En våt affære

En kamp for det viktigste i verden utkjempes hver eneste dag nær deg. Det kjempes med både kjemiske- og biologiske våpen. Det er en kamp som blir vanskeligere for vært år som går. Det er en kamp med både allianser, dobbeltagenter og en kamp du selv ikke vet om, men dør uten. Hvilken kamp er dette?

Hjemmekontor.

Hjemmekontor med lesing av rapport fra norsk vann. Her blir dagens viktige utfordringer tatt opp med hensyn på vannrensing i et stadige fuktigere Norge. Bilde: blogg_norsk_vann.jpg

Kampen

Det viktigste i verden kan diskuteres. Det kan være likestilling, biologisk mangfold eller hvor finne den beste burgeren dagen derpå. Men denne skjulte kampen jeg snakker om er mye viktigere. Det er faktisk det viktigste for alt kjent liv og det kan skrives med fire enkle bokstaver. Vann!

Vann er 70 prosent av vekten vår. Vi greier oss rett og slett ikke uten. Det er så enkelt at vi dør etter ca 3 dager uten tilgang på vann.

Regn, regn og atter regn

Da jeg tittet ut av vinduet i desember i fjor på regnværsdag nummer 20, tenkte jeg ikke akkurat på vannmangel. Selv om tilgangen på vann blir større og større for oss her i Norge. Så blir paradoksalt nok blir tilgangen på rent drikkevann vanskeligere og vanskeligere.

Ehh hæ? Dette hørtes ikke rett ut, eller?

COWI

For å svare på dette må vi først innom min praksis hos COWI aquateam. For å ta det tørre i en ellers våt historie. COWI er et konsulent firma med en underavdeling kalt Aquateam. Aquateam spesialiserer seg på vannrensing og drikkevannsystemer.

I løpet av min tid hos Aquateam viser det seg at svaret på spørsmålet jeg stilte en regnværsdag i desember er, Ja!. Ja vi har mer vann, men vann er i seg selv ikke bare vann. Det er også alt annet som ”flyter” med vannet. Dette er alt fra bakterier, kvister, jord og avføring. Jo mer det regner jo mer blir vasket ut i vannet vi ønsker å drikke akkurat som når man spyler oppkjørselen for grus.

Problemet

Hvis du har spylt en oppkjørsel på våren har du sikkert sett at det ikke er bare grus som spyles bort, men også at vannet blir brunt. Dette er det store problemet med mer nedbør. Problemet her er noe som kalles organisk karbon. Organisk kan vi si at betyr at det er laget av organismer, karbon er et grunnstoff. Organisk karbon er da egentlig jord, altså resten etter døde planter, bakterier, fugler og alt i mellom. Når det regner mye, blir mye jorden skylt ut i vannet. Akkurat som planter på plantasjen ”spiser” jord, er jord mat for bakterier i vannet.

Bakterielt koldtbord

Mer regn, mer jord i vannet, mer mat for bakterier, flere bakterier og da dårligere kvalitet på drikkevannet. For å blitt kvitt disse bakteriene å gjøre vannet rent må det renses. Når det kommer mer regn vil flere av Norges renseanlegg få stadig større problemer med å gi oss rent vann. De blir rett og slett overbelastet. Slaget er ikke tapt, vi trenger bare flere nye løsninger. Løsningen er at renseanlegg får flere og flere avanserte steg for å bedre rensingen av det viktige vannet vårt.

Kjernen i prosjektet

Rensing av vann går over mange steg. Først fjerne man store ting og tang. Så begynner den kjemiske krigføringen med giftige gasser for å drepe bakterier og ødelegge maten til bakteriene. Så kommer vi til den biologisk kampen i et biologisk filter der bakterier spiser opp matrestene slik at bakterier ikke kan leve videre. Er du observant ser du at vi både kjemper mot bakterier, men også bruker bakterier. Disse er virkelig dobbeltagenter og det er identiteten til disse jeg skal undersøke med COWI. For å forsikre at vi i fremtiden vil ha rent vann.

Ses igjen bloggen! 

Av Even Werner
Publisert 16. mars 2021 13:16 - Sist endret 16. mars 2021 13:16
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.