Blåbær, bier og bjørn

Denne høsten har jeg vært innom mange prosjekter, fra små blåbær til store skogsdyr.

Rader med preparater av bier.

Bier. Foto: Anne Margrete Leiros Nilsen, UiO.

Siden forrige blogginnlegg har jeg, vært med på mye forskjellig her på NINA, blant annet har jeg jobbet på laboratoriet med telling av blåbærfrø og sortering av insekter. Jeg har også vært mer i felt, denne gangen jobbet jeg med viltkamera-prosjektet jeg nevnte i det første blogginnlegget.

Oppgaver på laben

På laben fikk jeg hjelpe til med et prosjekt der blåbærplanter hadde fått montert små nettingbur som sperret ute insektene som pollinerer plantene, for å forske på hvilke effekter det hadde på blåbærene. Jeg var med på å telle og veie frø fra ett tilfeldig utvalgt blåbær fra hver plante. Å telle blåbærfrø krevde virkelig at man var stø på hånda, siden frøene var så små at vi brukte lupe og pinsett for å telle dem. Det krevde også litt tålmodighet, siden noen av blåbærene faktisk hadde over 90 frø!

Et annet prosjekt jeg har bidratt til handlet om insekter som bier og humler. Insektene hadde blitt samlet inn i Danmark, Norge og Tyskland, og målet var å undersøke hvordan klima og landskap påvirket insektene. Min jobb var å sortere biene etter art, og å lage merkelapper til dem. Under arbeidet sorterte vi over 80 forskjellige arter.

I felt med viltkamera

I det første blogginnlegget jeg skrev nevnte jeg at jeg hadde jobbet med bilder fra viltkamera. Siden da har jeg vært med ut i felt noen ganger for å arbeide med selve kameraene. I felt henter vi inn minnebrikker med bildene kameraene har tatt, bytter batterier, og driver generelt med vedlikehold av kameraene. I tillegg er det noen kameraer som skal flyttes mellom forskjellige steder som har blitt bestemt på forhånd. Prosjektet vi jobber med er nemlig satt opp slik at kameraene flyttes mellom flere tilfeldige punkter innenfor bestemte ruter på kartet. Kameraene jeg har besøkt er plassert i området rundt Oslo, så jeg har fått sett mange steder jeg sikkert ikke ville ha besøkt ellers. For å finne fram til kameraene bruker vi GPS, og en god del tid har gått med til å kjøre omkring og gå i skog og mark på jakt etter viltkamera.

Svarer til forventingene

Før jeg startet hos NINA hadde jeg noen tanker om hva jeg forventet av praksisen, for eksempel å få være med både i felt og på laboratoriet, slik at arbeidet blir variert. I dette blogginnlegget har jeg gitt et lite innblikk i hvordan hverdagen min i praksis har vært. Med tanke på alt jeg har fått være med på, kan jeg trygt si at forventningen om variert arbeid har blitt oppfylt. I tillegg synes jeg det har vært nyttig og lærerikt å få snakke med mange av de ansatte hos NINA, og få høre deres perspektiver på hvordan det er å arbeide der. Ikke minst kan de fortelle om mange spennende prosjekter de arbeider med. Alt i alt har praksisen hos NINA gitt meg ett innblikk i arbeidet der, og en god erfaring å ta med meg videre. Oppholdet der har gitt meg mye å tenke på når jeg skal planlegge framtidige studier og jobb.

Av Anne Margrete Leiros Nilsen
Publisert 22. jan. 2020 10:21 - Sist endret 29. mars 2022 08:07
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.