Formidling, forbilder og forventninger

Formidling og David Attenborough er som hånd i hanske. Jeg er en praktikant med arbeidsoppgaver som innebærer formidling av kunnskap om klimakrisen, og jeg tenker «hvorfor ikke ta en råsjans»?

Kontorplass med utstyr.

Bilde av kontorplassen min hos Norsk teknisk museum. 

Gjennom oppveksten, og livet generelt, har man ofte forbilder. Som en biologistudent med stor forkjærlighet for naturen er det nesten umulig å komme utenom David Attenborough. Hans engasjement og formidlerevne er beundringsverdig. Jeg er praktikant hos en institusjon som arbeider med formidling til daglig, og jeg har mye å lære. Både av menneskene som arbeider på museet, men også av David Attenborough. Jeg er sikkert ikke den eneste som ser opp til han, men dette skal jo være et innlegg om praksisarbeidet. Hvorfor fortsetter jeg å skrive om David Attenborough?

Forventninger

I løpet av mange fredager på Norsk teknisk museum, NTM, har vi arbeidet med hvordan vi skal formidle klimaendringene på best mulig måte. Vår, medpraktikant Mariannas og min, visjon er å gjøre kunnskap tilgjengelig for alle. Populærvitenskap, dypt forankret i naturvitenskapen. Dette ønsket skal bli realisert i en blogg tilknyttet utstillingen klima2+. Les mer om bloggen her.

Vi bestemte tidlig at bloggen skulle være en refleksjon av museet som helhet. Noe som innebærer at vi skal formidle kunnskap både ved hjelp av kunst, tekster, videoer og intervjuer. Men prosessen med å skape innhold til bloggen er annerledes enn jeg hadde forventet. Dette er mest fordi det er flere ulike aspekter ved å skape innhold enn jeg trodde. Formelle invitasjoner, samtykkeskjemaer, spørsmålsark, tillatelser fra administrasjonen. Hva skal vi formidle, i hvilken rekkefølge? Hva skal bloggen hete? Hvilke spørsmål skal vi stille, og hvordan skal de besvares? Hva er greit og ikke innenfor NTM sine retningslinjer?

Utstillingen
Bilde av en vegg i utstillingen klima2+

Fredager for fremtiden

Det er med andre ord mange spørsmål som må besvares og hensyn som må tas når man arbeider med formidling hos Norsk teknisk museum. Jeg kan svare på et av disse spørsmålene for dere nå. Bloggen heter «Fredager for fremtiden». Ideen dukket opp på vårt første fysiske møte på museet. På vår rundtur bak kulissene på NTM dukket plutselig en plakat fra skolestreik for klima opp. Det var som et lys ble tent. «Fridays for future». Selvfølgelig skal bloggen hete det. Vi jobber hovedsakelig på fredager, og skolestreik for klima med slagordet «Fridays for future» er et herlig initiativ. Og nå, etter mye arbeid er bloggen endelig publisert. Du lurer kanskje på hvor David Attenborough ble av inne i alt dette?

Plakat
Plakat fra skolestreik for klima

Målet med «Fredager for fremtiden» er å snakke med personer som arbeider med og for klima på forskjellige arenaer. Og vi har en invitasjon klar til å sendes til David Attenborough for å snakke om klimaendringene og tap av biodiversitet. Om han i det hele tatt har tid, mulighet og lyst er en annen sak. Dersom råsjansen vår lykkes vil det være en drøm som går i oppfyllelse. Og selv om vi har et ark med forhåndsbestemte spørsmål er det andre spørsmål jeg også gjerne vil ha svar på. Har han et favorittdyr? En favorittbok? Hva er hans rareste møte med naturen? Men mest av alt er jeg nysgjerrig på hvor bekymret han faktisk er for verdens tilstand.

Klimaendringene handler om mer enn tap av biodiversitet. David Attenborough er derfor ikke den eneste vi skal sende en invitasjon til. Norsk teknisk museum har et bredt publikum, og på grunn av dette spenner listen av mulige kandidater fra professorer i miljøkjemi til samfunnsøkonomer. Fra industri og institusjoner til aktivister. Hvem som mottar en invitasjon og hvem som ender opp med å svare «ja» vil bare tiden vise.  

Av Tonje Aurland Storholt
Publisert 23. apr. 2021 11:40 - Sist endret 23. apr. 2021 11:40
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.