Klimautfordringer og soppens trivsel

Du var kanskje på norgesferie sommeren som var, og kanskje passerte du en stavkirke eller to på veien. Selv kjørte jeg innom og besøkte Heddal stavkirke i Notodden kommune. Kirken, som har stått i underkant av 1000 år, står fortsatt like fint, men tanken har egentlig aldri slått meg hvorfor noen trebygninger makter å stå i flere hundre år, mens andre bryter ned kun etter få tiår. Hva er årsaken til dette? Skyldes det kun dårlig vedlikehold, og kan klimaendringene ha hatt en finger med i spillet? 

Heddal, Kirke.

Soppen: en sentral nedbryter

Stort sett ses soppen på som synderen når det kommer til ødeleggelse av trekonstruksjoner, og det er jo heller ikke så rart, med tanke på at soppen er en av de aller viktigste nedbryterne i økosystemet. Men hvilke grunnforhold trenger soppen for å etablere seg i treverket, og hvilke tiltak kan en gjøre for å forhindre den fra å gjøre nettopp dette? Dette er få av mange spørsmål jeg håper å få svar på i løpet av mitt praksisopphold hos Mycoteam.

Hvem er Mycoteam og hvilke roller vil vi studentene innta?

Mycoteam er et firma som blant annet tester og avdekker inneklimaproblematikk, som hussopp, råteskader og skadedyr. De ansatte består av et bredt spekter av biologier, og inkluderer både de som sitter ved mikroskopet og analyserer de innhentede prøvene, samt de som drar på befaring og henter ut ulike prøver på forespørsel. Vår oppgave som studenter under denne praksisperioden er å bidra i et forskningsprosjekt som går ut på å teste ulike treverks evne til å suge til seg fuktighet. Men hvorfor er nettopp dette så viktig å finne ut av?

I Norge har vi en lang tradisjon for å bygge i tre og kvaliteten og behandlingen av treverket vil være avgjørende for hvor fort det brytes ned. Vi vil ved slik kunnskap med andre ord kunne spare både penger og miljø.

Sopp avhenger av at fire faktorer tilfredsstilles for å trives: næringstilgang, temperatur, tid og vann. Sistnevnte er essensiell for i det hele tatt for soppen å kunne overleve, og vil være den avgjørende faktoren for hvorvidt vi kan observere biologisk aktivitet eller ikke.

Ved å variere fuktbelastningen treverket utsettes for, kan en se i hvilken grad soppen vil slå rot i materialet, og følgende hvor omfattende råteskader og angrep av treskadeinsekter blir.

Gran nedbrutt av sopp der treverket er tydelig preget av råteskader.
Gran nedbrutt av sopp. Treverket er tydelig preget av råteskader, og store områder er dekket av soppsporer. Foto: Maren Wessel

Mer vær og klima gjør treverket mer eksponert for belastninger som gjør skade på konstruksjonen over tid. Forskningsprosjektet kan derfor settes i perspektiv av klimautfordringene vi står ovenfor, og kanskje også gi en pekepinn på hva en kan vente seg i tiden fremover. Jeg er utrolig takknemlig over å få lov til å kunne være med å bidra i et så fremtidsrettet prosjekt, og gleder meg til fortsettelsen.

Av Maren Ileby Wessel
Publisert 16. mars 2021 13:19 - Sist endret 16. mars 2021 13:19
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.