismologi og seismisk overvåkning. Mye av det de driver med handler om seismisk overvåking, geofysiske undersøkelser, teknologiutvikling og risikoanalyse.

Noe av teknologien de bruker er DAS – Distributed Acoustic Sensing, som er en relativt ny teknologi. Her gjenbrukes fiberoptiske kabler som allerede ligger i bakken til å oppdage og analysere lydbølger som skapes av endringer i mekanisk belastning på kabelen.

Dataen man får gjennom DAS kan brukes til mye. For eksempel driver NORSAR blant annet med å sikre samfunnet gjennom seismisk overvåking av naturlige og menneskeskapte rystelser, seismisk modellering i forbindelse med olje- og gassbransjen, observasjoner av vær- og klimarelaterte fenomener og bærekraftig energi, for eksempel geotermisk energi og lagring av CO2.

Hva håper jeg på å få ut av praksisopplegget?

Gjennom praksisopplegget håper jeg på å få mer innblikk i hvordan arbeidslivet er, spesielt for en geofysiker. Det er spennende å se på nært hold, og prøve selv med egne arbeidsoppgaver, hvordan det er å jobbe med anvendt geofysikk. Arbeidsoppgavene er ikke nødvendigvis de man tror, og det er kanskje flere typer jobber og ulike arbeidsoppgaver enn hva man først tenker. Men det mest interessante er kanskje å kunne koble det jeg har lært på skolen med en «ordentlig jobb», og spesielt gøy er det at mange av de som jobber her er forskere.

 

Takk som leste!

Emneord: Geopraksis-bloggen, Geopraksis, NORSAR, Seismisk tolkning, geofarer, CO2-lagring Av Jenny Fjellvang Guldvog
Publisert 7. mars 2023 13:29 - Sist endret 7. mars 2023 13:29
About-image

Bloggen Geopraksis er skrevet av geovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "GEO3050 – Arbeidspraksis i geofag" ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo.