Hoggorm eller buorm?

Aker Brygge på en søndag i juni. Det er 20 varmegrader og solen skinner. Det er to grupper som har tatt over strandpromenaden – mennesker og måker. Men hvilke arter? Homo sapiens, selvfølgelig. Men det er ikke så enkelt med måker – når de flyr over deg og prøver å stjele iskremen du akkurat har kjøpt, merker du at det er faktisk flere arter. 

Fugl som flyr på himmelen.

Det er ikke lett å si hvilken måke vi ser i bildet, men likevel er det viktig informasjon for kartlegging av norsk natur. Bilde: Ella Ahti

Når man møter forskjellige arter i naturen, er det ikke alltid lett å bestemme riktig art. Fiskemåke eller gråmåke? Hoggorm eller buorm? Blåklokke eller fagerklokke? Mange arter har forvekslingsarter som gjør at man noen ganger observerer en art som ligner veldig på en annen art. Men hvordan kan vi da vite at observasjonene som er registrert i Artsjaktenappen er riktig?

En veldig viktig app

I Artsjakten-appen kan man registrere 100 forskjellige arter – dyr, sopp og planter. Alle registeringer blir videreført til artsobservasjoner.no, som er et viktig verktøy for kartleggingen av naturmangfold i Norge. På denne nettsiden kan man registrere alle arter som finnes i Norge, men som en arbeidspraksisstudent hos Sabima har jeg fokus på artene man finner på Artsjakten-appen. En av oppgavene mine er nemlig å sjekke at folk har registrert riktig art.

Det er veldig lett å blande noen arter med hverandre, og det er derfor viktig å kontrollere hver observasjon som blir registrert på appen. Data fra artsobservasjoner.no og Artsjakten blir brukt til å finne ut hvordan de forskjellige artene har spredd seg, hvor mange individer det finnes og hvordan de faktisk har det. Det er viktig å vite hvordan arter klarer seg, og følge med de endringene som skjer i naturen hver dag. Det er mange artseksperter som validerer funnene på artsobservasjoner.no, og kontrollerer at det faktisk er registrert riktig art. På denne måten får biologer en bedre forståelse over naturmangfoldet, og det vanlige norske folk bedre artskunnskap – en win win situasjon! 

Hjortedyr på vidde.
Er arten i bildet en rein eller en rådyr? En av disse artene kan registreres med Artsjakten-appen. Bilde: Ella Ahti

Mange små detaljer

Når man går gjennom observasjonene, må man huske å sjekke mange ulike ting: Hører individet i bildet til den arten den har blitt registrert som? Er dato og klokkeslett riktig? Det er ikke vanlig å observere en kantarell i midten av januar for eksempel. Hvordan ser det ut på kartet? Vi finner ikke rev i midten av fjorden, og det kan i sånne situasjoner hende at observatøren har plassert funnet feil. Hvis man finner noe som ikke stemmer, kan man spørre om mer info fra personen som har registrert funnet. Hvis alt er riktig – tommel opp, man kan med glede godkjenne funnet og gå videre til neste observasjon!

Jeg merket at de fleste som bruker Artsjakten og registrerer funnene sine er utrolige flinke til å bestemme riktig art. Det er imponerende å se hvor god artskunnskap mange i Norge har og hvor mange vil bidra til å kartlegge med Sabima. Det er viktig arbeid – men også overraskende enkelt. Det er bare å ta turen i naturen og faktisk se litt rundt – og observere. Hvilke arter som du kjenner til kan du se? Er det noen arter du har aldri sett før? Kanskje noen av disse artene finnes i appen, og man kan på denne måten bidra til å hjelpe norsk natur.

Så den måken som prøvde å stjele iskremen din – var den en gråmåke, fiskemåke, svartbak eller sildemåke? Eller noe helt annet? Og hva er egentlig forskjellen? Sjekk Artsjakten da vel!

Av Ella Ahti
Publisert 23. apr. 2021 09:06 - Sist endret 23. apr. 2021 09:06
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.