SABIMA mot tapt naturmangfold

På søndagstur i marka legger man ofte merke til forskjellige arter. Ekorn og skjære treffer man jevnlig, men er man veldig heldig er det også mulig å dele stien med et rådyr eller en rev. Det er ikke ofte man kan dele det magiske sekundet hvor reven stirrer på deg før den forsvinner inn i skogen igjen. Disse sekundene viser akkurat hvor viktig naturen er for oss alle. Men, dessverre, får færre og færre oppleve dem. Sabima kjemper mot dette, og tilbyr alle nordmenn og -kvinner muligheten om å selv bli soldat i denne kampen.

Måker i strandkanten.

Måker ser man ofte i norsk natur. Bilde: Ella Ahti

Å jobbe med SABIMA

Sabima er en miljøorganisasjon som har tatt på seg en veldig viktig oppgave: Å finne hva det er som truer naturen, hvordan forskjellige miljøene blir påvirket av menneskelig aktivitet og hva vi kan gjøre for å stanse tap av naturmangfold. Jeg gleder meg til å få et innblikk i dette viktige arbeidet, og selv få bedre forståelse over problemstillingene Sabima arbeider med. Jeg skal jobbe med kartlegginsgruppen, som for eksempel jobber ute i naturen og, som navnet sier, kartlegger mengde forskjellige arter og individer innen artene. Når man gjør dette over tid, får man en god forståelse over hvordan biodiversitet i et bestemt område endrer seg og om noen arter er mer truet enn andre. Dette er viktig for å kunne bedre forstå hva vi kan gjøre for å for stanse tap av naturmangfold. Mine oppgaver skal være blant annet å bistå som en feltassistent og samarbeide med skoler som kan bli med i diverse aktiviteter Sabima organiserer hvert år. Disse aktivitetene engasjerer folk. I tillegg starter flere å tenke på naturen og hvordan vi påvirker den. Kartlegging blir enklere og enklere med flere mennesker, og vi får en mye bedre oversikt over hvilke arter er truet og hvordan vi kan hjelpe dem.

Bli med

 Hvert år organiserer Sabima Artsjakten, som gir alle i Norge muligheten om å bli med og kartlegge arter hva sin egen hage, søndagstur eller skitrening. I appen “Artsjakten” finner man 100 arter som er typiske i norsk natur. Observerer man en av disse artene, kan man enkelt registrere det i appen og med den måten bidra til å kartlegge naturmangfold i hele Norge. Norsk natur er utrolig vakker, og der er viktig at alle prøver sitt beste å opprettholde den - Sabima har gjort det utrolig enkelt ved å lage en app som alle kan bruke! Er man konkurranseinnstilt, viser appen også hvem det er som har funnet flest arter. Nå har den cirka 700 aktive brukere - kanskje vi kan bli flere?

And svømmende i vannet.
Stokkand finner man på appen også. Bilde: Ella Ahti

Så, neste gang du er på tur i marka og er så heldig å dele et sekund med en rev, et bærtege eller en nordfirfisle, oppfordrer jeg deg om å etterpå (nyt naturen først) finne fram telefonen. Ved å registrere observasjonen din i Artsjakten-appen, er du med i kampen. Hver registrering teller, og naturen takker! Og til alle ivrige botanikere der ute: Ja, man kan også registrere planter og sopp.

Av Ella Ahti
Publisert 15. mars 2021 10:20 - Sist endret 15. mars 2021 10:20
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.