Målgruppe: Lærere i videregående skole. Biologi 2
Pris: 800,- (inkl. lunsj)
Frist for påmelding utløpt
Medvirkende:
Ida Nielsen, molekylærbiolog og førstelektor ved Skolelaboratoriet for biologi/Avdeling for biologididaktikk (ABD)
Tage Thorstensen, molekylærbiolog og forsker ved NIBIO, og blant annet medlem av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) som vurderer risiko for Mattilsynet og Miljødirektoratet
Kristin Glørstad Tsigaridas – marinbiolog, lektor ved Ullern Vgs. og universitetslektor ved Skolelaboratoriet for biologi/ABD
Pernille Bronken Eidesen, biolog og førstelektor ved Skolelaboratoriet for biologi/ABD, Professor II ved Universitetssenteret på Svalbard
Ansvarlig: Pernille Bronken Eidesen (Skolelaboratoriet for biologi/ABD),
E-post: p.b.eidesen@ibv.uio.no, Tlf 41930509
Beskrivelse: Skolelaboratoriet for Biologi/ABD har satt sammen en dag med relevant påfyll rundt tema bioteknologi/genteknologi med kompetansemål fra den nye læreplanen som bakteppe. Vi fokuserer på følgende kompetansemål fra læreplanen i Biologi 2: 1) […..] beskrive hvordan genteknologi kan brukes for å styre og endre genuttrykk, og 2) vurdere kommersiell bruk av genteknologi i medisin og matproduksjon, og drøfte etiske problemstillinger ved bruk av slik teknologi. Innholdet i kurset vil også kunne benyttes mot følgende kompetansemål i Naturfag: gi eksempler på bruk av bioteknologi og drøfte etiske spørsmål knyttet til bioteknologi.
Vi vil legge opp temaene slik at vi samtidig presenterer noen verktøy og ideer rundt måter å undervise disse temaene på. Dagen er ment å gi faglig påfyll, inspirasjon og praktiske tips til lærere som underviser i biologi på videregående skole.
Forberedelse |
Før dere kommer, ber vi dere lytte til biotekpodden fra 3. november 2021 - Oppdrettslaks og genteknologi (29 minutter – ta med headset og lytt på bussen hit, eller på vei til jobb en dag) https://podcasts.apple.com/no/podcast/oppdrettslaks-og-genteknologi/id1516015799?i=1000540628167 |
09:00 |
Velkommen |
09:15 – 09:45 |
Ready to learn – quiz og litt bakgrunnskunnskap. Vi fyller evt. grunnleggende kunnskapshull |
|
5 min benstrekk |
09:50-10:20 |
Metoder i vinden – Genredigering - Hva er CRISPR? |
|
15 min benstrekk |
10:35 |
Genredigering – aktuelle eksempler fra pågående forskning innen matproduksjon – hva gjøres og hvilke fordeler/utfordringer er knyttet til dette? |
11:20 |
10 min benstrekk |
11:30-12:15 |
Case-studie om mitokondriedonasjon: Intro og gruppediskusjon |
12:15 |
Felles lunsj |
13:15 |
Praktisk økt. Lab-forsøk med transformering av Escherichia coli. |
15:45 |
Avslutning |