Feltarbeid!

Finnes det noe bedre enn å gå i naturen og jobbe samtidig?

Bildet kan inneholde: teknologi.

Foto: Trym Korsvik

Noe av det jeg gledet meg mest til når jeg fikk vite at jeg skulle i arbeidspraksis hos NINA var feltarbeidet, og nå har jeg fått være med ut! Jeg ble med Sofia, en portugisisk student, ut i skogen en og en halv times kjøretur sørøst for Oslo. Hensikten med feltturen var å bytte minnebrikker i viltkameraer som er satt opp av NINA. Kameraene er satt opp hovedsakelig for å fange bilder av gaupe, slik at vi kan overvåke den norske gaupebestanden. Det gir oss en oversikt over populasjonsstørrelse og utbredelse. Denne informasjonen gir oss en basis til å for eksempel finne ut av effekten gaupe har på byttedyrbestander, og gir oss også et grunnlag for bestandsforvaltningen (blant annet uttak av gaupe). Det er derfor viktig at kameraene er satt opp i de riktige områdene, og at minnekortene blir byttet regelmessig slik at man får sett hva kameraet har fanget opp og har en oppdatert status på bestanden.

Bildet kan inneholde: pattedyr, terrestrisk dyr, virveldyr, wildlife, felidae.
Gaupe. Foto: Modifisert fra Wikimedia Commons (https://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Lynx_lynx_1.jpg).

Dette er ikke første gang jeg har bedrevet feltarbeid. Jeg hadde også litt feltarbeid i utdanningssammenheng da jeg var på utveksling Australia. Der nede dro vi ut i «outbacken», litt inn i Australia fra østkysten. Det var en utrolig spennende og artig tur. Jeg så mange forskjellige dyr som var komplett ulikt alt norsk, alt fra fargerike fugler til slanger og firfisler uten bein! Det hele foregikk på en ranch, som var så stor at det tok oss en time å kjøre gjennom eiendommen deres. Der satte vi opp diverse feller slik at vi fikk lært oss å både fange inn, identifisere og håndtere dyr på en skånsom måte.

Bildet kan inneholde: reptil, spiker, finger, skalert krypdyr, hånd.
Gekko, bilde fra Australia. Foto: Trym Korsvik

Kamerafellene NINA har rundt om i Norge fanger opp glimt av det meste av dyrelivet vi har. Alt som kameraene fanger opp blir sortert av et dataprogram og alle bildene blir katalogisert med art og antall, med unntak av alt menneskerelatert som slettes av programmet. Dyrebildene blir gjennomgått av folk fra NINA, slik at vi får verifisert hvilke art(er) som er på bildene og antallet. Alt som er av akseptabel kvalitet blir lagt ut på viltkamera.nina.no, og ligger åpent for alle som ønsker å se på det. Om man har litt tid på hendene kan man jo gå inn og lete etter blinkskudd!

 

Et annet godt forslag til ting å gjøre når man har tid er å gå ut i skogen og se Norge, slik jeg og Sofia gjorde i felt! Kjøre- og gåtur til og fra der kameraene er foregikk i strålende vær og god stemning. Vi parkerte mellom 15-45 minutter vekk fra kameraene, enten på offentlig vei eller med grunneiers tillatelse, og gikk med alt vi trengte på ryggen inn for å finne kameraene. Vi slapp heldigvis å lete gjennom hele skogen for å finne dem, da vi hadde nøyaktige koordinater på alle og kunne gå etter GPS. I løpet av dagen rakk vi å besøke 4 kameraer totalt. Et av dem lå litt oppe i en bratt skråning som ga oss en fantastisk utsikt, og jeg vil tørre å påstå at dette er en av de beste kontorutsiktene i Norge!

Bildet kan inneholde: tre, naturlige omgivelser, vegetasjon, natur reservat, tropiske og subtropiske barskoger.
Foto: Trym Korsvik.

 

Av Trym Korsvik
Publisert 20. apr. 2020 13:47 - Sist endret 20. apr. 2020 13:47
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.