Bli med oss for å utforske hva NGI skjuler i kjelleren: Et verdenskjent laboratorium

Hos NGI skjer det alltid noe spennende, og de siste ukene har vært ekstra innholdsrike. I tillegg til våre vanlige oppgaver i prosjektet, har vi fått delta på en rekke læringsrike foredrag, nyte deilige kaker på fredager, presentere resultater i workshops og utforske NGIs fascinerende laboratorium. Høydepunktet kom 2. mars, da strukturgeologiklassen fra UiO besøkte NGI, og sammen med dem fikk vi en omvisning i laboratoriet og fikk delta i gjennomføringen av en UCS-test.

UCS står for Uniaxial Compressive Strength og testen forteller oss om mekaniske egenskaper hos en bergart. Under selve testen plasseres en sylinderformet prøve mellom to plater. Deretter blir den utsatt for gradvis økende kompresjon i én akseretning til et brudd oppstår. Ved gjennomføring av testen blir både kraften bergarten utsettes for og deformasjonen målt ved hjelp av sensorer.

Bildet kan inneholde: blå, gass, sylinder, maskin, farger og nyanser.

Før vi gikk ned i laben fikk vi kort en gjennomgang av hvordan en UCS-test blir gjennomført og hvordan dette er relevant for strukturgeologi. Dagens test skulle utføres på en sandstein og en mikrosyenitt. Vi fikk spørsmål om hvilken bergart vi trodde var sterkest, og fikk dermed undersøke prøvene på forhånd.

Bildet kan inneholde: bildesign, datamaskin, dataskjerm, forskning, datanettverk.
Her gjør Magnus Soldal de siste justeringene før testen.

Disse prøvene var allerede forberedt og formet som sylindere, og før vi begynte trengte vi kun å gjøre noen enkle målinger av lengden og diameteren. Under testen kunne vi følge med på en skjerm, som kontinuerlig viste oss forholdet mellom spenning og deformasjon som bergarten ble utsatt for. Når bergarten begynte å nærme seg brudd, kunne man se en nedgang i stigningen til kurven. Plutselig sa det PANG og kurven stupte. Da var det godt vi var utstyrt med vernebriller og ørepropper! Resultatet var et brudd som gikk vertikalt gjennom den sylinderformede prøven.

Bildet kan inneholde: erme, plastfolie, bag, komfort, pakkematerialer.

Bildet kan inneholde: ingrediens, rektangel, mat.
Bruddene som oppstod under testen. Sandsteinen, som er den lyse bergarten i bildet, fikk nærmest et tensilbrudd. Den mørke bergarten er mikrosyenitten, som fikk et brudd som var noe mellom et tensile brudd og et skjærbrudd.

 

Resultatet var ikke helt som forventet. Vi forventet at mikrosyenitten skulle være sterkere enn 115 MPa og at bruddet som oppstod skulle være et skjærbrudd. Bruddet vi fikk lå nærmere et tensile brudd, noe som kan komme av små svakheter i prøven. Sandsteinen fikk et tensile brudd, men også her forventet vi et skjærbrudd.

Bildet kan inneholde: rektangel, skråningen, plott, font, parallell.

Bildet kan inneholde: rektangel, skråningen, plott, font, parallell.
Disse plottene viser forholdet mellom vertikal deformasjon (mS) og spenning (mPa) for prøvene av sandstein og mikrosyenitt vi tok i laben (NGI).

Fra kurvene kan vi se hvor mye spenning som må til før de ulike bergartene får et brudd. Her ser man at mikrosyenitten opplever omtrent sju ganger så mye spenning som sandsteinen før den får et brudd. I området hvor kurven er lineær er bergarten elastisk, fram til yield point. Her går den fra å være elastisk til plastisk. Da vil ikke bergarten lenger gjenopprette sin originale form og volum, når spenningen blir tatt bort. Kurvens toppunkt viser bergartens maksimale skjærstyrke.

Bildet kan inneholde: rektangel, skråningen, plott, font, parallell.

Bildet kan inneholde: rektangel, skråningen, font, plott, parallell.
Disse plottene viser forholdet mellom deformasjonsmodulus E (GPa) også kjent som Young’s modulus og vertikal spenning målt i mS (NGI).

Young´s modulus (deformasjonsmodulus E) forteller oss hvor lett en bergart deformeres, basert på forholdet mellom spenningen og deformasjonen. I plottene ovenfor vises forholdet mellom deformasjonsmodulus E og deformasjon.

Bildet kan inneholde: datamaskin, personlig datamaskin, dataskjerm, data-tastatur, perifer.
Her forklarer Elin Skurtveit kurven mellom deformasjon og spenning.
 

Tiden vår hos NGI blir brukt til å jobbe med forskningsprosjektet SHARP Storage. Prosjektet har som mål å forbedre sikker lagring av CO2 under bakken. Dette blir gjort ved hjelp av seismiske observasjoner, modellering av spenning i undergrunnen og bergmekanisk svikt (SHARP Storage, 2021).

Hva har dette med UCS testen å gjøre? Jo, ved hjelp av testen kan vi finne spenning, deformasjon, styrke og Young’s modulus. Dette kan vi bruke til å finne ut noe om bergartens materialegenskaper. Spenningen som bygges opp ved injisering av CO2 kan deformere omkringliggende bergarter, og en UCS-test kan være med på å avdekke størrelsen på spenningen som vil føre til bergmekanisk svikt. Dette er nyttig for å evaluere bergartens evne til CO2-lagring, med tanke på dannelse av sprekker og reaktivering av gamle forkastninger ved økt poretrykk.

Etter labbesøket gikk turen opp igjen, og i tilfelle ikke alle ble overbevist om å søke om arbeidspraksis hos NGI, avsluttet vi dagen med rosinboller og kaffe. Takk til Magnus Soldal som ledet omvisningen og Elin Skurtveit for et bra opplegg.

 

Kilder:

SHARP Storage. (2021). SHARP Storage - Stress history and reservoir pressure for improved quantification of CO2 storage containment risks. sharp-storage-act.eu https://sharp-storage-act.eu/

 

 

Emneord: Geopraksis-bloggen, Geopraksis, NGI, Offshore, CO2-lagring Av Maren Haug, Marlene Snowball
Publisert 5. apr. 2023 09:17 - Sist endret 5. apr. 2023 09:17
About-image

Bloggen Geopraksis er skrevet av geovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "GEO3050 – Arbeidspraksis i geofag" ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo.