2020

Publisert 2. juni 2020 09:37

Semesteret nærmer seg slutten og eksamenstiden kommer krypende innpå. Nå har jeg tilbrakt fire måneder hos norsk teknisk museum, hvor de to siste månedene har vært preget av hjemmekontor som følge av SARS-CoV-2 utbruddet. Hverdagen ble brått forandret, men vi holder fortsatt på med klimautstillingen og finner nye kreative måter å jobbe på.

Publisert 2. juni 2020 09:37

Sist jeg satt og jobbet med praksisfaget mitt hos AbbVie skjønte jeg hvorfor jeg gjør det jeg gjør. Tidligere har jeg tenkt, hver gang jeg jobbet med praksis, at det var bare et fag til på universitetet jeg måtte få godkjent. Nå er det blitt til en jobb som gir mening. Jeg får jo ikke betalt, men det jeg gjør, gjør jeg ikke bare for meg selv. Og det er det beste med min praksis.

Publisert 2. juni 2020 09:37

Grønt slim i vannoverflaten som hindrer deg i å bade - Alger er kanskje ikke så kjært hos de fleste, men for en som undersøker klima er de kjempespennende! Alger utgjør nemlig en svært viktig rolle på jorda ved å omgjøre karbondioksid til livsviktig oksygen og energirik næring. Alger har potensiale til å være en viktig del i et mer bærekraftig samfunn, både innenfor karbonlagring, matproduksjon og materialbruk.

Publisert 2. juni 2020 09:36

Praksisplassen hos Norges Birøkterlag byr på variert læring; de siste ukene har jeg lest meg opp på regelverk for økologisk honningproduksjon samt blitt kjent med sykdom og adferd hos honningbier. Jeg har også observert hvordan det ser ut inne i en bikube – og det på mitt eget stuebord…

Publisert 26. mai 2020 14:50

De siste månedene har jeg hatt arbeidspraksis hos Besøkssenter våtmark Oslo. I løpet av denne tiden har jeg fått mulighet til å lære veldig mye nytt, i tillegg til å få bruke kunnskap jeg allerede har tilegnet meg tidligere i løpet av bachelorgraden. Da Folkehelseinstituttet besluttet å stenge alle skoler og barnehager 12. mars på grunn av SARS-CoV-2, ble også alle undervisningsopplegg hos Besøkssenter våtmark Oslo avlyst. Heldigvis var det andre arbeidsoppgaver jeg kunne få! 

Publisert 26. mai 2020 14:50

Praksisoppholdet mitt hos Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) begynner å gå mot slutten. I en annerledes hverdag reflekterer jeg over reisen jeg har hatt på min arbeidsplass, og jeg jobber videre med oppgaven min om å beskytte Norge for uønskede organismer.

Publisert 26. mai 2020 14:49

Tittelen på siste innlegg ble tenkt ut for lenge siden, i tråd med de litt cheesy litterære referansene jeg har kjørt her på bloggen. Underveis i praksisen har jeg derimot begynt å innse at dette trolig ikke markerer slutten på mitt forhold til disse vakre og varierte skapningene.

Publisert 26. mai 2020 14:49

Det går mot slutten av semesteret, og slutten av mitt opphold hos The Life Science Cluster (TLSC). Eller, det er vel fortsatt en måned igjen, heldigvis. Den siste tiden skal jeg bruke godt, for det er mye som skal gjøres.

Publisert 26. mai 2020 14:49

Tänk att det redan har blivit maj! Tiden går fort när man sitter hemma hela dagarna och nu, i skrivande stund, är det bara en månad kvar av praktiken på VKM. I mitt första inlägg satt jag och tänkte på hur lite jag egentligen kunde om papegojor, nu kan jag med råge kan säga att jag vet mer idag än jag gjorde då.

Publisert 20. apr. 2020 13:49

Overgangen til det nye tiåret kommer til å huskes for SARS-CoV-2, populært kjent som Koronaviruset. Før jeg forteller om hva jeg har bedrevet siden sist, vil jeg i anledning pandemien ta en liten avstikker for å snakke om noe jeg syns er  ganske kult: virus i havet!

Publisert 20. apr. 2020 13:47

Atopisk dermatitt er en sykdom som rammer 10 til 25% av barn i verden og som påvirker det sosiale livet, i tillegg til det profesjonelle hos voksne (ca. 5%). I min praksisplass får jeg lov til å være med å gjøre hverdagen litt mer levevennlig for disse menneskene.

Publisert 20. apr. 2020 13:47

Se for deg at det er en varm sommerdag. Du er på tur i skogen og har tenkt til å bade i et lite vann som befinner seg her. Når du kommer frem ser du at vannoverflaten er fylt av et grønt lag langs vannkanten. Det har skjedd en algeoppblomstring. Kanskje det ikke frister like mye å bade nå? Alger blir ofte assosiert som noe slimete og ekkelt, og til tider illeluktende. Til tross for dette er de noen imponerende organismer som har noen skjulte triks på lur. Kan alger av den grunn bidra med å redde klimaet på kloden vår?

Publisert 20. apr. 2020 13:47

Nå er jeg to måneder inn i min praksisplass hos norsk teknisk museum (NTM). Museet lager en klimautstilling og under praksisoppholdet mitt er det nettopp utviklingen av denne utstillingen jeg skal få innblikk i, og kanskje bidra til. Nå har jeg levert rapport og holdt presentasjon om klimadata og formidling.

Publisert 20. apr. 2020 13:47

Varroa destructor er navnet på liten midd som kom til Norge på tidlig nittitall og siden har skapt store bekymringer for mange birøktere. Som praktikant hos Norges Birøkterlag er jeg med i et prosjekt der det forskes på populasjoner av honningbier som viser resistens mot denne parasitten.

Publisert 20. apr. 2020 13:47

Mye har skjedd på de siste to månedene, både hos The Life Science Cluster (TLSC) der jeg har praksis og i verden. Vi står ovenfor en utfordrende tid fremover, for hver enkelt og for samfunnet som helhet. Konsekvensene og omfanget av SARS-CoV-2 er det ingen som vet. Våre medlemmer i TLSC sitter på laboratorieutstyr, instrumenter og kompetanse, så vår jobb som klynge blir å utnytte og optimalere disse ressursene for å bidra med å løse denne krisen.

Publisert 20. apr. 2020 13:46

Etter nesten to måneder i arbeidspraksis hos VKM (vitenskapskomiteen for mat og miljø), har jeg fått et godt inntrykk av hvordan hverdagen til en biolog kan være. Jeg har dypdykket i masse spennende informasjon om mange ulike arter innenfor krepsdyrene, og blant annet funnet en potensiell djevel i en praktfull forkledning!

Publisert 5. mars 2020 09:33

I arbeidspraksis hos Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) jobber jeg med risikovurdering av fremmede organismer, litt som grensekontrollørene på en flyplass gjør. Jeg får prøvd meg som biolog i arbeidslivet, og sett hvordan det er å bruke det jeg har lært i pensumbøkene.

Publisert 5. mars 2020 09:31

Et praksisfag i Biovitenskap har evnen til å utruste deg innfor det du liker best, om det så er små molekyler under et mikroskop (hvit biologi) eller dyr i naturen (grønn biologi). Kanskje overgangen mellom skolebenken og kontorstolen blir mer attraktiv enn du forventet?

Publisert 5. mars 2020 09:30

Etter to og et halvt år på studiet i Biovitenskap fikk jeg muligheten til å søke om en praksisplass hos Norsk Teknisk Museum (NTM). I slutten av mai skal de åpne en ny utstilling om klima, som jeg er så heldig å få være en del av.

Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.