En kamerarull full av sopp

Du trodde kanskje at sopp var begrenset kun til skogen eller på det mugne brødet i brødboksen? Sannheten er at de er å finne i både enkle og komplekse former overalt rundt oss.

Sopp

De siste ukene har gått til å få en best mulig oversikt over prosjektet som skal gjennomføres og samle inn mest mulig data. Dette oppleves tidvis utfordrende da det mye litteratur og mange nye fagbegreper å sette seg inn i. På toppen av det hele ble starten av praksisoppholdet satt litt på vent for min egen del etter en uheldig telefonsamtale med smittesporingsteamet i hjemkommunen.

Uvanlige tider krever kreative løsninger

I kjent 2020-stil startet laboratoriearbeidet fra jenterommet hjemme hos foreldrene mine, i karantene. Heldigvis er vi to studenter om prosjektet, og kunne i større grad være fleksible. Løsningen ble enkel: medstudenten ringte meg opp på FaceTime fra Mycoteams kontorer og gjorde det mulig for meg å i det minste vitne hvordan labben skulle settes opp.

Labtop hjemmekontor
Alternativ lab. Foto: Julie Pedersen

Laboppsettet består av et fuktkammer, og både nye og gamle treklosser. Det gamle treverket er ved start allerede preget av både muggsopp og råteskader. Klossene plasseres i ulike kamre med stabile fuktnivåer. Hensikten er å avdekke i hvilken grad gammelt treverk evner å suge til seg fuktighet, sammenliknet med de nye.

Soppsporer svever rundt oss i luften hele tiden. Sporer er soppens kjønnsceller og er med andre ord essensielle for at soppen skal spre seg. De vil være til stede i alle kamrene, men fordi de gamle treklossene allerede har pådratt seg soppskader vil sporene være i mye høyere konsentrasjoner i disse kamrene. Gjennom prosjektet forventes det derfor at disse i større grad dekkes av soppvekster. Selv med få dagers mellomrom mellom målingene kan en observere store utslag i biologisk aktivitet på klossene og jeg klarer heller ikke la være å knipse et titalls bilder etter hvert besøk.

Vedkubbe med sopp-vekst
Et av de åtte fuktkamrene. Bildene er tatt med kun 5 dagers mellomrom! Foto: Maren Wessel

Etter et par dager fikk jeg heldigvis beskjeden om at testen var negativ, og etter 10 dager med begrenset frihet var det godt å komme tilbake til hovedstaden og Mycoteams lokaler. Flere fuktkamre ble satt opp og målinger notert. Dataene henter vi inn ved hjelp av å veie klossene både fra start og ved jevne mellomrom under forsøksperioden. I tillegg måler vi treverkets relative fuktighet ved hjelp av en elektrodemåler. Disse dataene skal senere visualiseres i diagrammer og forme sluttrapporten.

De neste ukene vil nå gå til å behandle dataene og få en overordnet oversikt. Deretter er det rapportskriving som står for tur. Utover dette er det ikke annet å gjøre enn å krysse fingrene for en videre karantenefri praksisperiode.

Av Maren Ileby Wessel
Publisert 23. apr. 2021 12:24 - Sist endret 23. apr. 2021 12:24
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.