”KOO-KOO” eller ”KO-KO-KOO”?

Dette spørsmålet fikk jeg under en kartleggingstur jeg hadde med praksisverten Sabima. Men, dette er ikke kode, gammel fransk mote eller rare ord på finsk. Forskjellen mellom disse to lydene er viktig når man skal finne skogduer.

Blåmeis i tre

Etter en lang vinter, har naturen våknet opp igjen. Det betyr at man kan endelig dra på en kartleggingstur.

Det er endelig vår, og man merker det både i Frognerparken og ute i naturen. På litt forskjellige måter, gitt. Frognerparken er stappet med folk på piknik og på elektriske sparkesykler, mens naturen vokser og viser frem sine nye medlemmer. Sammen med kartleggingsteamet i Sabima dro vi til de gamle eikeskogene rundt Moss for å kartlegge de forskjellige artene som bor i disse viktige skogsområdene. Dagen var utrolig fin og lærerik, og den ga meg muligheten om å se hvordan kartleggere i Sabima faktisk jobber.

hvitvies skogbunn
Etter en lang vinter, har naturen våknet opp igjen. Det betyr at man kan endelig dra på en kartleggingstur. Bilde: Ella Ahti

Hvem bor her?

På en vanlig tur i marka legger vi ikke alltid merke til det som skjer rundt oss. Vi er ofte for opptatt med å velge riktig sang fra Spotify eller lese om siste korona-tall i nyheter. Det er lett å glemme at vi er faktisk gjester i noen sitt hjem – men hvem er det som faktisk bor i disse områdene? Er man så heldig at man kan ta en søndagstur ute i en gammel eikeskog, kan jeg nevne noen arter som vi observerte under kartleggingsturen!

Ringduer og skogduer kan ofte finnes i eikeskoger. Når fuglen sitter høyt oppi et tre, er det ikke alltid lett å se forskjellen. Skogduer er mindre enn ringduer og mangler den hvite ringen som ringduen har rundt halsen. Jeg fikk lære at man trenger faktisk ikke øyne sine for å finne ut hvilken art det er snakk om – bare ørene sine. «Koo-koo» er nemlig typisk lyd for skogduer, mens ringduer lager en mer komplisert «ko-ko-koo». En av praksisvertene mine er heldigvis en fugleekspert og det var utrolig imponerende å se hvor fort han kunne bestemme en art – bare basert på en lyd!

En liten by

Som forventet, er det utrolig mye liv i trær: Skogduer, blåmeiser, stær, gulspurv, ekorn og mange andre! Men, det er jo liv andre steder også selv om de andre beboere kanskje ikke lager så mye lyd som for eksempel fugler. Har du noen ganger sjekket under en trestamme som har falt ned på bakken for noen år siden? Der finner man en helt egen by med et komplisert økosystem. Løpebiller sprinter rundt, mens skolopendere tar sin tid og beveger seg saktere gjennom den lille byen. En meitemark ser veldig overrasket ut, og prøver fort å finne veien tilbake under jordet. Løpebillen er nok raskere, men heldigvis har de to helt ulike destinasjoner og beboere i denne byen slipper en kollisjon denne gangen.

kjuke trestamme
Denne gamle trestammen er populær hos kjuker. Bilde: Ella Ahti

Så neste gang du er ute i naturen og nyter våren, ta en titt oppi trærne og under trestammer. Det kan hende at du finner noe gøy. Eller hvem vet, en art du aldri har sett før. Sånne observasjone

Av Ella Ahti
Publisert 1. juni 2021 15:03 - Sist endret 1. juni 2021 15:03
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.