Kattepryd gir fuglefryd

Har du lagt merke til at fuglene ofte synger mer om våren enn ellers på året? Om våren har fuglene det veldig travelt, for de er faktisk med på en slags talentkonkurranse vi kaller for hekketiden. Da tar fuglene på seg de flotteste og mest fargerike fjærene de har, og de synger så høyt og så vakkert de kan. Dette gjør de for å tiltrekke seg en partner, men sang og dans kan også tiltrekke seg blikket til en jeger.

Katt med reflekskrage

En fargesterk krage med refleks holder både katter og fugler trygge. Foto av Julie Rydning.

En tid for forandring

Våren har kommet til Norge. Solen skinner, fuglene kvitrer, og i en sørvendt grøftekant blomstrer en hestehov. I et sørvendt vindu kan man skimte en langstrakt katt. Den ligger nok der for å kjenne varmen fra sola, og kanskje er den også en katt med godt humør. Denne huskatten tar våren med knusende ro.

Bak det samme vinduet, sitter jeg på hjemmekontor. Egentlig skulle jeg sittet i et kontorlandskap og vært en del av et større panel med de fremste biologene i Norge, men Covid har vel stukket kjepper i hjulene for de fleste. Jeg er praksiselev hos Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), og her skal jeg være med å kartlegge hvor alvorlig katter kan true norske dyrearter. Dette kalles en risikorapport. Flere av mine arbeidsoppgaver har derfor bestått av å innhente forskningsartikler om hvordan katter påvirker dyr som småfugler. I tillegg har det også vært min oppgave å undersøke hvilke tiltak som kan redusere kattenes negative påvirkningskraft, og her fant jeg mange morsomme og søte tiltak!

Hjemmekontor
Huskatten finnes i de fleste miljø, til og med på hjemmekontor. Foto av Julie Rydning.

En arbeidsledig jeger

Katten er et kjærkomment kjæledyr i mange hjem. Gjennom tusenvis av år har de tilpasset seg et liv rundt mennesker, hvor kattens naturlige adferd har tjent oss gjennom skadedyrkontroll. I dag derimot har mange mennesker katter mest for selskapets skyld. Kattene fores med kattemat til faste tider, de er ofte er steriliserte og vi kjøper inn leker som skal imøtekomme kattens jaktinstinkt. Sammenlignet med fugler har katter derfor veldig lite å stresse med om våren. Likevel har Norsk ornitologisk forening estimert at kattene våre er dødsårsaken til minst 7 millioner fugler. Får ikke kattene nok mat hjemme, eller blir jaktinstinktet for stort når en fargerik fjærball synger og danser helt av seg selv?

I Norge er katten trolig ikke helt alene om å true småfuglene, men når kattene slippes fritt ut om våren, altså i hekketiden, kan de klare å gjøre stor skade på mange fuglepopulasjoner. Gjennom evolusjon er katten blitt en spesialtilpasset småfugljeger som lydløst og kamuflert kan snike seg innpå et bytte. Når fuglene om våren er midt i en danseopptreden, er det derfor ikke like lett å oppdage at en katt lusker i buskene, og nyklekte fugleunger er ofte sjanseløse i møtet med katter. Men, alt håp er ikke ute, og du trenger ikke ha dårlig samvittighet om du er katteier.

En krage på catwalken

Dersom du ønsker å hjelpe småfuglene å overleve, finnes det flere enkle (og veldig søte) tiltak du som katteeier kan iverksette. Disse tiltakene handler om å gi småfuglene et forsprang, hvor vi gjør det lettere for dem å oppdage kattene. Altså, vi må gjøre kattene mer synlige.

Katt på asfalt
Huskatten «Pi» har mørke striper i en spraglete pels. Den hvite, naturlige brystkragen skjules lett under haken, og han blir meget godt kamuflert i terrenget. Foto av Julie Rydning.

Et mulig tiltak er å feste et kattehalsbånd med en eller flere bjeller på katten din. Bjellene vil lage en ringende lyd fuglene kan høre som en advarsel. Et annet alternativ er å feste en fargerik kattekrage rundt halsbåndet til katten. Fugler har utmerket fargesyn, og en fargerik krage vil sende et visuelt signal som forstyrrer kattens naturlige kamuflasje. I tillegg til å beskytte fuglene kan kragen også beskytte katten din fra å bli påkjørt! Noen krager har et refleksbånd ytterst som gjør det lettere for en bilist å se katten din. Et siste tiltak er å sette innetider for katten. Mange fugler er aktive nede på bakken i de tidlige morgentimer, så ved å holde katten innendørs litt lengre om morgenen, begrenser man kattens muligheter for å jakte.

Solen titter igjen inn igjennom et sørvendt vindu, og fuglene kvitrer fortsatt. I grøftekanten har det blomstret en ny hestehov, nei vent! Det er jo bare katten som fikk på seg en gul krage. Det gjenstår å se om han fortsatt er i like godt humør nå, men hvis alternativet er å gi pus hjemmekontor, så velger han kanskje heller kragen?

Av Julie Rydning
Publisert 23. apr. 2021 11:33 - Sist endret 23. apr. 2021 11:33
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.