Hei bloggen

En hovedstad i «lockdown», et mutert virus og et koronastengt museum byr på problemer for formidling av kunnskap slik Norsk Teknisk Museum vanligvis gjør det. Kan litt nytenkning og et par praktikanter være løsningen på problemet?

Norsk Teknisk Museum på Kjelsås

Utenfor Norsk Teknisk Museum på Kjelsås. 

Norsk Teknisk Museum, min praksisplass dette semesteret, har måttet tenke nytt for å kunne fortsette å formidle kunnskap. Mange har sikkert hørt om Norsk Teknisk Museum, heretter forkortet til NTM. Det er sted for læring om og formidling av vår historie innen medisin, naturvitenskap og teknologi, både i fortiden og tiden vi lever i nå. Museet er stedet for å se, føle, tenke og utfordre seg selv, men som så mange andre steder er NTM koronastengt for øyeblikket. Du lurer kanskje på hvordan de har løst dette?

Bak det digitale sceneteppet

Først skal vi ta en tur innom vårt første møte bak kulissene på NTM. I digitalt format, vel og merke, for ikke engang de ansatte har tilgang til museet i skrivende stund. Spente fikk vi, min medpraktikant Marianna og jeg, en bildevisning av utstillingen som vårt arbeid skal dreie seg om, nemlig klima2+. Som navnet tilsier er dette en utstilling som belyser ulike sider ved klimaendringene, ved hjelp av objekter, bilder og tekst.

En bildevisning av en utstilling vil aldri kunne erstatte følelsen og opplevelsen av å gå gjennom utstillingen, og ta og føle på atmosfæren på museet. Jeg satt likevel igjen med et inntrykk av utstillingen og en følelse av hvordan det vil være å få se den i virkeligheten, til tross for at jeg satt på kontoret i barndomshjemmet og ikke gikk rundt i gangene på Kjelsås. Hvorfor forteller jeg dette? Nettopp fordi det er et godt bilde på den situasjonen vi alle er i nå, med digital skole og hjemmekontor. Noe som bringer meg rett tilbake til utgangspunktet: hvordan har NTM tenkt å løse problemet med et stengt museum?

Hjemmekontor
Hjemmekontor og brainstorming til digitalt museumsarbeid.

Digital klimakamp

Det er her vi praktikantene kommer inn i bildet. Personene bak klima2+ er helt i startfasen av å utvikle en digital plattform. Nærmere bestemt en blogg. En blogg som Marianna og jeg skal få et redaksjonelt ansvar for. Dette er nettopp for å kunne bidra til formidling av naturvitenskap og kanskje øke engasjementet rundt klimaendringene. Vi har fått frie tøyler til innholdet, noe som hittil har vist seg å være både spennende og tidvis krevende arbeid. I et virvar av stadig økende klimarelaterte nettsider og saker, må vi finne en vei som skiller akkurat denne bloggen fra resten, og som ikke går på bekostning av integriteten til NTM.

Utstillingen har som mål å være en kilde til kunnskap, men også til inspirasjon. Noe vi vil prøve å gjenspeile i bloggen. Denne arbeidspraksisen blir en erfaring i kreativ tenkning og formidling, og det mangler verken engasjement eller ideer i vår lille prosjektgruppe på museet.     

Av Tonje Aurland Storholt
Publisert 16. mars 2021 12:53 - Sist endret 16. mars 2021 12:53
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.