Dag på museet

Dette semesteret er jeg i praksis hos Norsk Teknisk Museum. Her skal jeg bli med i utviklingen av en ny klimautstilling som skal stå ferdig før semesteret er omme. For øyeblikket jobber jeg med klimadata, med fokus på formidling.

Bildet kan inneholde: produkt, banner, gulv, reklame, gulv.

På mitt siste semester på Bachelor i Biovitenskap fikk jeg mulighet til å være i praksis hos Norsk Teknisk Museum. NTM er et museum der vitenskap, industri, teknologi og medisin møtes. Museet har ansatte med svært forskjellige faglige bakgrunner som jobber med formidling, utstillings arkitektur, konservering og mye mer. Oppi alt dette skal jeg få bidra i utviklingen av en ny klimautstilling.

 

Barndomsminner som arbeidsplass

Den første dagen på museet fikk jeg en omvisning av museet jeg kjenner så godt fra min barndom. Jeg hilste på flere av de hyggelige ansatte og fikk lekt meg gjennom alle museets utstillinger, men med et nytt blikk og ny kunnskap i lomma. Det er egne utstillinger om olje, plast, fornybar energi og mye mer, men uten direkte linjer til klima. En klimautstilling vil derfor være et fint tilskudd som kan knyttes opp mot alt det museet allerede tilbyr. Korrelasjonen vil fremheves i klimautstillingen ved at noen objekter fra andre installasjoner skal utstilles for å vise koblinger mellom klima og medisin, IKT og industri. Under omvisningen fikk jeg også komme inn på det lukkede området som skal bli den nye utstillingen.

 

Bildet kan inneholde: filmstudio, scene, bygning, lyd scene, rom.
 Her blir det ny klimautstilling! Foto: Elena Støvring Yran, UiO.

890 kvm blankt ark

Klimautstillingen skal stå i et 890kvm stort rom. Foreløpig er rommet nesten tomt, som et stort blankt ark, bare med noen rester fra den tidligere månelandingsutstillingen. Da jeg ankom NTM første dagen, fikk jeg vite at utviklingen av utstillingen var både «i starten og i midten» på samme tid, altså er det mye som skjer. Utstillingen har bare vært under utvikling en liten stund og tidsfristen er kort, så det jobbes på kryss og tvers. Det er nemlig planlagt at klimautstillingen skal stå ferdig i slutten av mai 2020.

 

Museet kommer til live

De som bringer konseptet av klimautstillingen til live er en prosjektgruppe på litt over 10 mennesker. I tillegg til disse inngår også store deler av museet; alt fra de på verkstedet til de som jobber med kommunikasjon. Prosjektgruppen består av mennesker med forskjellig kompetanse med ansvar for forskjellige aspekter av en utstilling som design, konservering av gjenstander og foto. Hver torsdag møtes hele gruppen et par timer for å diskutere utviklingen av utstillingen, fremgang og mulige problemer som løses i felleskap. De ukentlige møtene holdes på en egen del i museet som heter «laben».

 

Illustrert vitenskap

På laben har jeg fått en sitteplass med min medstudent, Birgitte. Birgitte er også i praksis og sammen sitter vi på laben en dag i uka og jobber med vår nåværende oppgave. Vi har fått i oppgave å finne klimarelaterte fakta med fokus på hvordan disse faktaene illustreres og formidles. Vi er begge bachelorstudent i biovitenskap så vi er vant til å jobbe med det faglige, men måten man formidler det i en utstilling er ganske ny, men også veldig spennende. Vi skal lage en rapport over funnene og forslagene våre og presentere det for prosjektgruppen i starten av mars.

 

De første dagene i praksis hos NTM har virkelig vært begivenhetsrike; jeg har møtt utrolig mange nye mennesker, og fått tittet bak nye kulisser. Birgitte og jeg skal fortsette å jobbe sammen med å finne relevant stoff som kanskje kan bli brukt i den nye klimautstillingen som står ferdig før sommeren 2020.  

Av Elena Støvring Yran
Publisert 4. mars 2020 09:34 - Sist endret 4. mars 2020 09:52
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.