Hva klekker i fellen?

Å fange insekter er ikke bare lett, men heldigvis har vi bedre verktøy enn svampebobs hov og Donalds fluesmekker. Vi har nemlig klekkefeller!

Klekkefeller på gress

Klekkefeller på rad. 

Har du lest de tidligere innleggene jeg har skrevet på denne bloggen? Da husker du kanskje at oppgaven i min arbeidspraksis akkurat nå handler om å fange nyklekkede rognebærmøll fra bakken under epletrær. Klekkefellene jeg skrev om sist er vårt viktigste verktøy for dette, men det er ikke så lett som å bare sette ut noen feller. Vi er nemlig nødt til å finne en utforming på disse fellene som vi vet helt sikkert at fungerer, og som er lette å bruke. Helst må de også være billige og lette å lage. Ok, dette er vel en grei nok oppgave, eller? Joda, men vi må være ferdige med en ideell modell før klekkesesongen til rognebærmøllen som begynner i slutten av mai.

I NIBIOs bortgjemte lager finnes det noen støvete tekstilkjegler. Lite visste de at noen skulle plukke dem opp, ta dem med, og børste av støvet av dem før de endelig skal få se sollyset igjen.

Kjeglene har et praktisk hull i toppen og er helt åpne i bunnen; et godt utgangspunkt for våre første testfeller. Vi har også noen perforerte metallbokser som er åpne nederst og har lokk på toppen. Etter litt fundering og vurdering av tilgjengelig materiale var det bare å prøve seg frem for å finne en praktisk måte å fange insekter med den på. Vi har limplater som er laget for insektfangst, så oppgaven blir å finne ut av hvordan de kan festes til toppen av kjeglen. Får vi til å lage en løsning som lar oss bytte platene uten å løfte hele fellen for eksempel? På boksen festet vi helt enkelt limplaten på innsiden av lokket med dobbeltsidig teip, simplere blir det ikke. På en av kjeglene prøvde vi å henge limplaten inni kjeglen med hyssing og klesklyper. Det var ikke så lett å håndtere. På den andre festet vi limplaten på innsiden av en kopp som ble plassert i hullet på toppen av kjeglen. Denne var mye lettere å bruke, og forhåpningene vokste mens vi satte fellene ut i eplehagen utenfor. Da var det bare å vente.

arbeidsstasjon
Arbeidsstasjon

Ingen hjemme?

Men. Tre dager senere er det fremdeles tomt i alle våre tre testfeller. Dette er skuffende, men sånn er det med forskning, det er ikke alltid positive resultater. Det er bare å fortsette testingen, det er fremdeles bare april, så det er ikke veldig rart at det ikke er så mange insekter som våkner helt ennå. Begge kjeglefellene setter vi på nye steder, men vi endrer ikke på utformingen. Boksfellen får samme behandling, men vi lager også et par nye boksfeller for å øke sjansen for å fange noe. På disse bestemte vi oss for å dekke sidene med sort plast slik at det bare var lokket som hadde hull og dermed slapp inn lys. Siden insekter flyr mot lyset tenker vi at dette kanskje kan føre insektene nærmere limet. Klekkesesongen til rognebærmøllen som vi vil fange nærmer seg, så det er bare å stå på for å få fellene klare før den tid! Den mest spennende delen av dette prosjektet ligger fortsatt fremfor oss. Alle testfellene står i dette øyeblikk i eplehagen utenfor NIBIO.

Kanskje det klekker en liten flue akkurat nå?

Av Sara Bachmann Markusson
Publisert 2. juni 2021 09:23 - Sist endret 2. juni 2021 09:23
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.